Kolik ultrazvuků v těhotenství?

matkacekatelka
30. kvě 2019

Kolik vám dělali ultrazvuků? Mně doktorka řekla, že pouze 3x. První byl screaning v prvním trimestru na vyloučení vad, dělali mi pak ještě kolem 20.týdne. teď jsem 24 týden a prý už mi budou dělat jen jeden do porodu. Není to málo? Kamarádky co chodili k jiné doktorce tak jim prý ultrazvuk dělala při každé kontrole. Díky za odpovědi

kkacca
30. kvě 2019

Ano, při každé kontrole, co teda pak v ordinaci kontroluje?

kepu
30. kvě 2019

@matkacekatelka pojišťovna prý proplácí 3 +prvotrimestral si platíte sama....
Ještě si můžete zaplatit 3D a určitě není potřeba dělat ultrazvuk každou poradnu.

gruyerre
30. kvě 2019

@matkacekatelka Je pravda, že povinnost je udělat utz třikrát, ale spousta doktorů ho dělá pokaždé. Mně by to taky docela mrzelo, kdyby mi utz nedělala dr. pokaždé, celý měsíc jsem se na to (a na fotku) těšila.

cosimamvybrat
30. kvě 2019

Je to normální postup. Mně taky dělal 3, tak jak to proplácí pojišťovna. Pokud bych chtěla víc, tak za hotové. Mně osobně to stačilo, k těm jeho třem k tomu byly ještě dva další velké na jiném pracovišti a pak na každé kontrole v porodnici po předání do péče, to je na můj vkus víc než dost. UTZ na každé kontrole stejně nic nezaručí. To, že je plod v pořádku v tu chvíli neznamená, že se něco nemůže pokazit 5 minut poté.

pipi_puncocha
30. kvě 2019

Mně to přijde málo... Já chodím do poradny co 3 týdny a UZ dělá pokaždé.

Ale ano, pojišťovna hradí 3x za těhotenství, zbytek je na doktorovi, ale přijde mi to jako minimální zátěž, ten UZ trvá cca minutku, jen koukne na srdíčko, změří velikost, žádné podrobnosti mimo screening nezkoumá.

puhelin
30. kvě 2019

Moje dr. mi dela utz kazdou prohlidku - pro kontrolu srdicka, pozdeji velikosti cipku. Vzdy je to otazka max pul minuty, kdyz kontroluje cipek, ani hloub nejde a miminko nevidim. Na 1. screening mi dava doporuceni ke specialistovi, tam platim a proplaci mi to pojistovna, okolo 20tt a 30tt velky utz miminka dela sama. Vsechny utz od me gynekolozky mam bez poplatku. Jsem moc rada, ze mi dr. utz dela, odhalila mi extremne zkraceny cipek a na posledni chvili mi udelali cerklaz (27tt).

odula
30. kvě 2019

@matkacekatelka 3 úplně stačí .

malinkaelinka
31. kvě 2019

Ze začátku mi dělala doktor ultrazvuk na každé kontrole - na zjištění těhotenství, pak za dva týdny, že mimčo roste, pak jeden screening, obyč kontrola a druhý screening. Teď už mě čeká jen třetí screening, dvě kontroly teď byly bez ultrazvuku - pohmatem kontroluje čípek a srdíčko poslouchá přes bříško takovou kovovou trubičkou (takové primitivní naslouchátko). Prohmatá bříško, vyptá se na pohyby a hotovka 🙂 Mě to takhle vyhovuje. Když to sečtu, je to 6 ultrazvuků za celé těhotenství, pokud tedy po tom třetím screeningu nebude dělat ještě nějaký, což nejspíš nebude.

janule1940
31. kvě 2019

3 utz podle mě (a teˇuž i pojišťoven🙂) úplně stačí, když si prostuduješ, jak utz funguje (existují na to docela podrobné zahraniční studie), zjistíš, že je logické dělat jich co nejméně. Více, než 3 utz v těhu by měly být jen u rizikových těhotenství, kde přínos utz převýší jeho škodlivost. Takže buď úplně v klidu, máš uvědomělého lékaře, který tě zbytečně nezatěžuje vyšetřeními, která u nízkorizikových těhotenství jsou spíše na škodu. Já sama budu mít na vlastní žádost max. 4 za těhotenství - potvrzení srdíčka, nt screening ve 12tt, VVV ve 20 tt, VVV ve 30tt a pak předporodní.

puhelin
31. kvě 2019

@janule1940 Muzu, prosim, vedet, jak ti dr. vysetruje cipek (predevsim delku).

janule1940
31. kvě 2019

@puhelin Zatím nevyšetřuje, jsem teprve v 16tt. Při prvním těhotenství jsem byla u jiného gynekologa, ten mi dělal utz co 4 týdny (je to zaměřením utz diagnostik) při každé návštěvě, ale čípek nikdy utz neměřil. Pouze poslední 3 návštěvy před porodem mám v průkazce data o čípku, to ale z vnitřního vyšetření (manuálního, ne utz) - a tam řešil víceméně otevření čípku, i když délka je tam uvedená také, ale opravdu až na konci těhu. Takže si nejsem jistá, že měření čípku spadá úplně typicky k celotěhotenskému vyšetření. Ono je to asi těžké, sestřenice chodila od 30tt s téměř nulovým čípkem otevřená na 3 cm a přenášela do 41tt🙂 Vzhledem k tomu, že u mě nikdy žádný lékař čípek neřešil, nezajímala jsem se ani já o relevanci a průkaznost tohoto vyšetření, ale jsem ráda, že se teď o něm tady diskutuje. Začnu se zajímat, abych měla jasno, jak diagnosticky podstatné toto vyšetření je a odkdy.

puhelin
31. kvě 2019

@janule1940 Ja jsem se o to taky nezajimala, i mi to prislo v poradku, kdyz jsem zadne potize nemela. Nastesti mi dr. to mereni dela asi od 24tt a zjistila ve 26tt, ze mam cipek asi 20 mm, po tydnu uz jen 18 mm a ja rychle spechala na cerklaz, jinak bychom asi dlouho 2v1 nezustali. Jinak moje dr. nemeri miminko (max prutoky, pokud se ji neco nezda), nemam zadnou fotku, ani jine informace. Ale kontrolu na zrcadle + ten rychly vaginalni utz dela pokazde.

journals
31. kvě 2019

Utz minimalne 10+screeningy - chodim na soukromou kliniku kde si peci platim a v ramci nadstandardni pece je utz na kazde kontrole a pak proto, ze bylo podezreni na spatne fungovani placenty.

klllarinka01
31. kvě 2019

Me dela utz doktor pri kazde kontrole. Vetsi Utz asi ve 14.tydnu (kdy se dela i sijove projasneni), ve 20.tydnu se chodi na vetsi utz na genetiku a jestli pak jeste nejaky vetsi nevim, to uvidim casem 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru