Jaké jsou faktory odchodu na rizikové těhotenství?

djohana
18. pro 2016

Ahoj holky, chtela bych se zeptat,jake jsou faktory odchodu na ruzikove tehotenstvi? Ve ctvrtek jdu k doktorovi,potvrdit jestli tehotna jsem ( asi 8testu mi vyslo pozitivne, clearblue digi,mi rekl 2-3tydny) zajima me,zda me doktor hned urci rizikovku? Manzel je diabetik 1.stupne a ja pracuji ve skole s detmi ze socialne slabsiho prostredi a detmi s agresivnim chovanim (pred mesicem po me letela knizka,kdyz jsem chtela aby klucina vypocital priklad) take mma deti hyperaktivni a jsem porad na nohach....navic jsem nemela detske nemoci (nestovice atd) a pred mesicem mi jedna holcinka prisla s tim,ze je ma jeji sestricka ....bojim se abych od nich neco nechytila...jsem neustale nemocna,protoze jin porad utiram nudle u nosu. Zaroven se ale bojim jak je to s penezi a s materskou? Snizuje se materska kdyz budu celych 8mesicu na rizikovem? Dekuju moc

lucky22
18. pro 2016

Ahojky. V tve situaci pokud pro tebe nema zamestnavatel jinou bezpecnejsi pozici by te spise mel nechat doma za 100% tveho platu. Pokud ale pujdes opravduvna nemocenskou,ne materska se nijak nezkracuje ani nezmensuje.

luj89
18. pro 2016

@djohana Ahoj, rizikové těhotenství má už podle svého názvu souvislost se zdravím tvým nebo miminka. Rozhodně nesouvisí s prací. Když to řeknu hloupě, tak ani tvého gynekologa nemusí zajímat podrobnosti z tvé práce. Dětské nemoci neprodělalo spousta lidí (ani mě nenapadlo tohle řešit...). Chápu, že máš obavy, ale tohle řeš se svým zaměstnavatelem. Jít bezdůvodně na neschopenku je nejenom podvod, ale taky bys přišla o hooooodně peněz a pokud jsi zdravá, tak by ses asi i doma nudila. Já byla doma kvůli "nevolnostem" 3 týdny, výplata k pláči a peníze ze sociálky za listopad ještě nepřišly...

djohana
autor
18. pro 2016

Ja prave na rizikove jit moc nechci....na druhou stranu nechci ohrozit dite...nevim jak to tam je kvuli.menzelove diabetu...ja osobne mam take metabolicke porblemy,ale ne tak velke...bojim se toho,ze tam mam kluk,ktery ma v deseti letech trestni rejstrik jak dospely chlap...podana zaloba od 40ti lidi...v byvale skole prokousl uciteli ruku a druzinarce dal pesti do bricha...na me uz to taky jednou zkusil,ale uhnula jsem...tak.nevim...spis se tohohle.bojim....doma ale prave byt nechci 🙂 jsem sama dost akcni a neumim si predstavit,ze sedim na zadku a kynu....

luj89
18. pro 2016

@djohana Neboj, lékař ti kdyžtak řekne, jestli je těhotenství rizikové nebo ne - určitě si tě proklepnou 🙂. Myslím ale, že manželům diabetes vliv mít nebude.

medulinek
18. pro 2016

@djohana nevím,jaký by měl mít vliv manželův diabetes,ten se netýká tebe ani miminka,pokud mas toto v práci,má tě zaměstnavatel přeřadit na práci jinou - např do jiné třídy,pokud nemůže,má tě nechat doma za 100% platu,ale nevěřím tomu,že tohle udělal byť jen jeden zamestnavatel v cechach.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
blackhole
18. pro 2016

@djohana to nemyslíš vážně, že tě zaměstnavatel nechá pracovat samotnou s takovými dětmi? Proč toho kluka neřeší? Vždyť to je už pomalu na diagnosťák, ne?

djohana
autor
18. pro 2016

@medulinek no prave :( pochybuji,ze by mi dala reditelka sto procent :(
Jinak diabetes prvniho typu je dedicny...proto to resim...

tinaprofi
18. pro 2016

Tak to neres a jdi do prace, pokud probiha tehotenstvi normalne neni duvod sedet doma 😉

djohana
autor
18. pro 2016

@ttm děkuju...asi to radsi doktorovi reknu...uvidime co mi na to rekne...me se.moc.na.neschopenku.nechce...ale nechci ohrozit mimco a u me ve tride se tomuhle clovek proste nevyhne :(

djohana
autor
18. pro 2016

@blackhole mam "jen" 12 deti ve tride...takze zakone normy splnuji....a my jsme poslwdni stupinek.pred diagnostakem....bohuzel pokud rodice nic nechteji resit,tak dostat dite do diagnostaku je dost tvrda prace i pro OSPOD...takze to neni uplne jednoduche...

djohana
autor
18. pro 2016

@tinaprofi zeptam se doktora a uvidim co mi rekne...moc nemma chut byt doma...mam ty deti rada(vetsinu az na toho agresora) a chci s nima dojit aspon ctvrtou tridu...ale ne za cenu ohrozeni vlastniho ditete

luj89
18. pro 2016

@ttm Mě se teda lékař taky ptal, on je na neschopenky poměrně benevolentní. Ale já si nemyslím, že učitelka = automaticky neschopenka. Neschopenka má mít jiný důvod. I když na to trošku postupně měním názor. Přecejen ten zákon je poměrně striktní v tom, co je pro těhotnou nebezpečné. Např. mamky kolegyně, která pracuje v laboratoři s krví a močí nemocných lidí šla na neschopenku právě z důvodu, že se prý tato práce za nebezpečnou pro těhule nepovažuje...

twistinka123
18. pro 2016

Tak ja delam ve zdravotnictvi jsem zdrav.sestra a dr mi rekl ze nemam gyn diagnozu na neschopenku.to ze je mi blbe a chodim ze tmy do svetla snad 50x za den a nedela mi to uplne dobre ho zrovna moc nezajimalo mam si dojit na obvod. Ja teda cekam jak to semnou dopadne pac nebylo srdicko a pak to popr budu resit jinde.

medulinek
18. pro 2016

@djohana ano jsou tam dedicne vlohy,ale miminko zatim jede na tvuj obeh,takze ted v tehu mu nic nehrozi neboj

medulinek
18. pro 2016

me treba prvni doktor u prvního tehu nechal doma,protoze jsem delala ajtacku a on tvrdil,ze celodenní zarení z PC prckovi neprospeje,nevim,moc na to necerim,ale protoze mi v tu dobu koncila smlouva a jinou praci jsem nemela,tak jsem byla vlastne rada,nakonec se stejne pridaly komplikace a ja pulku tehu prolezela. Ted jsem i pres predchozi tri potraty delala cely prvni trimestr a chtela jsem delat i dal,ale prisly zase komplikace a zase jsem doma vetsinu casu vleze. Ale vim,ze to delam pro miminko,tak to vydrzim i kdyz je to docela na mozek

journals
18. pro 2016

I když obavu tazatelky chápu, tak to by dneska nikdo nedělal nic. Jedna by měla stres z nepříjemných klientů, jedna by moc stála na nohou, jedna by moc seděla, jedna by byla u počítače, jedna by zvedala těžší věci než by měla zvedat, jedna by byla v zimě, jedna moc v teple, jedna daleko dojíždí a jedna je učitelka. Souhlasím s tím, že povolání není jistá diagnóza.
Oni to ti doktoři nemají zrovna lehké, nedivím se, že nevypisují rizikovku na požádání... Podle toho, co tu občas čtu by tu měli psát rizikové těhotenství snad 90% případů. Pokud pro to není důvod, nestresovala bych se víc než je nutné

djohana
autor
18. pro 2016

@twistinka123 je to me mrzi....a nechcete zmenit doktora??

djohana
autor
18. pro 2016

@journals ja moc.doma byt nechci...asi to z dotazu vyznelo spatne...jen mam strach a nechci ohrozit mimco...mam deti rada a moje prace me bavi...ale posledniho pul roku mam velmi agresivniho kluka(vuz minule prispevky) a bojim se, aby mi.neublizit....kdyz jde po detech prirozene je chranim a bojim se toho,aby neco neudelal miminu....na druhou stranu byt doma je pro me nepredstavitelna nuda...nevydrzim doma ani s chripkou 🙂

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
luj89
18. pro 2016

Holky, když to tady tak čtu, tak souhlasím s @journals. Nepřestává mě udivovat, že jednu tlačí gynekolog do neschopenky jen kvůli tomu, že pracuje v kanclu s PC a druhou nechce nechat doma přesto, že je jí špatně.

medulinek
18. pro 2016

@luj89 podle me na to totiz nejsou zadne "normy" a nekdo se proste jen sichruje a jiny to bere tak,ze co se ma stat to se stane,navic je s tim papirovani

veruska007
18. pro 2016

@djohana Osobně bych na neschopenku nešla, pokud to nebude nutné. Byla jsem na ní 2 měsíce a bylo to doslova domácí vězení - vycházky na 4h denně, 2h dopo, 2h odpo - než jsem se dostala do města, byl čas jít na tramvaj a tradá domů. Odpo jsem měla vycházky po obědě, což mi bylo úplně na nic, protože starší syn v tu dobu spal. Jet o víkendu na návštěvu nebo na výlet, to všechno bylo sci-fi.

Taky si nemyslím, že je ta práce až tak brutálně riziková - až na ty hodně agresivní děti... ale jinak bych to přirovnala k matce, která má další dítě - taky může chytnout dětskou nemoc, taky ji může starší dítě kopnout do břicha, maminka je na nohách od rána do večera... asi bych byla opatrnější vůči těm agresorům, můžeš se domluvit ve škole na nějakém řešení (např. mít po ruce tel. na kolegu v sousední třídě a v případě krize zavolat a on by okamžitě přiběhnul).

Jinak já měla třeba "rizikové těhotenství" - tj. více sledované, chodila jsem i do rizikové poradny, nicméně ani to automaticky neznamená neschopenku. Chodit do práce nemusí znamenat o mnoho větší riziko než nechodit do práce. Já měla vždycky gynekology, co zastávali názor, že těhotenství není nemoc a trávit těhotenství doma je spíš patologie.

Je pravda, že kdo chce, vždycky si něco najde (nemůžu chodit do práce, ráno je venku ledovice, doma je to bezpečnější; nemohu jezdit MHD, je mi tam špatně a někdo by mě štouchnul; ještě bych venku něco chytla; ....). Myslím, že kdo chce, tak pracuje a kdo nechce, najde si výmluvu/ omluvu, proč to prostě nejde. Můj názor.

bledulka84
18. pro 2016

Hodne zalezi na doktorovi, me ordinoval v prvnim tehu neschopenku od 28 tt kvuli zkracenemu cipku a nalehajici hlavicce, ale respektoval, kdyz jsem si ji nevzala a resila to v ramci prace homeoffice. Ted jsem si o ni rekla od cca 7tt a dal mi ji, ale mam celodenni nevolnosti a taky jsem spinila.
Je pravda ze zakonik prace rika neco o peci o tehotne, ale v podstate zadny zamestnavatel to neni schopen v beznem provozu plne zajistit.
Jinak vhodnost prace muze posoudit i gynekolog a krom fyzicke narocnosti by nemel zapominat i na psychickou narocnost pozice a pripadne infekcni rizika na dane pozici, ale to by ta rizika museli byt specifikovany v ramci specifikace a kategorizace prac. mista.
Kazdopadne dedicne predispozice ditete nejsou rizikovym faktorem tveho tehotenstvi.
Ale ve finale stejne zalezi na doktorovi, s nekterym se da domluvit i bez duvodu, nekdo nechce psat i kdyz problemy jsou. Pripadne se nekdy da domluvit i s obvodakem.

djohana
autor
18. pro 2016

@veruska007 dekuju za nazor 🙂 ja jsem z toho spis jen trosku vydesena...nechci byt doma..jsem hodne aktivni clovek a predstava toho,ze sedim doma me desi...na druhou stranu nam odesli za posledni tri roky tri kolegyne na rizikove tehotenstvi,prave kvuli detem,ktere mame ve skole. S kolegou po ruce je problem, zadneho chlapa tam nemame,jen asistenta na druhem konci skoly a ostatni ucitelky jsou spise zavalitejsi a starsi,takze od nich moc pomoci nemohu chtit :(
Tak uvidim jak tehotenstvi pujde, rozhodne nechci jit k doktorovi s tim,ze chci na rizikove,to ne....

luj89
18. pro 2016

@veruska007 Tak já sice měla na neschopence 6 hodin vycházek, ale stejně jsem je nevyužila. Bylo mi tak blbě, že vrcholem dne bylo dojít z postele na gauč do obýváku. Představa, že jdu ven a pak vycházím ty čtyři patra zase domů byla dost sci-fi 😀. Ale souhlasím, že pokud to jde, je rozhodně lepší chodit do práce. Ale zase nesouhlasím, že kdo chce, pracuje a kdo nechce, hledá výmluvy. Já bych stokrát radši pracovala než trávila celé dny a noci ležením, zvracením, nucením se do jídla a rozdýchávání zvracení...

veruska007
18. pro 2016

@luj89 Já mám v okolí dost holek, co jsou doma opravdu z malicherných důvodů... ale je to každého věc. Jak píšu, za mne to na neschopence bylo psycho, zrovna rekonstruovali panelák, byli jsme bez vody, wc... dr. mi nedala ani dovolenku na víkend. Šílený.
U nejmladší jsem blila do 30.tt a nejraději bych jen ležela, ale vzhledem k tomu, že jsem měla doma další dva rarášky, tak jsem vstávala ráno před pátou a kmitala do doby, než manžel přišel z práce... chození do práce by oproti tomu byla dovolená 😉

Samozřejmě uznávám, že jsou zdravotní důvody, kdy je neschopenka na místě - u nejmladší mi ve 30.tt praskla voda a při sebemenším pohybu hrozil předčasný porod a odtečení veškeré zbylé vody; při extrémních nevolnostech se do práce chodit také nedá... ale mnohdy mi přijde, že maminky jsou doma zbytečně.

tahejhula
18. pro 2016

Rizikove zamestnani nerovna se rizikove tehotenstvi. Pokud te pozice ohrozuje, musi te presunout, i kdyby do kanclu, jine tridy, cokoli. Na rizikovem budes omezena vychazkami, zapomen treba na dovolenou, atd.

medulinek
18. pro 2016

@luj89 mně přijde,že tímhle lze odlišit ty,kteří mají PN oprávněně a ty,které ne,já na vycházky prakticky nechodím,jediné na co je využiju je cesta do školky pro dceru a zpět,jinak jsem ráda,že jsem ráda,kdo se v diskuzích rozčiluje,že je omezen vycházkami a nemůže si celý den lítat kde chce,ji asi nepotřebuje.

salenas
18. pro 2016

@djohana tak tady bych se vůbec nerozmýšlela a pokud by ředitelka nedala jinou práci, kde bys nebyla tak ohrožená a na kterou máš nárok, tak bych to řešila odchodem na neschopenku. Ona taková rána pěstí do břicha v těhotenství není nic moc, ani řádný úlek nad letící knihou. už jenom ta možná infekce ... ano, nakazit neštovicemi se můžeš i v obchodě, ale v tvém zaměstnání je to více pravděpodobné.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru