Zdravím, chci se zeptat co pro mě bude výhodnější..(nemyslím to špatně s těmi výhodami) jsem zaměstnaná do konce měsíce. Poté mi smlouva končí a mám možnost jít pod někoho jiného s novou smlouvou ale stejnou pozicí. Jenže jsem zjistila že jsem těhotná. Doktorka mi chce napsat neschopenku, jenže já se nechci zabývat během těhotenství že mám jen 6 hodin vycházky a tím pádem se hlídat, kde a v kolik jsem.. tím to nemyslím že bych courala po nocích. Ale případné přespání u rodičů a nebo nějaké cestování s noclehem. Proto se ptám zda by nešlo se nahlásit na úřad práce a jak to tam chodí když přijde těhotná. A jak je to s penězi? Děkuji
Chodila bych dal do prace. Jednak si myslim, ze socialni kontakt je v tehotenstvi zadouci a doma budes dost dlouho. Navic nemam rada zneuzivani socialniho pojisteni na "rizikove" tehotenstvi
@monulinka32 problém by mohla být výpověď ve zkušební době, na to pozor.
Nešla bych na neschopenku a šla na tu jinou smlouvu, pokud samozřejmě můžeš pracovat dál a nemáš třeba rizikové těhotenství nebo zaměstnání. Oni se i ty peníze budou hodit. Já nastupuju na neschopenku od srpna do listopadu a nebude to žádný med, vůbec se na to netěším, právě kvůli těm vycházkám a 3letý dcerce, která je bude muset víceméně držet se mnou
No, to je trochu těžké, nepíšeš, co děláš za práci a jak dlouhou budeš mít zkušební dobu. Ono kvůli těhotenství tě nikdo vyhodit nemůže, ale ve zkušebce tě můžou propustit bez udání důvodu. Pokud jsi v 6 tt, na konci měsíce budeš v 8tt, za 2 měsíce zkušební doby budeš někde v 17tt. Pokud se to zaměstnavatel dozví, je možné, že tě propustí ve zkušebce, protože: 1. bude se bát, že mu odejdeš na neschopenku, 2. stejně bude muset shánět někoho za tebe, 3. bude ti muset držet místo, 4. s dítětem do 15 let ti bude muset umožnit pracovat na zkrácený úvazek. Takže si to chce promyslet, co dál. Jít na neschopenku, když nemáš rizikové těhotenství je v podstatě podvod. Pokud bys měla zdravotní potíže a během neschopenky ti skončila smlouva, budeš nadále dostávat vyplácenou nemocenskou, ovšem už by se ti to nemělo započítávat do 270 dní, které musíš mít za poslední 2 roky dopracovány pro nárok na mateřskou a také nevím, z čeho by se ti vypočítávala mateřská. Ale pokud budeš mít zdravotní potíže, tak to stejně jinak nevyřešíš. Jak je to s nemocenskou na pracáku netuším, to si musíš zjistit sama. Každopádně výhodnější je pro tebe samozřejmě pracovat, pokud máš jistotu, že tě nový zaměstnavatel nevyhodí ve zkušební době. Lepší peníze, neomezený pohyb, sociální vazby...
@janule1940
proc hned podvod?ja mela neschopenku kvuli rannim nevolnostem
@zelenaesmolda ptz na pn se nechodi bez zdravotniho duvodu!
@monulinka32 delas dobre, ze nechces resit pn! ja bych si zasla na pracak a zeptala se jich na rovinu, jak to udelat, ptz kdyz te pak ve zkusebce vyhodi, stejns tam pak skoncis...
Na neschopenku bych nechodila, pokud jsi zdravotně fit... k tomu určená není. Buď nastoupit do nové práce a pokud by tě ve zkušebce vyhodili, tak holt jít na pracák. Mě končila v práci smluva ve 25 tt. Pak jsem šla na pracák. Snaživá paní mi nabízela místa (jsem vystudovaná učitelka) - takže místa od září, kdy budu mít doma čerstvého kojence, takže jsem jí na to vždy jemně upozornila a ona říkala aha, aha... no komedie 🙂 Ale jinak vše OK, normálně jsem dostala podporu, její vyplácení mi bylo ukončeno dnem nástupu na mateřskou. To bych na tvém místě zohlednila - když nastoupíš na to nové místo, i kdyby na pár týdnů, tak máš šanci se nacpat do ochranné lhůty a nárok na mateřskou mít budeš....
@m_tina
pises o tom,ze je to podvod pokud nema rizikove...ja jsem mela neschopenku na ranni nevolnosti coz zrovna riziko neni ale i tak jsem nebyla schopna jit do prace a podvod to neni...
@zelenaesmolda ano,chapu,ze kdyz je vam tak blbě,ze nemůžete pracovat,je to na PN.ale jít na PN bez zdravotní indikace je podvod.ja nikoho nesoudim,jen říkám věci,jak jsou.myslim,ze jsem pani poradila,co jsem věděla a zbytek je na ni.
@zelenaesmolda jeee,aha,tak to jsem napsala blbě,omlouvam se.melo by tam být....”pokud nemáš žádné zdravotní potíže”.
@zelenaesmolda ale je to zdravotni indispozice, ne? zddravotne te to vyradilo z pracovniho procesu... ale to ukoncena smlouva proste neni
@m_tina
ano,to souhlasim,to podvod je 🙂
Tak dneska jsem se po tom pídila víc.. buď půjdu na neschopenku( vím že je to podvod) :/ ale bude mi zaměstnavatel platit po celou dobu, nebo půjdu na úřad práce a bude mi platit po dobu 6 měsíců a pak bych byla bez peněz do doby nástupu na mateřskou těch 6-8 týdnů před porodem. Tak já nevím, jsem z toho už blbec..
@monulinka32 A nová práce tedy nepřichází v úvahu? Těhotnou si Vás nenechají? Ještě se zeptám - smlouva Vám končí uplynutím sjednané doby, výpovědí ze strany zaměstnavatele, Vaší výpovědí nebo dohodou? Protože pokud jste otěhotněla dříve, než začala běžet výpovědní doba (např. výpověď jste dostala 15. května s výpovědní dobou 2 měsíce, tzn. že počíná běžet od 1.6.) a otěhotněla jste ještě před 1.6. , mělo by být možné dál setrvat na současné pozici a žádat o zrušení výpovědi. Chtělo by se to poradit třeba na inspektorátu práce, jak to jde udělat. Jde o to, že těhotnou Vás vyhodit nemůžou, takže byste buď pokračovala v práci a nebo šla se 100% mzdy domů, pokud by druh práce byl pro těhotné zakázaný a zaměstnavatel pro Vás neměl jiné místo za stejný plat.
Děkuji všem za příspěvky a rady.. 🙂 zatím do práce chodit budu, na novou smlouvu nastoupim a když mě vyhodí tak holt půjdu na pracák. Nedá se nic dělat.. jinak pracuju na čerpací stanici, 12tky ranní noční.. tak snad i nový šéf bude mít pochopení. 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@monulinka32 a jaké jsou důvody k neschopen ce ? Chodila bych dal do prace , tak nebudeš muset řešit vycházky a prespani jinde .