Kdy oznámit těhotenství v práci?

kacenka1810
17. bře 2023

Krásný den, mám na Vás dotaz, za Vaše zkušenosti a rady budu moc ráda.
Jsem těhotná, 9+2, v práci mi bude končit roční smlouva na dobu určitou a to 3.4.23. Smlouvy se u nás prodlužují automaticky a převádí se na smlouvu na dobu neurčitou. Mám celkem náročnou práci a rada bych aby se to vědělo a bral se na mě trochu ohled. Nevím ale jestli to oznámit už teď a nebo počkat než se mi prodlouží smlouva. Nepřijde mi to moc fér ale zároveň nechci přijít o práci protože vim ze mi smlouvu prodloužit nemusí. Což vim ze by u nás i nastalo. Máte někdo nějakou radu nebo zkušenost jak situaci řešit?
Předem moc děkuji, doufám ze bude dotaz srozumitelný. 🙂

laxesis
17. bře 2023

@kacenka1810 Bez ohledu na smlouvu bych oznámila až po screeningu, do té doby nevíte nic moc a je to buď a nebo. Co znamená náročná práce? Pokud pracujete s nebezpečnými látkami nebo v nevhodném prostředí, nebo třeba taháte zboží a pod., zvážila bych říct to dříve.

kacenka1810
autor
17. bře 2023

@laxesis Moc díky za odpověď. K lékaři na první vyšetření jdu zítra. Pracuji jako veterinární sestra - takže dezinfekce, léky, injekce, paraziti, infekce atd. K určitým zvířatům a úkonům nebudu smět chodit. Rada bych pracovala co nejdéle ale je potřeba aby to v práci věděli. Myslím ze ale vzhledem ke smlouvě budu muset ještě minimálně těch 14dní počkat abych nepřišla o práci úplně. I tak díky 🙂

atraps
17. bře 2023

@kacenka1810 já bych řekla hned. Vždyť pracovat chcete co nejdéle to půjde. A zaměstnavatel by to třeba ocenil. Když to řekněte až po prodloužení, může to nastrbit vztahy mezi váma. Kór, když máte zaměstnavatele ženu, která je také matkou a zná období tehot.. Já těhotenství tušila od 4.tydne a v práci to oznámila hned. Měla sem fyzicky náročnou práci.

lidija1234
17. bře 2023

@kacenka1810 pokud víte,že vám smlouvu neprodlouží tak bych nic neříkala. Řekla bych až po prvním screeningu. Ale záleží jak moc vám záleží na prodloužení smlouvy.

laxesis
17. bře 2023

@atraps pokud je to žena, tak by snad naopak mohla chápat, proč se čeká až po screeningu ne?🙂 alespoň u mě v práci měli všichni naprosté pochopení a docela se ještě divili, že to říkám brzy.. navíc jestli tam hrozí neprodloužení smlouvy nebo jiné potíže, tak mi to moc smysl nedává.. švagrová taky všem říkala hodně brzy, i oblečení kupovala od nějakého 10 týdne.... a nakonec to nedopadlo, to je pak dost naprd.. my to teda po screeningu teprve řekli synovi a pár lidem z rodiny.

kacenka1810
autor
17. bře 2023

@laxesis Moc všem díky, můj zaměstnavatel je muž, a k těhotenství moc respekt nemá. Myslím ze radši ještě počkám. A oznamovat to budu až po prodloužení smlouvy a větší jistotě ze je vše v pořádku. Díky

malinkata
17. bře 2023

Docela risk čekat až po prodloužení smlouvy, to mu asi radost neudělá, když Vám dá smlouvu na dobu neurčitou a Vy se pak vytasite s těhotenstvím. To se modlete, ať je vše v pořádku, ale na druhou stranu, já oznámila šéfovi až po 1 screeningu a dokonce až ve 4 měsíci, protože se mi vyšetření 2 X posunulo díky Covidu, ale u mě nehrozil vyhazov.

swanmartina
17. bře 2023

ahoj, ja jsem asi od 9.tt na neschopence (je mi faaaakt blbe) a smlouva mi koncila koncem unora. Smlouvu mi mezi tim prodlouzili o pul roku, cili do konce srpna. Taky jsem se rpala vnitrne s tim, co je moralni a co ne, ale v praci se ke mne i dalsim nechovali vzdy uplne fer, tak jsem si to prestala vycitat a do prace to jela oznamit po 1. screeningu a to hned druhy den po vysetreni. Sef mi dal onu smlouvu podepsat a pogratuloval. Nebyl nadseny, ale vzal to dobre. Ale vim, ze tim padem mi misto drzet nebudou, nechaji mi vyprset novou smlouvu a sbohem... ale tou dobou snad akorat odejdu na materskou. Drzim palce, at Vam to dopadne vsechno dobre

mariti
17. bře 2023

@kacenka1810 Jediné, co by mě tížilo, zda dezinfekce a jiné látky neublíží plodu. Jinak bych určitě s oznámením počkala (já tehdy taky počkala). Ať más mateřskou, kdybys pak otěhotněla podruhé. A nikdy nevíš, může a nemusí to dopadnout, to je bohužel realita.

te_reza
17. bře 2023

No, to je těžký. Já to musela říct hned, protože jsem tahala dost těžký materiál, vlastně až tehdy se zjistilo, že tahám něco, co ani jako ženská tahat nesmím. Ale měla jsem smlouvu na neurčito a věděla to jenom vedoucí, zbytek až po 3.mesici. dělala jsem az do poslední chvíle.

rotkapchen
18. bře 2023

Chápu. Sobectví versus altruismus? Ja bych v tomto případě volila sobectví a pockala na smlouvu (a také na screening). Však jde o vcelku dost peněz (za které pri druhé mateřské budes velmi rada) a také o nejakou jistotu, az deti vyrostou. Altruismus si nech pro rodinu 😉

kaml24
19. bře 2023

Gratuluju. Já bych počkala, jak psali výše, nikdy není nic jistého. Další věc je, že pokud vám neprodlouží smlouvu, tak v případě dalšího těhotenství byste neměla nárok na mateřskou. Smlouvu vám prodlouží za 3 týdny, to není tak dlouhá doba.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru