Je kontrola v těhu test cukrovky povinná?

ciambella
25. dub 2016

Omlouvam se nevim kam stym. Holky je kontrola v těhu test cukrovky povinna? Ja jen ze se ma delat do konce 28 tydne a mně doktor nikam neposlal. Znamou hnaly na kontrolu i zbytečně. A ja nic. Tak je mi to divne. Taky jste ji neměli? Tu kontrolu? Dik

werumka
25. dub 2016

@ciambella Povinné to není. Pokud to chceš podstoupit, vyzadej si u gynekologa zadanku a zajdi si do laboratoře, kde testují podle norem, aby byl výsledek relevantní.

ciambella
autor
25. dub 2016

Aha 😊 děkuji 😉

werumka
25. dub 2016

@ciambella Musíš sama zvážit přínos a případná rizika. Neléčená cukrovka může byt problémem pro dítě i pro Tebe (co se týká rozvoje diabetu 2.typu po porodu). Ale jsou pochopitelne důvody, proč žena test nepodstoupi. Pak je lepší řešit kontrolu individuálně, aby se případný rozvoj cukrovky podchytil.

ciambella
autor
25. dub 2016

No ja to musim risknout. Jsem furt takova unavena je mi furt blbe. Doktor mi nacpal na vic zelezo magnesko hořčík ale furt jsem jak pomuchlana a placnuta. Tak mi prave znama rekla at si ji necham udelat. Tak mam docela strach

werumka
25. dub 2016

@ciambella Nemyslím si, že by za tím stála cukrovka. Ta klasická tehotenská se rozvíjí po 25. týdnu a je zachytitelna právě často jen tím testem ( jen v menšině případů už podle lačné hodnoty). Pokud bys byla unavená z cukrovky, musela bys mít glykémie, které by zachytil už test z moči, který se dělá normálně v poradnách. Je to Tvé první těhotenství? Kolik Ti je let?

ciambella
autor
25. dub 2016

Ne druhe. No ja na moč prave uz 4 x zapomela a v ordinaci ji nechtela sestra. Je mi 33 no za chvilku 34 😁 no uvidim zkuim to a poznam. Pak teda čekáme upíra terý mě vysává 😉

werumka
25. dub 2016

@ciambella Uvidíš, najdi si hlavně laborku, kde to dělají správně. Jak se má test dělat se dočteš zde: https://www.modrykonik.cz/jak-se-spravne-provad...
Pokud by někde postupovali jinak, test odmítni. Je to zbytečná zátěž s nejistým výsledkem.

spajkina
26. dub 2016

Ahoj, jsem na tom úplně stejně, čekám druhé dítě, jsem ve 28.týdnu a doktor mě na cukrovku taky neposlal. Nebyla jsem ani u prvního těhu. Na test jsem se ptala doktora, říkal,že není potřeba pokud přibírám přiměřeně , moč v poradně ok, nikdo nemá cukrovku a nenarodilo se velké dítě..což ne, malý měl 3 kila. 😉 Ale v porodnici mi nadali. 😅

verka4d
26. dub 2016

Máme čtyři děti a na test cukrovky jsem byla v každém těhotenství někdy kolem 25.týdne. Nemusela jsem se na to ani ptát,náš doktor si to hlídá sám a posílá tam všechny těhotné. Neměla jsem ji ani jednou,ale moje sestra ano,musela si pak často píchat do prstu a vozit vzorky krve,byla více hlídaná,měla mírnou dietu a taky se v těchto případech nenechává přenášet,protože miminka by mohla být velká a mohl by nastat problém. Na kontrolní testy musela ještě i za určitou dobu po porodu,jestli je vše v pořádku. A bylo 🙂
Určitě bych na test šla,spíš se divím,že Vám to neřekl sám lékař,měla jsem zato,že se to provádí naprosto samozřejmě a u všech,protože v okolí,rodině,u známých... nikde jsem se nesetkala s tím,že by nastávající maminka nebyla na toto vyšetření odeslána...
A nic to není,jen ti odeberou krev,pak vypiješ hodně sladký jakoby čaj a po nějaké době zase krev. Je to v pohodě 😎 Mi to teda moc nechutnalo,ale žádná hrůza to taky není 😉

werumka
26. dub 2016

@spajkina On u cukrovky hraje taky roli věk a počet těhotenství. Čím vyšší věk a čím víc těhotenství, tím vyšší pravděpodobnost rozvoje diabetu. Podle moči se cukrovka detekovat nedá, v moči se cukr objeví až ve chvíli, kdy by byla těžce dekompenzovaná a to už je moc velké riziko jak pro Tebe, tak pro dítě (u Tebe rozvoj diabetu 2. typu po porodu, předčasné selhání placenty, u dítěte vyšší hmotnost, špatné dýchání, těžší průběh žloutenky a dispozice k diabetu 2. typu v časnějším věku). Pokud by to chtěl gynekolog kontrolovat sám, bylo by spíš dobré, aby kontrolovat pravidelně (cca co týden, 14 dní) lačnou glykémii a po 30. týdnu ještě navíc třeba po sladké snídani.

spajkina
26. dub 2016

@werumka je to mé 2.těhotenství a je mi 31 let. Přibrala jsem zatím 3 kila. Můj gynekolog je bývalý primář z nemocnice. Tak nevím, jestli to mám ještě nějak řešit 😒

werumka
26. dub 2016

@spajkina Minimálně bych trvala na opakované kontrole lačné glykémie. Gynekologie je prostě jiný obor a diabetologie taky. Tyhle dva obory se v těhotenství setkávají, ale pak se zase rozcházejí. Takže gynekolog už pak případně neřeší nástup diabetu po porodu. Po 30. roce dochází k většímu výskytu GDM. I v naprosto fyziologickém těhotenství musí slinivka produkovat o 50 - 100% více inzulínu. K tomu se přidává po 25. týdnu inzulínová rezistence. Oba tyhle faktory jsou individuální a mají individuální průběh, proto není GDM závislá ani tak na tom, co jíš, ale je podmíněná hormonálně.

ciambella
autor
26. dub 2016

No ja mam právě strach můj tata byl silný cukrovkář. Mi kdysi řekli že mam taky slabou ale že to neni prý třeba léčit ( nechapala jsem ) no pak pry bylo po dvou letech zase vše ok. Je mi 33 mam jedno ditě a druhé čekáme. Předtím jsem měla samovolny potrat pak vynuceny a nakonec jsme o další mimi v 17 tydnu přišly. Takže jsem popate těhotná a rodit budu podruhé. A proto mam taky strach. No zitra si jdu pro žádanku. Sestra nechápala že prej mi zapoměla dat papíry 😕 tak uvidím co ztoho vyleze. Doufam že to bude ok.

werumka
26. dub 2016

@ciambella Pokud byl otec diabetik a Ty sama jsi měla byť přechodnou poruchu glukózové tolerance, je vyšetření určitě na místě. Tak držím palec, aby bylo vše ok 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru