Zdravím,
Bohužel nás v těhotenství potkala nemilá komplikace, miminko má omfalokélu (výhřez střevních klíček do pupečníku). 25% dětí s touto vadou má zároveň i genetickou vadu, takže nám u prvotrimestrálního screeningu vyšlo vysoké riziko Edwardsova syndromu a Pataův syndrom.
Chcou nás poslat na invazivní vyšetření a můžu si vybrat jestli plodová voda nebo odběr z placenty (chl. Klky).
Já popravdě nevím. Jestli je v tom nějaký rozdíl co se týče třeba bolestivosti zákroku, jestli má něco z toho vyšší riziko pro dítě. Přiznám se že té plodovky se trochu bojím, protože miminko je opravdu velmi aktivní a nesnáší ultrazvuk, u každého ultrazvuku tam hodně skáče a bojím se aby se nenapíchlo na jehlu. Na druhé straně rýpání do placenty asi taky není úplně bez rizika.
V tom případě to pro tebe už není směrodatné kritérium . Plodovka se bere 15-16 tt. Klky mi nabídli už ve 12tt
@no_title mě brali kluky u obou tehotenstvi, je to jen trochu nepříjemné, žádná hrůza, bez komplikaci. Preji dobre výsledky ❤️🍀
Mam za sebou klky i plodovku a klky za me byly trochu vic neprijemne, ale oboji se da v pohode zvladnout. Mensi riziko potratu je tusim u plodovky.
Drzim palce.
Já byla tedy na plodovce, vyšla nám velká pravděpodobnost Edwards syndromu. Ale utz jsme měli v pořádku, proto jsem vyčkavala do toho 16tt. Ale být tebou, asi bych nečekala a šla na klky. Budu moc držet pěsti 🍀❤️
Nemuzes jit na neinvazivni NIPT?? Je to bez rizika pouze z krve byla jsem na tom
@4formy Nám bylo řečeno, že pokud je vada vidět na ultrazvuku, tak NIPT nejsou vhodné. Je potřeba zjistit karyotyp.
@no_title V září jsme taky řešili omfalokélu. Naše miminko mělo ve vaku také játra, takže vada neslučitelná se životem a skončilo to revizí ve 13. týdnu🥲
Byla jsem na odběr choriovych klku a vše bez problémů. Výsledky do druhého dne 😉přeji ať vše dobře dopadne 🍀
Také jsem řešila omfalokelu, byla jsem na odběru klků, dalo se to vydržet. Naše malá měla ve vaku i játra a žaludek. Nakonec jsem šla na přerušení v 19tt. Držím palce ať vše dobře dopadne 🤍
Ja bych hlasovala pro amnio. Moje geneticka mi doporucila pockat na amnio, pry se zjisti vice a je to o neco malo bezpecnejsi. Drzim palce. 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já byla na plodovce. Kvůli špatné poloze placenty by klky nešly bezpečně odebrat. Původně jsem chtěla raději klky. Hlavní důvod byl že se to dělá v nižším TT. Tím pádem jsou i výsledky dříve , ale nevím v kterém jsi TT. Možná pro tebe v tomto rozdíl už není.