Zdravím, moc by mě zajímalo, kdo má právo nahlížet do těhotenské průkazky?
Pracuji na letišti a každý den musím procházet kontrolou přes ostrahu letiště. Prakticky každý den po mně chtějí nahlížet do těhotenské průkazky, mají na to vůbec právo, neporušuje se tím zákon? Oni jsou zaměstnanci letiště, nejsou policie nic takového. Těhotenský průkaz považuji za zdravotní dokument, ve kterém jsou mé osobní údaje o mém zdravotním stavu. Nemám zrovna potřebu tyto údaje několikrát denně ukazovat po každé jiné a pro mě naprosto neznámé osobě..... :(
Pokud jste někdo aspoň trochu znalý v právu, dejte mi, prosím, vědět, děkuji moc.
Já bych těhotenskou průkazku ukázala jen ošetřujícímu lékaři případně sestrám, nikomu jinému.
Nechala bych si vystavit potvrzení, že jsem skutečně těhotná a v kolikátem týdnu jsem.
No právě, že jim bohužel potvrzení nestačí, přijde mi, že prudí schválně :( Chtěla jsem jen vědět, zda na to vůbec mají právo?
@victress Myslím, že jim jde o to, abych třeba těhotenství nepředstírala. Tím, že jsem těhotná, mohu odmítnou projít skrz detekční rám, ale musím se podrobit důkladné fyzické prohlídce. S tím jsem smířená, lepší aby bylo mimi v pořádku než chodit několikrát denně přes rám. Ale s čím se nesmířím je ukazovat jim svůj těhotenský průkaz :(
to teda koukam, co vsechno se da vymyslet za problem na pracovisti 😒 nemate nejakou smernici, pracovni rad, poptala bych se mozna na HR, protoze pokud na to neni nejaka vyhlaska, tak na to podle me pravo nemaj...nehlede na to,staci snad u kazat jednou, pokud jses tehotna dneska,budes snad i zitra ne? 😀
A jak moc do ní nahlížejí, to si ji prohlížejí celou? Kdyby se podívali jen na přední stranu, kde jsou osobní údaje, tak bych to asi překousla, ale pokud by si jí chtěli prohlížet celou, tak to vůbec... jsou tam tvé osobní zdravotní údaje a do těch přece nemají právo nahlížet, ne?
Bohužel nepracuji pro stejnou společnost jako obsluha rámu, takže mi naše HR oddělení bohužel nepomůže. Oni prý mají ve svém vnitřním předpise, že mají požadovat těhotenskou průkazku - jiný doklad není přípustný. Takže pokud nechci procházet rámem - jakože nechci, tak se musím prokázat těhotenskou průkazkou. No na hlavu postavený, fakt!
@moudivlacek Bohužel na letišti se málokdy potkáš s tou samou osobou při kontrole, takže nová a nová kontrolorka neví, zda jsem nebo nejsem těhotná :(
@tezulka určitě chápu, že když tam někdo přijde a tvrdí, že je těhotný a tak rámem nepůjde,chtějí důkaz, ale pokud jsi zaměstnanec tak by jim to mohlo stačit průkaz ukázat = držet v ruce ať vidí, že ho máš🙂...ozančení průkazu je dost čitelné stejně jako tvé jméno, na žádné prohlížení podle mne nemají právo.
@tezulka Tak to prostě řešit tak, že jim ukážeš obal průkazky a prohlížet je to nenecháš - vlk se nažere a koza zůstane celá 🙂 Celé bych je to prohlížet opravdu nenechala - pokud budou vyžadovat, chtěla bych vidět ten jejich vnitřní předpis, ve kterém je výslovně napsáno, že musí a mají právo nahlížet do zdravotních údajů uvedených v průkazce.
Taky jsem v těhotenství procházela rámem několikrát denně a mohl by na mě někdo zkusit, že chce vidět moji průkazku. Pokud bylo u nějakého zaměstnance něco výjimečného - třeba kardiostimulátor, se kterým přes zapnutý rám nesmí - museli si to evidovat pracovníci u rámu na zvláštním seznamu. Každopádně prohlížet průkazku nemají právo, pokud teda nemají v předpisech kontrolovat, v jakém stavu byla poslední moč... Max. jim musí stačit přední strana, z ruky bych ji nedala.
@tezulka Úplně tě chápu, jsou tam citlivé údaje a ukazovat to cizímu...brrrr ☹ Po mě chtěli pro změnu ofocený těhotenský průkaz na úřadu práce (jako důkaz, že jsem těhotná), nedala jsem jim to, přesně kvůli tomu, že nechci aby to někdo cizí četl. Vyžádala jsem si od lékaře výměnný list, kde mi napsal něco jako Potvrzuji, že xxx je těhotná, datum, podpis, razítko. Klidně bych každý měsíc poprosila o nový aktuální lístek (stejně tam budeš chodit na kontroly). K těhotenské průkazce bych řekla, že můj gynekolog si ji ponechává u sebe. Určitě jim to už nedávej, nemají co do toho sůvit. 😎 Držím palec🙂
@tezulka a jak tu nekdo zminil nemaji tam nejaky seznam? ze bys tam byla a pak ukazala jen pracovni prukaz?
@moudivlacek Bohužel seznam nemají :(
Já teda nevím, ale zas tak citlivá data tam podle mě nejsou. Nebo někoho zajímá jako mám krevní skupinu a kolik jsem měla naposledy cukr? Blbost.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.