K moři autem na začátku těhotenství. Jely byste?

okurka003
25. čer 2024

Za pár dní máme odjíždět do Chorvatska autem, sami dva s manželem. A já jsem čerstvě zjistila, že jsem těhotná. Dle propočtů jsem teď v 5. týdnu, na dovolené bych byla 5./6. týden těhotenství.
U lékaře jsem ještě nebyla a stihla bych to až po dovolené, tedy na začátku 7. týdne.
Jde o moje první těhotenství.

Pročítala jsem zde diskuze, ale týkaly se letu letadlem. U nás by šlo o cca 700 km dlouhou cestu vlastním autem s tím, že kdyby něco, můžeme se kdykoli rozhodnout, sednout do auta a za nějakých 7-9 hodin být v ČR.

Stejně ale váhám a bojím se, kdyby něco. Jednak se tam bojím jít do nemocnice, jednak se bojím, abych tím těhotenství neohrozila.

Jely byste v tomto případě? A pokud ano, na co si dávat pozor, čemu se vyhýbat apod.?

gruyerre
25. čer 2024

@okurka003 ano, jela bych. Možná bych se telefonicky domluvila s lékařem, jestli by před odjezdem nezkontroloval ultrazvukem, jestli je embryo v děloze, to by tě možná uklidnilo, pokud se třeba obáváš mimoděložního. Těhotenství tím vůbec ohrozit nemůžeš. Já bych jela, bude to super. Já jsem byla v Chorvatsku v 1. trimestru, tady v ČR mi bylo hrozně zle, ale u moře mi bylo krásně 🙂

pinkninja
25. čer 2024

@okurka003 Byla jsem před 10 lety ve stejne situaci. V Chorvatsku. Bylo mi normalne, těhotně. Nijak jsem se neomezovala a nijak zvlast nad tim nepremyslela. Vse dopadlo dobre. Poslouchala bych svoje telo a neprikladala tehotenstvi zvlastni vyznam a dovolenou bych si uzila👍🏻

l_
25. čer 2024

Ja bych to brala tak, ze zjistit jsi to mohla taky az tam.. takze bych jela a neresila.. co vic nez relax na dovce si muzes doprat? 🤷🏻‍♀️ Uzij si dovolenou ☺️

merope
25. čer 2024

Jediné, na co bych si dala pozor, je přílišné vedro - ale to máš v těchto dnech i tady v ČR. Každopádně žádné opalování se na sluníčku, vyhledávat stín (v moři to je v pohodě, tam je chlad od vody). A pak pozor na zeleninu/ovoce, ať je to dobře omyté (kvůli listériím - většina sýrů je z pasterizovaného mléka = nic nehrozí, ale na zelenině bývají často a pokud to není dobře umyté/tepelně zpracované, může to být problém). Samozřejmě žádné sportovní výkony, raději si vzít nějakou pěknou deskovku a zahrát si s partnerem (na to je pak asi po porodu nejmíň času - utužování vztahu mezi partnery).

l_
25. čer 2024

@merope hele ja ti nevim.. my behem meho tehu rekonstruovali a zijem obe 🤔 jsou sportovci co sportujou den pred porodem.. ja bych s rozumem delala uplne cokoliv 🤷🏻‍♀️

zuzkasim
25. čer 2024

@merope Proč tohle všechno? Budu možná krutá, ale co se udržet má, to se udrží, v tomto období moc průběh těhotenství ovlivnit nejde. Sportovní výkony mohou být zcela normální dle fyzické kondice (on to má stejně každý jinak), sluníčko normálně, omezila bych rozhodně alkohol (někdo nechce vůbec, pro někoho není problém si deci vína večer dát). Kolem oběda to není na sluníčku stejně nic moc, takže zalézt na pokoj, dáchnout si, většina těhotných je stejně unavenějších.
Krásně si to užijte!

konidana
25. čer 2024

@okurka003 ano jela bych. Takhle na zacatku to je hop nebo trop a nejaka dovolena myslim tehotenstvi moc neovlivni (ja byla asi v 5tt na divoke vode, nevedela jsem ze jsem uz tehotna), na dovolene ve Slovinsku pak na zacatku tehotenstvi v pohode.

@zuzkasim presne. "Sportovni vykony" mi v dobre vire obcas nekdo zakazoval (nechteli mne v 6.m do hry ringa) a ja je za to nenavidela😅 Tohle si musi nastavit kazda podle sebe a svych pocitu, ale proste vseho nejak s mirou a pouzivat selsky rozum.

irmamala
25. čer 2024

Byla jsem tehotna trikrat a pokazde to vyslo, ze jsem v 1. trimestru jela k mori, autem nebo letecky. Ani me nenapadlo, proc by ne? Trochu klidek, nebo se za tech 9 mesicu zvecnes😀

merope
25. čer 2024

@zuzkasim Možná je rozdíl mladá holka, co otěhotněla v podstatě nečekaně - a starší holka, co je to "vymodlené těhotenství". Já prostě řešila všechno (po mnoha letech IVF).

zuzkasim
25. čer 2024

@merope Chápu tě, ale přece jen, ten první trimestr opravdu nemáš šanci nijak zásadně ovlivnit, spíš ta psychika, ta dělá hodně.

urtica
25. čer 2024

Nejela bych. Z prostého důvodu - první těhotenství skončilo komplikovaným potratem v 8tt, odvezla mě rychlá a strávila jsem dva dny v nemocnici. Uznávám, že je to na základě této mé osobní zkušenosti.

me_druhe_ja
25. čer 2024

Jela bych. Začátek je buď a nebo, buď se udrží nebo ne.....nemáš šanci to nijak ovlivnit.
Jinak vše přiměřeně, kromě alkoholu, ten bych vynechala. 🙂 těhotenství není nemoc a pokud se cítíš dobře a nemáš žádná omezení od lékaře, tak prostě dělej, na co se cítíš. A poslouchej svoje tělo. Já před těhotenstvím hodně hodně běhala a chtěla jsem běhat až do porodu. Ale hned asi 14 dní po otěhotnění se mi začalo blbě běhat takže jsem to poznala ještě před testem😀. A přešla jsem na nordic walking, plavání a jógu a bylo to fajn 🙂

l_
25. čer 2024

@urtica jenze to te muze chytit slepak, alergicka tezka reakce na neco, spadnes a blba zlomenina.. to by clovek nesmel nikam..

drep
25. čer 2024

Jela bych, 5. A 6. Týden Jsou hop nebo trop, zdravé těhotenství se udrží i když tam dáš tři maratony, neviabilní těhotenství se neudrží ani když budeš ležet na kanapi s nohama hore. Navíc auto je v tomhle boží, když by ti náhodou bylo zle od žaludku nebo cokoliv, tak si prostě zastavíš, žádný problém, navíc chorvatsko je za bukem. Neomezovala bych se v ničem, na pečení se v poledním slunci jsem teda nikdy nebyla, jen bych si na pláž nosila 2-3 plavky a nikdy nebyla v mokrých, já těhotenství poznala podle mé první infekce močových cestv životě, tak proč tomu jít naproti. Užij si dovolenou!

marketa1218
25. čer 2024

@okurka003 Nestresuj se jeď. Jak píše většina, opravdu je to na začátku všechno buď a nebo. Chorvatsko není zase taková štreka, všechno bude v pohodě. Dej na svoje pocity a užij si to.

veronicka89
25. čer 2024

Vubec bych nad tim nepremyslela a jela

glimmer
25. čer 2024

já osobně bych to vůbec neřešila a jela ... vždyť to, že jsi těhotná si mohla zjistit až na dovolené nebo po ní ... hoď starosti za hlavu a hezky si užij poslední dovolenou ve 2 🙂

jaja01k
25. čer 2024

Jela bych. Nenapadá mě nic, jak bys tím těhotenství mohla ohrozit.

andelka
3. črc 2024

Jela bych. Moc se nestresovala, užila si dovolenou a po návratu uvidíš. Ty začátky jsou nejisté vždycky a Chorvatsko není konec světa. Jela jsem, resp. letěla do Itálie v nějakém 9/10 TT. Půl roku po potratu. Do cca 7-8 TT, než bylo srdíčko jsem vůbec neřešila nic. Buď to vyjde nebo ne. V těch raných týdnech to je o přírodě, genetice, ne o tom co člověk dělá.

vendulis
3. črc 2024

@okurka003 v 5 a 6 tydnu mi bic nebylo a cítila jsem se dobre, urcite bych jela, protoze pak budes mit potíže, třeba nebudeš chtít chodit na slunko, bude ti špatně apod.🙂 Jízda autem v pohodě, moře v pohodě, my jedeme na dovču na Vranov, budu v pátém.

ckei
3. črc 2024

@okurka003 jasně,že bych jela.

ckei
3. črc 2024

@merope proboha, proč taková doporučení a všechna ta omezení??? 🤦

vitezove
3. črc 2024

@okurka003 Bohužel je to tak, že pokud to má dopadnout špatně - tak je jedno, jestli budeš ležet doma s nohama nahoře a nebo pojedeš.... Akorát bych si zjistila, kde tam jsou nemocnice, pohotovosti a tak. Mít dobré cestovní pojištění. Kdyby cokoli, ať můžeš někam jet. A jinak si to užij, možná je to vaše poslední dovolená ve dvou 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru