Jméno pro kluka. Co byste poradili?

mysh_me
15. únor 2023

Zdravím, čekáme kluka a narazili jsme na problém s výběrem jména… prostě se nám žádné nelíbí 🙈 vždy mě jména hodně zajímaly, mám i knihu od Knappové doma a už jsem ji i několikrát přečetla 😅 ale narozdíl od holčičího, pro kluka jsem nikdy neměla žádné top a vysněné. Už jsme vyprodukovali několik seznamů s použitelnými návrhy, ale je to spíš takové jako “jo, to by se dalo…” než že by nám něco skutečně padlo do oka. Zkoušeli jsme si dát nějaká kriteria a podle nich vybrat jména co je splňují, ale pak když na to koukám mi to nějak není sympatické a říkám si, že takhle přece svého syna pojmenovat nechci… žádnou intuici ani vnuknutí nemám a hlavně nechci skončit ze zoufalství u toho, že bude mít jméno po tatínkovi 😂 co byste poradily? Čím se nějak inspirovat? Jak ještě vybírat?

levandule_k
15. únor 2023

To se blbě radí někomu, komu se nic nelíbí, ale ten druhý má spoustu nápadů. Se mi něco líbí, protože se mi to líbí 🙂

Mně přijde, že klučičí krásných klučičích jmen jsou mraky, ale u holčičích jmen mi to přijde těžší. Co máš jako top pro holčičku?

Mně se líbí, Jakub, Daniel, Michael, Robin, David, Patrik, Tomáš, Lukáš.

Asi bych si uvařila čaj a v klidu prohlížela kalendář, zkusila si některá jména říkat nahlas. Knappová je dobrá, ale tím, jak je to celá knížka jmen, je toho moc a člověk může být zahlcený. Zkusila bych zkoumat, co se skutečně líbí mě bez ohledu na názory okolí. Kdyby to pořád nebylo ono, tak bych si namátkově listovala Knapovou.

Pak bych se zeptala manžela, co se mu líbí bez ohledu na můj názor a názor okolí.

barulina
15. únor 2023

@mysh_me moje nej jména: Marek, Richard, Patrik, Daniel. Syn je nakonec Marek a to taky z toho důvodu, že dcera je Magdaléna a líbilo se mi, že budou mít stejná počáteční pismena

veruuu_kubesovic
15. únor 2023

@mysh_me
to se radí velmi těžko, já opravdu vybirala jména mým dětem velmi pečlivě, když jsem byla poprvé těhotná a věděla, že to bude holčička nelíbilo se mi žádné holcici jméno a knihu od Knappové jsem znala malem nazpaměť, vlivem hormonů jsem i brečela, že bude bezejmenna...
Nakonec jsem úplně náhodou netrefila v knize od Knappové na Anabel a to bylo to TOP jméno pro mě, pak už u syna bylo jasné, že bude Eliáš a za mě naprosto boží jména ❤️
Jinak sepsala bych si na papír požadavky: tradiční jméno vs netradiční, někdo řeší i svatek kolem TP, jestli se hodí k příjmení?
Mě se na kluka líbí pár jmen : Adam, Bruno, Damián, Hugo, Vincent😉

evellin123
15. únor 2023

Ahoj,mě se strašně líbí Teodor můžeš mu říkat Teo,nebo Tedíku takový neobvyklý

prostenika85
15. únor 2023

Ahoj, mi se moc líbí zastaralá jména. Neobvyklá tím, že už nejsou běžná. Pro inspiraci: Leopold, Teodor, Antonín, Alfréd, Lubomír... I když synator má nakonec docela běžné, jednoduché jméno kvůli složitějšímu příjmení. Šťastnou volbu ✊

mysh_me
autor
15. únor 2023

@veruuu_kubesovic tak to jsem v podobne fazi jako ty, s tim ze to dite snad bude bezejmenne 🙈 dava mi to ale nadeji, ze jeste muzu narazit na neco co se nakonec ukaze jako to prave 😊 zatim mam pocit, ze jsem vsechny uz videla a nic me nezaujalo 😅
Pozadavky mam aby jmeno bylo spise mezinarodni, zadny -mír ani -slav, nemuselo by byt v top 10 nejcetnejsich, a hodilo se k prijmeni… to je trochu kamen urazu, prijmeni ma vyrazne L tak by bylo lepsi aby ve jmene nebylo, a zacina na sykavku, takze se jmeny koncicimi na sykavku se spatne vyslovuje… pokud nebude mit svatek kolem terminu porodu (kveten, cerven) nebo na Vanoce, je to urcite plus, ale neni to rozhodujici…

michaela666
15. únor 2023

My měli se jménem pro kluka krizi jak blázen. Nic se nám nelíbilo a když, tak už v rodině nebo úzkém okruhu přátel bylo minimálně dvakrát. Nakonec jsem si psala na papír jednotlivá jména i s naším příjmením a skončila u Václava. Manžel byl okamžitě pro a jako bonus je to jméno, které se u nás v rodině dědí po 8 generací. Skončilo u mého dědečka, potom už samé holky. Takže kdybychom měli kluka, byl by to Vašík/ Venoušek.

mysh_me
autor
15. únor 2023

@levandule_k manzel nema zadne seriozni navrhy 😀 budto prijde s necim co “splnuje pozadavky”, ale vlastne se mu nelibi, nebo navrhne nejaky nevazne mineny nesmysl, jako treba Servac 😂 prikladam to zoufalstvi z toho, ze ho vlastne nic neoslovuje…
Jinak s tema holkama to mam presne opacne nez ty, holcicek bych pojmenovala klidne dvacet 😀 moje top jsou treba Nora, Sylvie, Greta, Tamara, Sandra, Ester.

daasqua
15. únor 2023

@mysh_me Taky si řeknete, zda budete oslovovat základním tvarem nebo zdrobnělinou a jakou. A opravdu to zkuste říkat několikrát nahlas, jak vám to bude znít. Nejlepší je to asi opravdu zkoušet říkat nahlas a oslovovat. Ono třeba vnuknutí přijde 🙂

kkkt
15. únor 2023

Me se dlouho libi Albert, no s chlapovym prijmenim neprichazi v uvahu 🥴🤣
Nakonec mame Vojtecha, je v top 10, tak jsme si rikala kolik jich bude ve skolce atd. A zatim jsme od mimi krouzku i ted ve skolce sami 😇. Zato sebiku, tadeasu, mateu, oliveru je pozehnane 🤷‍♀️ to si nevyberes asik.

@prostenika85 musim rict, ze u nas je ted toniku, alfredu celkem hodne 🤔

daasqua
15. únor 2023

@levandule_k @barulina Jo, Daniel a Patrik se nám taky vždy líbili...tak máme Danielu a Patrika 🙂 Přijdou mi fajn ty mezinárodní jména, ale ještě "normální".

pampeliska1313
15. únor 2023

Mne se taky nic nelíbilo. Tak jsem se řídila tehotenstvim. Neměli jsme jméno ještě dva dny před porodem, nemohli se shodnout. Furt jsem se zasekavala u Kiliana, ale pak to zapomněla a zavrhla, nelíbilo se mi to, proste jsem to vypustila a víc se v tom jménu nestourala. Nakonec jsem se jednou podívala na význam a najednou jsem cejtila, ze to je to ono. Ze si to vážně vybojoval a my za cely ty roky s nim..a tak “malý bojovník” je to co k nemu sedi. Odsouhlasili jsme si to den před porodem a pak uz šel na svět.)
Jinak jsem pátrala fakt všude po netu, projela jsem snad i indiánský jména, proste všechno co šlo a fakt nic nebylo do ty doby ono.:D

ajush_ka
15. únor 2023

Erik, Albert, Ervin... Bruno, Hugo 🙂

shirilka
15. únor 2023

@mysh_me To je těžko, taky jsme dlouho vybírali, ale my chtěli klasické staré jméno. Koukali jsme na rodokmeny z mé strany i od manžela i na hřbitovech na hroby a pak aby se to hodilo k příjmení a mělo víc variant jak oslovovat - jak v dětští, tak pubertě či dospělosti a aby to znělo dobře, jak říkali v přátelích žádný Joey nikdy nebyl prezident 🤣

irmamala
15. únor 2023

Mluvíš mi z duše. Mám dvě holky a pojmenovala bych jich ještě 20, ale kluka ani jednoho 🙂 Líbilo by se mi samozřejmě nějaké méně obvyklé jméno, ale ne zas takové, aby ho tím opravdu oslovovali a ne nějakou zdrobnělinou. A taky máme v přijmení dvě R, jedno hned na začátku, takže to je taky velké omezení. Po sobě tatínek nechce, dědové mají hrozná jména 🙂 Takže jestli se mi to přihodí, tak vůbec nevím, co si počnu 😀 Docela mě tak v hlavě leží Jáchym, ale taky to není to "touché"...

maximaty
15. únor 2023

@mysh_me náš Maxim dostal jméno na porodním sále... měl být vlastně Dominik. Maxim je stejně silný a výjimečný, jako jeho jméno. Teď už se jméno Maxim objevuje sem tam, ale tenkrát, tenkrát byl jeden z mála v ČR i Rakousku, kde žijeme. U mladšího bylo jméno jasné od začátku a doteď s tím občas bojuju. Prostě mi k němu nakonec moc nesedí. Kdybych bývala měla třetí dítě, nechala bych konečný výběr jména opět až na porodní sál. Přeji šťastnou volbu.

prostenika85
15. únor 2023

@kkkt Tak to za mě palec hore 😉 V našem okolí nikdo. Spousty Damiánů, Fabiánů a samozřejmě Jakoubků.
Teď mě napadlo třeba jméno Jáchym. Taky staré, české a při tom nezvyklé a zvukomalebné.

levandule_k
15. únor 2023

@mysh_me Tak to vždycky začnu pěnit, když chci probrat něco vážně a manžel se začne vykrucovat a dělá blbej humor :D

emamaira
15. únor 2023

Za mě kritéria splňuje David🙂 až na ten svátek. Taky jsme moc nevěděli, ale nakonec u mě rozhodlo, že znám několik Davidu napříč generacemi a jsou to všechno "spravny" chlapy.

la_amanita
15. únor 2023

Nejlepší je samozřejmě Rostislav! Rostíček pro miminko, Rostík pro dítě a Rosťa pro puberťáka a správného dospělého.

skarol
15. únor 2023

My jsme si stáhli na ČSÚ seznam dávaných jmen a pak jsme si každý vypsali jména, která nám přijdou hezká, prostě ta, která na první dojem přichází v úvahu (nejlepší je nad tím moc nepřemýšlet a dát opravdu jen na první pocit ano x ne). Každému nám vyšlo asi 10- 15 jmen. Následně jsme manželův a můj seznam porovnali, asi u 4 jmen byla shoda. Vzájemně jsme si seznamy proškrtali a shodná jména a jména, která jsme si vzájemně nevetovali jsme napsali na papír a pár týdnů jsme seznam postupně proškrtali, až jsme došli k vítěznému jménu 😁. Pro mě je to jméno kompromis, pro manžela to byl horký favorit. Ale mě do teď žádné holčičí jméno nelíbí. Naopak kluků bych pojmenovala klidně 20.

kubesovaadelka
15. únor 2023

@evellin123 Teodor měla být dcera kdyby byla kluk😁🥰 no nakonec je to holčička, ale teď jsme si pořídili štěně tak jsme ho pojmenovali Teodor, dcera je Leontýnka, takže sranda volat Teo, Leo 😁

majaveja
15. únor 2023

A co třeba Eduard? Eda, Edík, Edíček...?

xxx3d
15. únor 2023

a co třeba se odpíchnout od t oho, co se ti líbí, z těch holčičích jmen a k tomu si zkusit pohrát se jménem pro chlapečka, jako, aby to k sobě "ladilo", nebo jestli máš doma holčičku, tak to jméno pro brášku vybrat jakoby podobný a třeba objevíš jméno, který by tě jinak nenapadlo 🙂
https://www.chytre-miminko.cz/pomucky/vybirame-...
tady jsem našla docela zajímavou věc, kdy si tam můžeš zadat i příjmení a uvidíš, jak to bude vypadat, zatím je čas, tak ať se výběr podaří a užiješ si to čekání na broučka.

prejeta_zaba
15. únor 2023

Když jsem viděla tvé požadavky a výběr na holku, úplně spontánně mě napadl Norbert...ale je dost neobvyklé, to chápu. Pak napiš, co jste nakonec vybrali. 🙂

lauriak
15. únor 2023

U nas bolo chlapcenske meno tiez oriesok. Nakonec mame dve holky ☺️ Ale mali sme napisaneho Teodora. Uvazovali sme aj nad Albert, Alfred, Vincent, Tadeáš.

ellyem
15. únor 2023

Mne se nikdy zadne klucici jmeno taky nelibilo. Nakonec jsme dali jmeno, ktere melo svatek v den, kdy jsem zjistila, ze jsem tehotna. Mame Artura a lip jsme vybrat nemohli ❤️.

veru181
15. únor 2023

Tak u nás byl zase problém, že každý máme jako top úplně jiná jména a pro druhého jsou buď nepřípustná nebo právě minimálně taky “jo, to by šlo” 😀 V obou těhotenstvích jsme prošli kalendář a sepsali, co připadá v úvahu. První byl kluk, tam nás naštěstí oba nadchl Matěj. Teď byla naopak problém holčička, nakonec budeme mít Stellu, kterou jsem původně vyřadila kvůli svátku v blízkosti termínu porodu. A znovu jsme se k ní vrátili docela kuriózně, kdy ji zmínila tchyně, že má Stellu kamarádka, a znovu se dostavil ten “wow” efekt (akorát že tchýni se to jméno nelíbilo, jen to konstatovala 😀). Jen už nesmíme mít třetí, to by se asi vždy musel jeden přizpůsobit 😀

mysh_me
autor
15. únor 2023

@xxx3d to je super odkaz, dekuju 👍 je zajimave si to tam zadat a proklikavat, zase trochu jine nez kdyz to clovek pise na papir… pro inspiraci a odpichnuti skvele

xxx3d
15. únor 2023

@mysh_me přesně tak mi to přišlo taky 🙂 a je zajímavý i jaký to vyhodí jména na naše příjmení, zvláště, když některý byly v návrzích 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru