Ahoj holky, většinou se říká, že první tři měsíce jsou v těhotenství nejrizikovější - myslím z hlediska možného potratu. Teď jsem se ale zamyslela nad tím, jestli se tím myslí klasicky první trimestr - čili 3 kalendářní měsíce, nebo 3 lunární měsíce, čili 12 týnů ode dne první menstruace. Většinou všichni s oznámením těhotenství okolí čekají do konce třetího měsíce - ale jakého? Lunárního nebo kalendářního?
@1velrybka Taky bych to oznámila asi po sreeningu,my jsme třeba přišly o mimi skoro 9tt takže nikomu bych to neříkala já bych řekla že ne tom vyšetření se dozvíte hodně věcí takže podle mě do 12 tt ale jsou i případy že i později
@sarkad2856 Já vím, stát se může cokoli kdykoli, ale víš, jak jsem to myslela...
@1velrybka JJ. Největší obavy bych měla asi do toho sreaningu,jak vemou krev atd tak je přece člověk klidnější že je vše ok jak má být 😉
@sarkad2856 Já to ani nemám ještě potvrzené od MUDr., zatím mám jen vynechanou ms a pozitivní těhu testy....Takže zatím nechci nic zakřiknout...Ale jde mi o to, že bych asi potřebovala jít na rizikové a jak to udělat s prací. Jsem učitelka a pokud to dopadne, tak v přípravném týdnu, kdy je nástup do práce, bych měla jít do práce poslední den 8. týdnu. Nerada bych, abych oznámila, že jdu na rizikové a po měsíci se vracela do práce☹ A zase kdybych počkala ještě do konce 12. týdne (přípravný týden nějaká celodenní školení, pak 3 týdny - vlastně necelé - učení)...nevím....A hlavně asi je blbé řediteli ze dne na den říct, že zítra prostě už nepřijdu....
Já osobně bych si radostně užívala těhotenství a nestrachovala se nějakých rizik. Vycházej z toho pozitivního. Nikdo ti nedá záruku, že všechno bude v pořádku. Sama říkáš, stát se může cokoli a kdykoli.. ale soustředila bych se na to, že vše bude v pořádku. Hodně štěstí a užívej si těhotenství.
@1velrybka ja to rekla rediteli uz v 5. tydnu potom, co jsem to mela potvrzena od Dr. s tim, ze ještě není nic jiste, ale at s tim do noveho skolniho roku radeji pocita... no, nadseny nebyl, trosku jsem zustala nepochopena, proc ještě par let nemuzu počkat, apod. ale to clovek pak uz neresi... ted jsem v 15. tydnu, dr. mi navrhl, ze dle jeho nazoru uz by nebylo dobre se do prace vracet (dojizdeni, stres + nejake zdravotni rizika apod.) a ted uvazuju, jestli to mam v zari alespon na par tydnu zkusit, nebo radeji ne... a ty chces jit na rizikove kvůli nejakym zdravotnim problemum nebo IVF? protože pokud ano, tusim, ze by ti rizikove vypsal doktor hned ( a je jedno, jestli uz mas za sebou první trimestr)...
Já být tebou, domluvím se až s doktorem po vyšetření. Teď trochu zbytečně předbíháš... do přípravného je ještě daleko. Týden před tím si domluv vyšetření, to už by mělo být i srdíčko, a pak už budeš chytřejší 😉
@alushenka No nějaké zdravotní problémy v tom taky hrajou roli, ale spíš mám strach kvůli stresu....občas děti umí ve škole člověka pozlobit...a taky chřipky...jsem k tomu náchylná... Každopádně bych musela být doma dřív, než je klasická mateřská (velká skoliosa atd.), ale prostě bych ráda minimalizovala rizika a byla doma už hned od toho konce 8. týdnu. Ředitel ví, že se o mimčo snažíme, o tom jsme se bavili, taky ví o tom, že mám nějaké zdravotní komplikace (např. ta záda), takže asi by ho to až tak nepřekvapilo. Ale spíš mi jde o to, abych neoznámila vše moc předčasně a pak by to nedopadlo. Jako že bych prostě nenastoupila a za 2, 3 týdny by se třeba něco pokazilo a já bych musela zpět. Asi by to bylo hodně nepříjemné. Tak si říkám, co by bylo lepší....jestli jít hned nebo přečkat září (resp. 3 týdny v září - do konce 12. týdne) a pak to teprve oznámit a hned jít....
@1velrybka No tak to máš akorát! 😉 Taky jsem učitelka, mám po prvním vyšetření, srdíčko tluče, tak jsem klidnější 🙂 15.8. jdeme taky na další vyšetření, a to už máme dostat i průkazku. Takže v přípravném to určitě alespoň vedení oznámím 😉 zatím o rizikovém neuvažuju, i když mám mít první třídu! 😀 ale zatím mi je dobře a věřím, že to tak bude a první pololetí zvládnu 🙂 ale tobě se nedivím, že bys na to rizikové šla - to bych asi taky neuvažovala jinak a nastoupila asi hned od září... ale určitě bude lepší probrat to s doktorem, který zná tvůj stav, a pak jen vedení nahlásit výsledek a ostatním se zbytečně nestresovat! 😉 Budu ti držet palce a po kontrole dej určitě vědět, jak jsi dopadla, když to máme ve stejný den! 😀 😉
Já pracovala v družině jako vychovatelka až do 28tt, mákla jsem si teda fest hlavně psychicky, protože děti zlobily a vůbec nerespektovaly rostoucí břicho, kolikrát jsem musela zakřičet,. byla jsem dvakrát nemocná, ale v práci jsem zůstat musela, jinak by mi nevyšla mateřská a tu jsem prostě chtěla mít zařízenou.
@1velrybka Asi bych se domluvila s Doktorkou a podle toho se vidělo,vím že to ted nebude lehké zvlášt než se utřepe rozvh atd,sestřenice je taky učitelka na střední,takže něco málo vím 😉 jinak at je vše ok a pak dej vědět 😉 budeme se těšit popř i na fotku 😉
Ahoj,já mám teď taky v létě volno-prázdniny(ale nejsme učitelka 😉 ) a přiznávám,že v práci jsem to ještě neoznámila,mám tak nják strach aby mi třeba nestrhly peníze.Každopádně tak nják doufám,že vydržím aspoň do vánoc..ikdyž dr mi navrhoval neschopenku hned,kvůli taháni těžkých věcí...
@1velrybka chápu Tvé starosti, sice nejsem učitelka, ale tohle jsem řešila v práci taky. Začátky těhu byly krušnější, týden co týden jsem pravidelně lítala po doktorech, nejdřív se nevědělo zda je to mimoděložní těhu, pak jestli se správně vyvíjí a roste, nikomu jsem v práci nechtěla nic říkat...v 10tt jsem zničehonic začala špinit, dostala jsem neschopenku a v práci jsem to řekla pouze šéfové s tím, aby byla informována co se děje a že si to prozatím nechá pouze pro sebe. Jakmile se ukázalo, že je vše v pořádku a dostala jsem konečně průkazku, sdělila jsem to i vedení. Nemělo cenu si to nechávat pro sebe, stejně už něco tušili a navíc jsem stále na nechopence...
Ja to oznamila v 8tt, ze cekame prvni miminko. ve 12+3 jsem byla na screeningu alesijove prjasneni NT2.8.-(
Plodova voda ukazala ze cekame Downecka.v 16 tt jsem byla na ukonceni tehotenstvi.
Nespechala bych s oznamenim, ze cekate miminko. Na to budete mit jeste spoustu casu :-*
Preji hodne stesti :-***
@1velrybka My cekali na vysledky screeningu. Coz bylo nekdy v tom 12tt
Já to oznámila v podstatě hned, jak jsem se to dozvěděla. Na rizikové jsem šla asi v 7 tt...Samozřejmě se může cokoliv stát, ale to se může stát kdykoliv a holt by ses prostě potom vrátila. Raději bych nic neriskovala a zůstala doma. Než jsem otěhotněla, byli jsme i na jednom IVF a bylo pro mě pak těžké jít po cca 3 týdnech do práce, když se to nepovedlo a všichni věděli, co jsme absolvovali. Ale nakonec návrat proběhl v pohodě, nikdo se mě na nic neptal, max. mi řekli, že to vyjde příště. No a za dva měsíce jsem už oznamovala těhotenství, podařilo se přirozeně a zatím vše probíhá výborně, ťuk ťuk.
U nás je tohle těhotenství opravdu vymodlené a chtěla jsem si ho užít hned od začátku, takže se tu radostnou novinku dozvěděli všichni opravdu brzy, upřímně říkám, že bych do 12 tt nevydržela nic neříct 😉 .
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@1velrybka Tím, že dneska spousta žen chodí na NT screening, který se provádí právě ve 12tt, tak bych počkala na výsledky a se pochlubila 🙂 Jinak my jsme to řekli hned a naštěstí všechno dobře dopadlo.