Zdravím mamky, čekám svoje 3. mimčo, jsem nyní v 8tt a ještě stále kojím ročního synka. Můj gynekolog mi řekl, že bych měla s kojením co nejdříve přestat, že to pro mimčo v bříšku znamená velké riziko. Dětská lékařka i sestřička mě zase ubezpečovali, že pokud nemám v těhotenství žádné komplikace (a zatím nemám) a nevadí mi to, mohu kojit vesele dál. Samozřejmě pokud by se dělo něco se mnou nebo s mimčem, je žádoucí kojení utnout, ale pokud bude vše v pořádku, ráda bych v kojení pokračovala.
Máte s tím některá zkušenost? Budu ráda za informace...děkuji 🙂
Kojila jsem do konce 3. mesice tehotenstvi,nevidim v to potiz. Jen mne to uz pak nebylo prijemne, mela jsem hodne citlivy prsa,tak jsem skoncila.
@jaakaa ja som prestala kojiť keď som zistila že som tehotná. Malá mala 10 mesiacov. Teraz je pre mňa náročné obdobie, živiny mi berie bábo v brušku a to mi celkom stačí. Nechcela som prichádzať o živiny aj kojením, teraz musím fungovať na 100% aby som v tehotenstve zvládala ten môj malý živel. Ale myslím že kojenie počas tehotenstva nevadí, je to každého súkromná vec. Zo zdravotného hľadiska si nemyslím že by to malo bábätku nejak uškodiť... 😉
Tak to je tvuj doktor asi nejaka stara skola... 👎 Kojeni a dalsi tehotenstvi vubec nevadi. Da se kojit cele tehu a pak kojit obe deti. Ja kojila do zacatku cca 4 mesice dalsiho tehu,pak mi to uz nebylo tak prijemne a dcerka to stejne spis mela jen jako “zabavu”, kdyz byla mrzuta atd. Takze jsem ji odstavila,kdyz ji bylo neco pres rok a pul. Ale nebyl to jinak zadny problem a gyndarka rikala,at si kojim vesele dal,kdyz budu chtit a bude vse ok. Zadne riziko to pro mimco v brise neni.
Kojila jsem syna skoro do dvou let, do začátku 5. měsíce těhotenství s dvojčaty. Gynekologovi jsem se o tom raději nezmiňovala, je hodně opatrný, určitě by mě od toho odrazoval. Ale zpočátku těhotenství mi bylo tak zle, že jsem neměla sílu řešit ještě odstavování a nespokojenost staršího.
Je spousta matek, které kojí celé těhotenství a potom tandemově obě děti. Pokud nemáš problémy v těhotenství a vyhovuje to tobě i dítěti, klidně koj.
Jsem ve 21tt.a kojím 16m.dceru.Pokud dodržíš pitný režim, pestrou stravu a přidáš třeba vitamíny pro kojící a těhotné není v tom problém.My pomalu pracujeme na odstavu, jde to pomalu nelámu to přes koleno.
Kojila jsem do 5.m tehotenstvi, odstavila jsem, protože mě neskutečně bolela prsa a bradavky, jiné problémy jsem neměla.Mala už se v té době kojila jen večer, takže to šlo snadno. Každopádně mi bylo řečeno, že kolem 20.tydne může díky kojení začít víc tvrdnout břicho,ale co je na tom pravdy nevím.
Mám 14měs. dceru a chceme druhé, kojím večer a někdy 1x v noci, ve dne si ani nevzpomene a ani jí nechybím. Původně jsem ji chtěla v roce odstavit a v klidu se snažit o druhé. Bohužel večer by to bylo s velkým pláčem, tak jsem to nechala osudu. Ono prý když by to tělo nedávalo, tak příroda upřednostní to nenarozené a mlíko prostě začne ubývat. Hodně známých to tak opravdu i mělo.
Kojila jsem druhe a treti tehotenstvi do 5mesice ,mozna z o sesteho mesice tehu...pak jsem o mleko tak nejak prisla.za me v tom zadny problem nebyl...
