Kdy a jakým způsobem jste rodině sdělili těhotenství?

berblin
23. pro 2014

S manželem se nemůžeme shodnout, kdy zprávu o mimču říct rodičům. Já bych nejraději se pochlubila už teď, ve 12tt, navíc, když jsou Vánoce. Manžel chce počkat do 16tt :( bobřík trpělivosti nebyl nikdy můj favorit. Jak jste na tom vy?

alubif
23. pro 2014

My čekali do screeningu. Navíc už jsme byli v podezření🙂 ale rozhodně jsme tonechtěli dávat pod stromeček hlavně a nějakým přiblblým způsobem typu obázku z UZ do obálky a k tomu nějaký dopis od miminka ...

terezapetrova
23. pro 2014

Čekala bych na konec 1 trimestru a aspoň výsledky 1 velkého utz, to už pomalu budeš mít za sebou ne? Me to vychází asi na 17 ledna a to je po všech oslavách a všech příležitostech bohužel

Ale co se dá dělat, ale dřív bych to asi neriskla, jaké ma manžel opodstatnění pro 16. týden?

achjonetusim
23. pro 2014

V obou případech jsem mlžila a mlžila co to šlo, v obou případech cca do pátýho měsíce. S mužem nám vyhovovalo že jsem si užívala radost z miminka velmi intimně a poklidně, bez otázek, péče a starostí zvenku.

sedmiteckas
23. pro 2014

My to řekli taky celkem brzo, nepamatuji si přesně kdy, ale byl to tak 8., 9.tt.. Byly Vánoce, a jak píšete, i já jsem chtěla udělat radost.

petit_grisu
23. pro 2014

My jsme to oznámili rodině v 7tt tuším. 🙂 Oznámili jsme poukazem na odběr vnoučátka. 🙂

bremisek
23. pro 2014

Obě těhu jsme oznamovali tím, že naši rodiče dostali perníkové miminko (co se prodávají na pouti). U prvního to některým docvaklo až po chvíli, ale u druhého se culili všichni hned. Dodneška je někteří mají schované. 🙂 S vánoci bych to já osobně nespojovala. (My druhé dítko oznamovali rodičům až po vánocích).

clara.7
23. pro 2014

No my dali poukázku na vnoučátko do obálky rodičům teď, zítra si to rozbalí pod stromkem (pro někoho holt přiblblý způsob) ... ale jako váhali jsme s manželem, váhali ... na druhou stranu tam jedeme skoro na celé svátky až do Nového roku a nedovedu si představit jak to před mojí mamkou tajím když je mi ještě dost špatně, mám větší prsa a roste mi břicho ... poznala to na mě i minule

berenika39
23. pro 2014

s největším sebezapřením jsme to vydrželi do narozenin mého tatínka a dali mu dort , bylo na něm "Dvojnásobnému dědečkovi". Nechápal, a pak jsem ho viděla plakat. Bylo to dojemné, krásné, moc ráda na to vzpomínám. Máma asi tušila, ale držela se mnou basu. Tyhle chvíle jsou moc moc důležité, dají i našim rodičům pocítit, že jsou pro nás důležití.

nininka23
23. pro 2014

Já to vyžvanila hned...mám pocit, že tak týden před oplodněním 😀 ..popravdě asi ve 4tt, kdy mi vyšlo hcg z krve. Další už snad utajíme déle 🙂

luckiesj
23. pro 2014

Já zatím těhotná nejsem, ale myslím, že jednou to třeba před mamkou moc dlouho tajit nedokážu, jsem strašně čitelná 🙂 Ale teta se strejdou nám narození bratránka oznámili přáním k Vánocům, které jsme měli rozbalit až u stromečku a tam stálo, že nám přejí krásné Vánoce a přeje nám ho i jeden človíček, který se narodí v létě 🙂

mrazulkav
23. pro 2014

My oznamovali po obdržení těhotenské průkazky (12 tt), vycházelo to akorát na můj svátek. Tak jsem nejen dostávala dárečky, ale i rozdávala... prarodiče dostali poukaz na odběr vnoučátka.

lennus
23. pro 2014

Většina nastávajících rodičů oznamují po prvním trimestru. My jsme oznámili až kolem 17. týdnu, chtěla jsem dát překvápko mamce k narozeninám. Navíc od nich bydlíme daleko a vídáme se tak jednou do měsíce, tak to nebyl problém utajit. 😉
Vánoce jsou hezkou příležitostí něco takového sdělit. 🙂

hojda
23. pro 2014

My jsme na Vánoce oznamovali pohlaví miminka, posbírali jsem od všech tipy a pak říkám......Takže holka..........dlouhá mezera, polovina tipařů jásala....a já dořekla.....to nebude 😀 .

lucieandrlova
23. pro 2014

O Vánocích jsem byla 8tt, ale byli jsme s manželem v cizině na dovolené, tak rodiče nic netušili. oznámili jsme to až ve 20tt. Chtěli jsme počkat až po genetických testech... Zabalili jsme jim plyšového čápa a přiložili fotku z UTZ a dopis od miminka. Manžel jim to předal a teprve až potom jsem se objevila já (ve 20tt už to bylo vidět). Babičky to potěšilo.

tulena
23. pro 2014

U prvního jsme asi v 6. nebo 7.tt dali budoucím prarodičům typické babičkovské a dědečkovské dárky jako hádanku, chviličku trvalo, ale docvaklo jim to. 🙂 Švagrovým jsme to řekli o něco později malovanou hádankovou koláží s fotkami.
Druhé jsme oznámili rodičům taky tak nějak kolem 7.tt a to už jsme jen řekli. V práci jsem to taky řekla hned, protože mám od začátku hodně lítání po doktorech. No a čekat do 16.tt by rozhodně nešlo, už tak v osmém jsem měla pěkně nafouklý břicho a co teprv v 16.tt, to už mě pouštěli lidi v tramvaji sednout. 😀

mimi1004
24. pro 2014

My jsme to řekli hned po prvním potvrzujícím UTZ (7tt) s tím, že se ještě může stát cokoli. Takže měli zákaz pouštět to dál do světa a opravdu oba páry mlčely. Širší rodině jsem to oznámila až tak kolem 15tt 🙂 Kdyby to vycházelo na Vánoce, určitě bych to využila 🙂

daasenka85
24. pro 2014

U nás to věděli hned, jelikož jsem byla hodně riziková a už v 5. týdnu jsem byla 3 dny hospitalizovaná pro podezření na mimoděložko. Podruhé bych se to asi snažila utajit déle 🙂 ale dokdy, netuším. Déle než první trimestr bych to asi nedala. Je fakt, že rodina to věděla hned, ale před okolím jsme Anetku tajili stašně dlouho, vzdálenějším známým snad celé těhotenství tím, že jsem byla na rizikovce a prakticky nikam nechodila.

takarazestinusakur
24. pro 2014

Po absolvovaném ZT jsem se rozhodla, že čím později tím lépe. Dozvěděli se to cca kolem 5. měsíce, když mě náhodou potkali, jak se kutálím do města, břicho už nešlo schovat... 🙂

craki
24. pro 2014

My to rekli rodicum a sourozencum v 10tt.. Ukazali jsme tehotenskou prukazku... Rekli jsme to ale tim, ze je brzo a ze dal to chceme sirit sami... Respektovali nas..
Pak jsme kolem 13tt sli na NT screening a ten dopadl ne vylozene spatne, ale musela jsem na genetiku a pozdeji odber plodove vody.. Dalsi faze byla velky UTZ v 22tt, ktery vyloucil zbytek veci... Cekali jsme az na ten velky utz... Popravde jsem byla i rada, ze nikdo nevi ze jsem tehotna. Ty vecne kecy typu Tak co, tesite se? Kolik toho uz mate nakoupene? bych asi nedala, kdyz jsem vedela, ze mimco uz za mesic nemusi byt kdyby bylo neco spatne...
Ted to budeme roztrubovat na Vanoce a to jsem v patem mesici 🙂
Osobne bych pockala minimalne do toho NT screeningu...

hedusska
24. pro 2014

Na mě to mamka poznala dřív, než jsem to vubec já sama věděla..😀 a jelikož je to stará drbna, věděli to hned všichni i když jsem to nechtěla... ale co už..🙂

lilibeth
24. pro 2014

U první dcerky jsme to mým rodičům řekli ještě s čerstvým těhotenským tesem v ruce, manželovým po první kontrole - takže po dvou týdnech.
Teď u druhé jsme těhotenství zjistili na společné dovolené s rodiči a malá hned běžela za babičkou a dědou a volala, že bude mít sestřičku. Manželova maminka se to dozvěděla o pár hodin později.

I zbytek rodiny to veděl nejpozději do měsíce.

Pro mě je úplně nepředstavitelné, aby naši rodiče nevěděli, že čekáme dítě.

milmic
25. pro 2014

My jsme každé těhotenství oznámili rodičům velmi brzo - krátce po pozitivním těhotenském testu. A to z jednoho prostého důvodu - bylo mi vždycky tak zle ještě před prvním ultrazvukem u lékaře, že to tajit nešlo. Svého času jsme bydleli s mým tatínkem a ten fakt není hloupý, takže jsme to vyklopili s tím, že jsem těhotná, ale nevíme, jestli je všechno v pořádku a s prosbou o zachování tajemství. No a maminka manžela a můj tatínek se k nám jezdili na střídačku starat o děti a o mě.
Ostatním jsme to řekli až někdy ve třetím měsíci, až si to všechno nějak víc sedlo. Nicméně to často poznali, protože já mám nevolnosti překračující lidskou inteligenci.
No a řekli jsme to tak, jak nám pusa narostla. Tati, my ted nějakou dobu nebudeme cestovat, protože ted bud+u trochu zvracet. Na příští dva měsíce rušíme všechny akce.... A bylo to. 😀

wendy_
25. pro 2014

Poprve jsem tehotenstvi oznamila az ve ctvrtem mesici. Chtela jsem po screeningu v 13tt, ale dopadl spatne a ja sla hned na odber. Takze misto radostneho oznameni rodicum, jsem jen zalezla do pokoje a brecela. Kdyz jsme k nim pak jeli o tri tydny pozdeji a uz vedeli, ze malej bude zdravy, tak jsme to s radosti oznamili. Ten ledovy pohled v ocich me mamky se mi vybavuje jeste ted. Ani nam nepogratulovala. A duvod, vadilo ji, ze jsem ji to nerekla driv a pri tom ji vubec nezajimal duvod, proc tak pozde. Podruhe jsem uz ten ledovy pohled nechtela videt a tak jsem ji to oznamila ihned, jak vysel test pozitivni, ale jinak jsem hodne opatrna a ostatnim jsme to rekli az po screeningu. Jinak u tretiho to mamka rozkecala skoro ihned, co jsem ji to dala vedet, i kdyz jsem si to neprala, takze kdyby nekdy nahodou bylo ctvrte, i kdyz neplanujeme, tak i ji to oznamim az po prvnim screeningu.

berusinecka
25. pro 2014

První očekávání jsme řekli až ve 12.týdnu, protože jsme to až tehdy zjistili. Druhé očekávání jsme řekli ve 4. týdnu, druhý den jak jsme se to dozvěděli. Chtěli jsme sice počkat, ale tchýně nám řekla, že si bude objednávat zájezd na září-termín porodu. A když jsme to řekli jeho rodičům, tak já jsem to mamce říct také chtěla 🙂. Ale je pravda, že jsem měla větší strach, když jsem o mimi věděla od 4. týdne. A jakým způsobem. Normálním. Zavolala jsem mojí mamce a řekla jsem jí ať si sedne a že bude mít páté vnouče. Při druhém jsem to mamce řekla osobně a její rozkazující věta zněla: Tak to se musíte vzít 🙂 a jeho rodičům jsme to řekli osobně, že budou čekat první vnouče. Při druhém, jsme řekli, že ať si objedná dovolenou na červnový termín, protože čekáme miminko 🙂

simbelmine
25. pro 2014

Ja to nasim rekla hned s pozitivnim testem, tchanovcum o 2 tydny pozdeji po prvnim ultrazvuku...normalne do oci, zadne poukazy a jine serepeticky 😀. Kamaradum a sirsi rodine se to pak sirilo postupne, ale na koncec 1. trimestru jsme cilene necekali.

lenickae
25. pro 2014

My to oběma rodičům oznámili až po genetice ve cca 13.tt, do té doby jsme to v pohodě utajili, chtěli jsme mít jistotu, že vše je v pořádku..

anetka1701
25. pro 2014

U prvního hned jsem snad volala, celá nadšená... U druhého po UTZ ve 12tt jsem vytáhla fotku :o)

pavly
25. pro 2014

-první těhu-volala jsem hned ráno po testu mamince (5tt) a oslovovala jí babi tak dlouho-až jí do došlo 🙂. Jelikož jsem byla v práci,tak jsem nemohla dál volat a psát, mamka to zařídila za mě🙂 -nejbližší rodině, kamarádi postupně........
-druhé těhu-počkala jsem na potvrzení od lékaře-asi 3 dny po testu (taky 5tt), měla jsem před tím už i falešně pozitivní testy...A venku od lékaře jsem rodině a nejbližším posílala SMS ve smyslu,že "mám teprve asi 3mm,ale jsem pěkně u maminky v teploučku, tak držte palce,ať se s vámi můžu v červenci seznámit"

Jinak nevěřím na to,že utajení něčemu pomůže.......ikdyž chápu,že kdo zažil něco ošklivého,je už opatrný......
Hlavně teda první těhu jsem "tajila" babičkám do první návštěvy lékaře, aby se zbytečně neradovaly......., tehdy to bylo asi 10 dní od testu........Měla jsem jít ve středu ráno k doktorovi a v noci na středu mi jedna babička umřela..........dodnes lituju,že jsem jí to prostě nezavolala.......doufám,že to ví, že mě na pohřbu slyšela......

A jak tu padlo-nedovedu si přestavit,že by to hlavně mamka nevěděla........

Mj.jsem od 6tt už jen nepřetržitě zvracela-neutajila bych to stejně ani náhodou-nikomu 🙂

soleilll
25. pro 2014

Jestli to na tobě není vidět, nemáš pozorovatelné změny chování (např. každodenního několikahodinového objímání mísy si asi rodina na návštěvách všimne, stejně tak dříve nezvyklé abstinence) a vydržíš to, klidně počkej až do 16. týdne nebo i dýl. Já čekala na konec nejrizikovějšího 1. trimestru a po velkém NT screeningu někdy ve 12.-13. tt jsem ukázala fotku z UTZ. (Do té doby se může stát ledasco a nedovedu si představit hlásit těhotenství např. ve 4. tt a pak o týden později všem vysvětlovat, že už nic...)

akmitaf
27. pro 2014

Tak první těhu jsem oznámila našim v 9 tt - dostala jsem angínu - manžel kolem lítal a hlídal nervně teplotu a mamka nechápala, proč tak zamtkujeme, když ji mám 5x za rok. Jeho rodičům jsme to řekli těsně před velkým ultrazvukem, protože se chystali půjčit věci na miminko nějaké známé.

No a teď druhé jsme našim řekli během řeči asi v 11 tt. A teda musím říct, že to nikdo nečekal a mamce to došlo asi po hodině. Manželovým rodičům jsme to řekli až po genetice. Hlavně proto, že to minule hned všude rozkecali a to i když jsme je moc prosili, aby to nikde neříkali.

A kamarádům jsme to řekli vždy až po genetice. Prostě až byla vhodná příležitost.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru