Ahoj. 😊 prosim, nevite, kdy cca po oplodneni vznika propojeni mezi miminkem a maminkou? Kamaradka byla den po nechranenem styku a soucasne asi v den ovulace a na oslave a neco malicko vypila a snedla veci ne uplne vhodne pro tehu (prosciutto, lanyze, kafe, syrove vejce v jidle). Ted se boji, jestli to nemuzu mimcu ublizit, jestli je tehotna. Ja myslim, ze je to snad ok, je mimco technicky vzato jeste bylo len pranim. Nebo? 😊
@nika11081to určitě neublíží 😉 taky jsem to tenkrát hledala, s první dcerou jsem se opila svařákem celkem dost. Dobrá akce to byla, velmi ráda na ní vzpomínám 😁 a 2 dny na to, 2 čárky na testu.
Tak je to snadný, musí nastat - ovulace, potom se vajíčko musí potkat se spermií, pak to embryjko má mnoho stádií a až pátý den od oplodnění (jako 5 celých dnů) se dostane do stádia blastocyty. Teprve blastocyta se pak začne uhnízďovat v děloze.
Jinak k tomu "ne úplně vhodnému jídlu":
- alkohol - ve zcela malých dávkách nevadí, dostala jsem se k dílu (bohužel nemůžu najít) jedné statističky, co zjistila, že ten největší problém výzkumů byl, že v Americe ženy, co v těhotenství pijí alkohol, typicky i šňupají kokain a to už je problém, byla tam nějaká hranice, co byla v pohodě - tuším něco jako 2 dcl vína
- kafe a kofein si už nepamatuji, jak působí, já ho piji minimálně, sem-tam zase zásadně nevadí
- syrové vejce nevadí dítěti vůbec, co ho ale může ohrozit je případná salmonelóza matky, proto se nedoporučuje (stejně jako tatarák a další podobné)
- lanýže nevím, proč by měly škodit - tady jsou dokonce v "jídelníčku pro těhotné" - http://www.porodnice.cz/clanky/z-jidelnicku-pro... - Pošírovaná kuřecí prsa v lanýžové omáčce
Obecně - co je velmi rizikové, je NEpasterizované mléko a věci z NEpasterizovaného mléka + špatně omytá ZELENINA kvůli riziku listeriózy. Největší problémy (historicky, co jsem dopátrala) v tomto případě byla brokolice! (vítězí nad francouzskými plísňovými sýry). Sama jsem se bála hermelínu a pak zjistila, že hermelín je zcela v pohodě a farmářské mlíko, co jsem kupovala, naopak není 😀 (hermelín je z pasterizovaného a to mlíko prodávali přímo od krav a nepasterizované - to asi v běžném obchodě nepotkáte, toto bylo fakt přímo od krav do lahví, bylo teda výborné a když jsem to zjistila, tak už to bylo tuším nerelevantní, možná už jsem ani nebyla těhotná delší dobu 🙂 ).
Každopádně na co si fakt dávat nejvíc pozor je ta špatně umytá zelenina. A stačí až poté, co bude mít dvě čárky na testu 🙂. Pokud teda bude testovat hned po vynechání MS a má ji pravidelnou.
V začátku těhotenstrví (první měsíc až dva) strava a alkohol uškodit rozhodně nemusí, když maminka o těhotenství ještě neví. Kamarádka takto popíjela tvrdý alkohol denně asi měsíc na nejakém přechodu na balkáně v horách, potože jí bylo blbě. No zpětně zjistila, že to nejsou žaludeční problémy, ale těhotensví😅 Z toho těhotenství je nyní již plnoletý zdravý a chytrý kluk🙂
@nika110818 V té době ještě ani nebylo vajíčko spojené se spermií, takže nemohlo. Dokud žena neví, že je těhotná, tak embryu nemůže nijak ublížit.
Já jsem nic neřešila, dokud jsem neměla pozitivní test a v obou případech bylo všechno v pořádku
Myslím, že takhle na začátku to nevadí. 🙂 mne třeba gynekolog ve druhým trimestru doporučoval týdne půl litr piva na spanek (kvůli látkám v něm) že prý ve druhým trimestru to občas nevadí, údajně se to maminkám (ze nesmí nic pít) říká zejména kvůli tvrdýmu alkoholu a fetalnimu alko syndromu, kde je riziko zejména v prvním trimestru aby to proste neprehnaly s tím, ze si mysli, ze “občas můžou” takže takhle jeden den, byla bych v klidu.🙂 opravdu je spousta zen která neví, proparej někde noc dvě a je to v poho.)
Ne, fakt se nic nestane 😂. Embryo je propojené s matkou až cca někdy od 6. týdne těhotenství, tj. měsíc po ovulaci. Do té doby je vyživováno žloutkovým váčkem, který je na matce nezávislý. Ten až kolem toho 6tt zaniká a začíná se pomalu tvořit placenta, která je spojená s matkou a dítě vyživuje. Nejhorší smrt je z vyděšení 😂.
@nika110818 jestli jsem byla nějaký pátý den po oplodnění a s chlapem jsme si udělali hezký den a večer. Oba milujeme medovinu, ještě k tomu s pivem, jako staří vikingové. Druhý den opice jak vrata, pak během měsíce nějaké to pivko večer s přáteli a malý je v pořádku ...
Do pozitivního testu vážně neni nutné nic řešit. A ono ani potom není třeba to přehánět s tim, co by se ,,nemělo". Samozřejmě kromě chlastani a fetovani... Kafe, lanýže, prosciutto...? Ale jděte, to spíš škodí moc internetu 😉
@pampeliska1313 tos mi připomněla mojí třídní ze střední na školním výletu 😁 kdy už většina z nás byla plnoletá a ona ne moc věkově od nás, aby si nevzpomněla na její studenský život 😁 byli jsme tak na 3 denním výletu, kde úmluva byla jasná, neříkejte nám paní učitelko a pane učiteli. Třídní byla v druhém trimestru a pěkně to šlo vidět. Cíl byl nadohled, hospoda, 😁 první 2 piva dala nealko, když dopila, řekla že tohle není ono a pan doktor doporučuje sklenku vína nebo pivo a objednala si následně 2 malý piva a byli jsme všichni spoko😁 myslí, že to paníčelka neudělala poprvé ani naposled a má dvě zdravé děti 🙏
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@nika110818 ať je kamarádka klidná...
Jsou holky co propařily první týdny než zjistily, že jsou těhotné a vše dopadlo dobře.