@jaakaa Kojeni je pri bezproblemovem tehotenstvi naprosto v poradku. Sama jsem ted ve 12tt a kojim stale. Respektive, uz par tydnu v podstate nemam mleko, ale prso maly dostava i tak (pri uspavani). Zatim nam to tak vyhovuje.
Mam tetu, pediatricku, ktera kojila cele tehotenstvi a po navratu z porodnice tandem. Je ji kolem 60 let... 🙂
Kojim 20-mesicni,jsem 15.tt. Dcerka se koji několikrát denne (tak 4x),k tomu odpoledne a vecer na uspani a k ránu,obcas i v noci. Před pár týdny byly bradavky dost citlive,ale nějak se to dalo vydržet,dcerka se i sama omezila v počtu (dříve klidně 20x denně 😀,kdyz mohla),asi jak ubylo poslední týdny mleka. Únava je,ale ta je i z duvodu,ze jsem od jejich 8 mesicu v praci (zahranici),takze to je jedno k druhému. Záleží na tvém postoji ke kojeni,je to tvé rozhodnutí. Že zdr.hlediska není důvod kojeni omezovat,ci ukoncovat. Kolega gyn MUDr.ma zastaralé informace,naopak kolegyne pediatra je informovana.
kojila jsem 4te a otehotnela..kojila jsem cele tehotenstvi a po porodu obe deti
@jaakaa muzes samozrejme normalne kojit, pro maleho je to dokonce zadouci, je jeste prcek. Kojeni neni zadne ohrozeni plodu. At se gynekolog dovzdela. Miminko v brisku ma vzdy prednost a kdyby bylo cokoliv spatne, prijdes o mleko. A kdyby kojeni vadilo, tak ani neotehotnis, logicky. 🙂
Drzim ti palce. Je to nekdy trosku narocne. Kdyztak zkus skupinu tamdemove kojeni na FB.
Pise ti kojici v 31tt. 🙂
Normálně pokračuj v kojení. Oni o tom gynekologové totiž ví velké prd. Já jsem kojila do konce prvního trimestru s dvojčátky syna, který se pak sám odstavil - každopádně už na to měl v 3 a čtvrt letech nárok. Roční mimčo bych neodstavovala.
Je tu i skupina k dlouhodobému kojení, kde můžeš získat další zkušenosti a ohlasy - pošlu ti pozvánku.
Já jsem taky normálně kojila v těhotenství, syn už byl teda větší. Ale musela jsem přestat, protože jsem měla veliké zdravotní komplikace, ležela jsem i v nemocnici, a kombinace kojení a těhotenství mi brala veškerou energii. Pokud jsi v pohodě, klidně koj dál, plodu to rozhodně neublíží 🙂
Kojila jsem do pateho mesice, do synovych 17 mes., takrka nejedl nic jineho, tak nezbyvala jina moznost 😉. Mladsimu je ted deset mesicu a zadne nasledky to na nem nenechalo, je naprosto zdrave, cile a spokojene dite...
Milé maminky, moc vám děkuji za podporu 🙂 Nyní jsem už 16tt a kojíme v pohodě dál 🙂 U doktora už se o tom ani nezmiňuji, nepotřebuji, aby do mě zase kafral... stačí mi ty udivené pohledy okolí a to i některých kamarádek... :D Ale to neřeším, důležité je, že s mimčem i se mnou je vše v pořádku a syn je také v pohodě, když má svůj denní příděl 🙂
@jaakaa a to pockej, az budes kojit a mas tyden pred terminem. :D to uz ani nikomu nenapadne, ze muzes kojit.
Kojit lze i 2 deti vekove odlisne, tak proc by ne v tehotenstvi. Kojila jsem do 7mesice tehotenstvi 14ti mesicni dcerku uplne v pohode 🙂 me to prislo prirozene.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Osobne sjem to nezazila, ale co jsem tak v okoli mela kamaradky, tak kojily i kdyz byly tehotne, treba to uz nebylo tolik jako nekolika mesicniho prcka, ale dva krat, tri krat urcite a bez problemu.
@jaakaa tak ted jsem zvedava na nazory ostatnich.