Jméno po rodiči. Dali byste?

sorboni30
4. led 2022

Jsem v 6 měsíci těhotenství a vybíráme s mužem jména. Kluk je jasný.. tak nějak to samo vyplynulo, že by se jmenoval chlapeček po dědečkovi..
Jenze jsme přemýšleli nad holčičkou. A dr.mi řekl, že to na holčičku vypada.. Měla jsem na seznamu jmena Barborka,Miriam.. Ale poslednich par dni zpet mam divny pocit, i zvláštní sny.. nejak mi nejde vybrat jmeno pro holčičku. A včera me napadlo dát jméno po sobě.
Sice mi cely zivot rikali hnusne, ale rikam si, ze zrovna ja jako maminka bych mohla rikat hezky a naucit druhé i hezky to jméno rikat. Jmenuji se Silvie a lidi na me volaji většinou Silvo..a to nesnasim. Vicemene cely zivot jen same Silvo. Misto Silvi, Sisi... jen Silvo.Mamka kdyz se na me zlobila tak vzdy mi taky rikavala jen Silvo a možná proto to i beru, ze kdyz mi tak nekdo rekne nema me rad nebo se mnou ma nejaky problem. Pritom je to jine jmeno..Silvie-Silva.Muj muz mi říká Sisinko, Sisi.Je Slovak a prave proto se mi me jmeno zacalo i libit. Na Slovensku mi nikdo hnusne nerekne, jen Sisinka,Siska..Ani nevim zda se toto jmeno jeste vubec tady v Čr dává. Vsude ctu jen same Sofie, Nela, Ela.
Co myslite, daly byste si po sobe jmeno?

jjasmina
4. led 2022

@sorboni30 já mám jméno po mamce, takže své dceři jsem to samé jméno určitě dát nechtěla. Odjakživa se mi nelíbilo, že máme stejné jméno

la_amanita
4. led 2022

Klidně, já sama mám jméno po mámě. A navíc Silvie je krásné.

antoinet
4. led 2022

Silvie je krásné, i tak je třeba počítat s tím, že lidé budou používat i tvar Silva a taky se budou dost doptávat, jaké se tam píše i/y, protože je i Sylva.
Já jsem obecně odpůrcem jmen po rodičích, obzvlášť v pubertě se dítě vymezuje a touží po vlastní identitě a ne být tou malou verzí matky či otce.

makovice88
4. led 2022

Ja jsem taky proti tomu davat stejne jmeno. Bude se to plest, vidim to v rodine. Mame Klaru a jeji dceru Klarku. Kdyz se o nich mluvi, musi se rikat "velka Klara" a "mala Klarka". Des.

katule1990
4. led 2022

@sorboni30 Silvie je pěkné jméno, ale taky se mi vůbec nelíbí dávání jmen po rodičích. Všem se to plete, pokaždý se otočí oba, kluk je ještě ve 30 Honzíček, holka Klárinka nebo se říká mladý/starý, malý/velký. Brr.

felixfelicis
4. led 2022

Silvie je pekne jmeno, ale právě proto, že Silva existuje také, si to lidé prostě plést budou, to je fakt. Stejně jako Iva/Ivana, Michala/Michaela, Tereza/Terezie, koho znám s tímhle jménem, tak ty záměny nesnáší, ale to už je život prostě🙂 Sisi jsem já osobně v životě neslyšela, nevím, jestli na Slovensku je to běžné, tady určitě ne. Nejsem sice zastáncem pojmenovavani po rodičích, ale u nás v rodině se tenhle vzorec opakuje dvakrát a kupodivu to nepřináší žádné komplikace ani nevím o žádné pubertální rebelii.

merope
4. led 2022

Pokud bereš, že "Silvo" je hnusné a kdo tak řekne, tak dotyčného nemá rád, tak bych to jméno nedávala. Protože teda popravdě já na Silvy volám "Silvo" a beru to prostě jako normální tvar 5. pádu v češtině a ani by mě nenapadlo to použít jinak. Resp. třeba na "Silvi" už bych se ptala, zda jí to nevadí, protože to už bych brala jako zdrobnělinu.

Stejně jako jsem Jana a normální oslovení je: "Jano" a sem-tam někdo říká "Jani", ale třeba od neznámého chlapa by mi to přišlo jako nemístná důvěrnost na půl cesty k "Janičko", což je buď extrémní důvěrnost (od některých chlapů zdrhat) a sem-tam ve stylu "ty jsi ale malé pitomé děcko". Říkat "Janičko" bezpečně může jen můj chlap 😀.

zelenaesmolda
4. led 2022

@sorboni30
Me osobne se nelibi davat jmena po rodicich.Navic s nejvetsi pravdepodobnosti ji vetsina lidi v okoli bude rikat Silvo.

sorboni30
autor
4. led 2022

@merope 5 pad jmena toho jmena je "Silvie"😉 😀Stejne jako jmeno Klaudie. Protoze jmeno Silvie a Silva ja kazde jine i v kalendáři. Jenze to se tady neresi. Prave jak pises.. a mas pravdu. Dekuji za nazor.👍😊

felixfelicis
4. led 2022

@merope souhlasím, Silvi nebo Sisi může fungovat ve školce, ale v dospělosti ne.

17mia17
4. led 2022

@sorboni30 je pravda, že u nás na Slovensku som taký tvar ešte nepočula. Môj oco má priateľku Silviu a volá ju Sisa, Silvinka, alebo Siska. Ja žijem v Čechách a tu naozaj nepočujem inak ako Silva. No ak by ste dcéru doma volali inak tak by sa trebárs aj neskôr spolužiakom mohla predstaviť napríklad ako Sisi a tým pádom by ju tak aj volali.

sorboni30
autor
4. led 2022

Presne proto jsem zalozila tuto diskuzi.. abych vedela nazory ostatnich a super. Dekuji, to jsem potřebovala. 😀😉🙏

sorboni30
autor
4. led 2022

@17mia17 ano a presne o tom to je. Líbí se mi to jmeno, ale na Slovensku kde ho ti lide nemrsi a berou ho tak jak je. Zamenuji ho se jmenem Silva. Pritom jmeno Silvie je podobne jako Klaudie a nikdo nema potřebu rikat Klaudo 😀😀😀👍

kelerub
4. led 2022

@sorboni30 znám ve svém okolí Sylvie i Silvie. Všem všichni říkají Silvo. Proč by to mělo být hnusné? To by třeba Zuzana měla nadavat, že jí neříkají Zuzi, ale Zuzko. A Sisi ve spojitosti se jménem Silvie, to slyším prvně.
Jméno po sobě bych klidně dala. Silvie je krásné jméno. Ale počítej s tím, že jí Sisi kromě vás nikdo říkat nebude. A až povyroste budete v rodině pro rozeznání stará Silva a mladá Silva.

zelenaesmolda
4. led 2022

@felixfelicis
Sissi bych spis rekla,ze se bude rikat Alzbetkam nez Silviim

felixfelicis
4. led 2022

Ale jsou to dvě varianty jednoho jména, ne? Silva a Silvie, význam a původ stejný. Přiznám se, že mám problém si to zapamatovat, ještě když existuje dvojí pravopis.

Až teď jsem zjistila, že Iva (Ivo) a Ivana (Ivan) jsou opravdu dvě rozdílná jmena😮, cimzto se omlouvám všem Ivam a Ivanam, které jsem kdy zamenila...

sorboni30
autor
4. led 2022

@zelenaesmolda Proc Alzbetkam? Znam nekolik Silvii a kazde se rika Sisi 😀 A kamaradky mi tak rikaji taky.. Odjakziva.

felixfelicis
4. led 2022

@sorboni30 protože císařovna Sissi 🙂

sorboni30
autor
4. led 2022

@felixfelicis Tak jasne. Jenze kdo dnes resi nejake jmeno. Uspechany svet, lide nemaji cas tak neresi blbosti a toto blbost je, no.. 😀 Vyznam je stejny presne..Stejne jako jmena v kalendari podobna vedle sebe.. Jo cisarovna Sissi? 😀 Vidis a u nas si vsichni kolem mysleli, ze Sisi byla vlastne Silvie 😝😀 Ja jsem chtela hlavne vedet kdo by si dal jmeno po sobe a zda se Silvie jeste vubec v dnesni dobe dává.. moderni doba

felixfelicis
4. led 2022

@sorboni30 Nedává, ale prave proto bych ji klidně vybrala, za mě radši být oslovovana Silvo než být ve třídě xtá Sofinka 🙂

martt
4. led 2022

My jsme se tenkrát s manželem domluvili , že děti budou po nás, ale v převráceném tvaru. Takže syn je po mne v mužském jméně Martin a pokud budeme mít holčičku tak bude mít jméno po manželovi v ženské podobě

irmamala
4. led 2022

Já jsem teda ještě neslyšela, že by se Silvii říkalo jinak, než Sylva a nikdy by mě nenapadlo si Sisi spojit právě s tímto jménem. Takže si myslím, že i když ty jí budeš doma říkat takhle, tak ve škole a všude jinde to bude Sylva..... Proto mám ráda krátká jména, která nejdou příliš komolit. Nechápu, že někdo dá tak elegatní jméno jako Viktorie, Kristína, Karolína, Vanessa, Gabriela - ale v životě je tak nikdo neoslovuje a pro všechny jsou to Viki, Kiki, Váňa, Kája, Gabča 😀

zelenaesmolda
4. led 2022

@irmamala
Vanessu davaji vesmes neprizpusobivi obcane.Takova Vanessa Lakatosova je fakt pecka :D

sorboni30
autor
4. led 2022

@zelenaesmolda 😀😀😀 presne

sorboni30
autor
4. led 2022

@martt to je pěkné, ale muj muz je Robert. No nevim jak otocit jmeno na holcicku po nem 😷😀😀👍

irmamala
4. led 2022

@sorboni30 Bobina 😀

veroniquecz
4. led 2022

@sorboni30 měla jsem kolegyni, která měla děti pojmenované po nich - rodičích. A byl to děs, vždycky to byla malá a velká Jana a malej a velkej Bořek. Ne, to bych dětem neudělala, byť se mi moje jméno líbí. Stejně tak od sestřenice mají v rodině zase Honzy. Praděda, oba dědové, strejda, táta a u malého řekla dost a je teda naštěstí Matěj.

veroniquecz
4. led 2022

@sorboni30 Robka, Robina, Roberta, Berta

veroniquecz
4. led 2022

@sorboni30 a proč teda nedat rovnou tu Sissi, pokud Mate tedy ladici příjmení.

felixfelicis
4. led 2022

V naší rodině máme jméno, které se dědí už 5 nebo 6 generaci, přijde mi to hezké. Tak zase jiný pohled na to🙂 Žádné rozlišování na mlady/starý se u nás nikdy nevedlo. Pojmenovávání prezdivkami funguje paradoxně v manzelove rodině u jmen, která se sešla náhodně a jo, to je děs. A právě u té Sofinky se to takhle vzilo ve skolce: máme dvě a říká se jim malá a velká, to musí být pro ty holky opravdu radost😬. Takže raději něco netuctoveho, pokud si to v rodině poresite...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru