Dobrý den,
zkusím štěstí tu, možná má někdo osobní zkušenost a poradí mi. 🙏🏼
Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou a příští měsíc mi končí rodičák a mám se vracet do práce. Zároveň jsem ale zjistila, že jsem těhotná.
Chodit do práce by mi nevadilo, jenže moje práce je přes celou Prahu (hodina a půl cesty) a pracuje se pouze na celodenní provoz. I poloviční úvazky mají vždy celé dny. Další věc je namáhavá práce, celý den na nohou a tahání těžkých krabic. Navíc, když vemu ještě v potaz, že dcera v září nastupuje do školky a nemám páru, jestli mi tam prvních pár dní nebude jen plakat … není to prostě práce vhodná k dítěti.
Řeším tedy, jak celou situaci vyřešit. Ukončit nyní pracovní poměr v práci a tím se připravit o mateřskou dovolenou a jít na pracák? Nebo nastoupit po skončení rodičáku na neschopenku? ( úplně se mi nechce být zavřená doma od začátku, ale již v prvním těhu sem od poloviny těhotenství ležela v nemocnici na rizikovém a mám za sebou jeden potrat.. takže by to asi nebylo nic neočekávaného v mém případě)
Nenajde se zde prosím někdo, kdo řešil pokrytí několika měsíců mezi koncem rodičovské dovolené s prvním dítkem a nástupem na mateřskou dovolenou s druhým dítkem až za několik měsíců a nenapsal by mi zde své rady a zkušenosti?
@sarynanana Jestli dobře počítám, tak dcera bude mít v srpnu 3 roky (podle skupin, kde jsi). Ideál je ihned (pokud není dočerpaný, nevím, zda limity jsou konec měsíce nebo do 8. v měsíci, navíc je dneska středa = úřední den) skočit na pracák (na rodičáky) a probrat to tam s nimi - rodičák můžeš čerpat do 4 let věku dítěte, do 6 let věku můžeš být doma z důvodu péče o dítě, netuším, jak přesně to je kdy s mateřskou, ale tuším když čerpáš do 4 let věku, tak bys nárok mít pořád měla. Určitě můžeš nastupovat až v 3 letech věku (tzn. srpen?) a počítej, že půlku podzimu budeš na OČR. Stran práce - kdybys přece jenom nastoupila, tak ti musí nabídnout něco odpovídajícího pro těhotnou. Teď za tebe stejně mají zástup, tak by mohli mít třeba nějakou administrativu?
@merope děkuju za odpověď, také sem řešila prodloužení rodičáku, ale chodilo by mi takové minimum, že bychom z toho asi nevyžili. Manžel samozřejmě vydělává.. ale těch mojich 10 tisíc rodičáku, které nyní mám jsou bohužel znatelné…
A možná píšu blbosti, kdyžtak se za to omlouvám,v téhle věci sem vedle jak ta jedle , co se týče péče o dítě.. zda je to nějak hrazeno, či nikoli
V práci mi nic jiného nenajdou. Stále budu stát, stále budu někde něco přenášet a stále budu muset odkroutit minimálně 2x v týdnu 12hodin… kdybych šla teda na ten polovičák. Další práce, která mi v rámci firmy byla nabídnuta, by vyhovovala časově, ale nevyhnu se tahání těžkých věcí. Což prostě vzhledem k minulosti nevím, jestli chci riskovat (hrozil mi předčasný porod ve 30tt a pak bohužel ten potrat)
@petramana díky za odpověď! A normálně napsal? Necukal se? Já nějak. Vnitřně bojuji s tím, že to je takto špatně…i když je to jediné hodící se no… také si neumím představit, že budu zavřená celý těhu (což je fakt krásný čas) doma a budu mít pouze nějaké vycházky a vkuse budu hlídat čas…. Momentálně jsme s dcerou stále venku. Probudí se a už obléká boty😄🙈…
@sarynanana popsala jsem mu stav jak to je, pochopil ze by to byla velka komplikace na par mesicu kdy by me museli znovu v praci zaucit - tak jsme se proste domluvili a bylo to. syn nastupoval akorat do skolky a nezvladal to tam + donesl nejakou virozu z ktere jsem se ja v tehu hrabala 2 mesice a uzivala pri tom patery antibiotika. Tak jsem si ho nechala uz doma. Rodicak mi taky koncil a kdybycg si ho prodlouzila, tak taky nevyjdem - mame hypo atd. Kdyz to na doktora vyklopis na rovinu a nebudes lhat ze ti neco je, tak pokud je trochu empaticky, tak pochopi...
@sarynanana a vychazky jsem si nechala napsat 13 - 19, takze nas to nijak neomezovalo...
@sarynanana já jsem to takhle měla. Měla jsem nastoupit do práce a zjistila jsem, že jsem těhotná. Šla jsem hned po ukončení rodičovské dovolené na neschopenku, ale byla jsem na ní oprávněně. Měla jsem tehot cukrovku na vysokých dávkách inzulínu a kvůli té cukrovce další problémy s miminkem, je zázrak, že se dcera vůbec narodila.
Ale jinak moje gynekolozka by mi neschopenku napsala i kdybych problémy neměla.
@sarynanana nech si napsat neschopenku.I když mne některé dámy tady z koníka za to " sežerou" ...je to podle mne pro Tebe a taky dceru nejjednodušší řešení 👍
V zaměstnání jsem si domluvila neplacené volno (malého tehdy nevzali do školky, takže to bylo domluvené už dopředu), a pracovala jsem na dohodu u jiného zaměstnavatele. O mateřskou jsem nepřišla, zdravotní jsem měla z ohledu péče o dítě do sedmi let (RP jsem měla vybraný už dávno, takže protáhnout nešel).
Tak ono pokud nenastoupíš a nepůjdeš na neschopenku, budeš mít pořád stejné peníze z rodičáku, ať si ho rozložíš jakkoli (jako v celkovém objemu). Myslela jsem, že ti jde hlavně o to, abys pak měla nárok na mateřskou.
@merope ale pobírání rodičáku ji mateřskou přece nezachrání, ten s tím nesouvisí. Mateřská je pro ty co jsou zaměstnané, a pro zaměstnání je podstatná rodičovská dovolená, která je maximálně do tří let věku (ani o den déle - teda snad se něco nezměnilo). Aby měla pak nárok na mateřskou, tak si musí se zaměstnavatelem vyjednat nástup do práce, neplacené volno nebo jít na neschopenku.
@merope jde mi celkově o vyřešení celé situace tak nějak ve prospěch všech. Měli jsme to naplánováno tak, abych nastoupila na mateřskou ještě dřív, než dočerpám mateřskou, ale bohužel nám nebylo přáno a tak teď řeším bohužel toto. Samožrejmě přijít o mateřskou nechci, ale “zadarmo” být doma teď teda taky nemohu. Byl by pro naši domácnost asi velký skok jít z 10ti tisíc na cca 1000. Snažila sem dnes domluvit i na neplaceném volnu (s tím, že bych si našla jinou práci, kterou mohu vykonávat, než bych nastoupila na mateřskou) ale to mi bylo rezolutně odmítnuto.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@sarynanana byla jswm ve stejne situaci.. po pravde jsem rekla doktorovi jak to je a napsal mi neschopenku do doby nez mi nabehla materska... za 10 let co jswm pracovala jswm nikdy nemarodila