Ahoj holky, chtěla bych vás požádat o vaše zkušenosti s druhým těhotenstvím. Vím, že jsme každá jiná, že i každé těhotenství u jedné a té samé ženy je jiné, ale přesto....zajímá mě, jak to bylo podruhé. Jaké bylo těhotenství? Co bříško - vykouklo dřív? Bylo pak větší? Přibraly jste víc nebo míň než poprvé? a co druhý porod? Děkuji za vaše postřehy!
@domca89 to víš, že pomůžeš, díky. Jsem zkrátka zvědavá 🙂 a ženská tak nějak ráda slyší, jak to měly ostatní 🙂. Já jsem úplně čerstvě podruhé těhotná, takže jsem ještě placatá. Ráda bych totiž zase měla malý bříško 🙂. Bylo to i tak nepohodlný, ale holky okolo mi říkaly, jak je malinký. Vyhovovalo mi to. A nerada bych váhově zas natáhla 17 kilo, jako poprvé. A nechci blinkat 5 měsíců ... Vím, že nejdůležitější je ten človíček ve mně a tohle jsou maličkosti....děkuju za tvou zkušenost a přeji ti rychlý a snadný porod 🙂
Ahoj, jsem ve 12 tt, bříško mám jako u syna v 5měs., vykouklo téměř ihned, nahoře 1kg, cca stejně jako u prvního. Nevolnosti, únava, omdlévání, bolest prsou i tahání bříška jsem u prv.neznala,teď se vší parádou.
@englerova14 kdy bříško vykouklo? Já mám pocit, že mě permanentně bolí podbřišek jako při silnější ms. Každou chvilku chodím kontrolovat na wc, jestli jsem to nakonec nedostala....a ono to je asi to rozpínání dělohy. A u prvního si na to nevzpomínám.
@ivatko0406 u druhého to rozpínání prý může jako ms bolet, jsou povolenější vazy atd., už jsem si zvykla, ale taky jsem plašila🙂 u prvního nebolelo nic, až ke konci. Vykouklo kolem 6-7tt přes noc😀
Mne brisko taky vykouklo snad hned. A je vetsi. Nevolnosti asi stejne, ale unava vetsi. Preci jen jsem o 3 roky starsi nez u prvniho tehotenstve, tomu to pricitam. Porod zatim nevim, teprve je pred nami 🙂
@englerova14 to bych právě čekala, že už je tam všechno tak nějak "povolený" a půjde to lépe. A ono je to asi naopak - jde to víc. Nebo to tělo nějak víc vnímá, už to zná. Bříško nemám ani malinkatý, ale mám pocit, jako bych v podbřišku měla tenisák. Takový tvrdo prostě. Já to chci tutlat co nejdřív, ale jelikož je léto, nosí se málo věcí nebo plavky, tak to asi neutajím, jestli vyleze pandírko....
@lenkaluk Děkuju. Únavu pociťuju šílenou, ale dvouletý syn mi moc oddechnout nedá. Nevolnosti zatím jen po ránu a žádné drama.
@ivatko0406 taky tutlám, nosím tuniky, řasené šaty. Kdybych si vzala tílko, bude všem jasno😀
@englerova14 moc těch volných věcí nemám. a jelikož jsem normálně v břišních partiích plochá, tak to bude každýmu jasný jak facka. Asi každýmu budu tvrdit, že jsem jen ztloustla 🙂
Deti mam 19 mesicu od sebe. Druhe tehu bylo videt skoro hned, alespon posle me. Ke konci obr bricho, ze me zacalo strasit velkym ditetem. Druhy porod trvsl cca 3 hodiny, pricemz nejake vetsi kontrakce jen pul hodiny ani tlacit jsem nemusela, telo si poradilo samo.
Já jsem měla u druhého vidět trochu bříško na konci šestého, začátek sedmého měsíce.... Ale já jsem zase opačný,, extrém,,. Jinak první tehu dcera, přibrala jsem 24!!!!!! kg, druhé tehu syn, přibrala jsem 10 kg, první porod úžasný!!!!! Těšila jsem se na druhý, druhý porod skončil akutní sekcí a fakt hrůza ( myslim to, co sekci předcházelo) . První miminko 3200g a 49 cm, druhé miminko 2800g a 50 cm. Takže u mě ani neplatilo, že kluci jsou těžší a že druhé mimi bývá těžší....
@patrusa tak ten porod závidím 🙂. Já mám právě hrůzu z obr břicha. I když mám poměrně širokou pánev a tam se prý děloha roztahuje nejdřív do stran....uvidíme, no, jsou to jen spekulace. Slýchám, že druhé bříško leze dřív, proto mě zajímá, jestli je to opravdu tak 🙂
U druhého těhotenství mi bříško vylezlo mnohem dřív, musela jsem to našim přiznat i přes to, že jsem ještě neměla výsledky velkého UTZ v 13. tt. V prvním těhotenství jsem mazala břicho proti striím a popraskání - nepopraskalo. V druhém těhotenství jsem nemazala a popraskalo (asi teda až týden před porodem) pořádně 😒 Průběh obou těhotenství byl u mě bez problémů. Druhé těhotenství bylo ale přeci jen pohodovější (zvracela jsem jen jednou a i test na cukrovku jsem tentokrát zvládla bez omdlení 😀 ), druhý porod byl víc v klidu a rychlejší a celkově se dá říct, že jsem si ho užila (první porod od prvních kontrakcí asi šest hodin, druhý porod asi tak jen dvě hodiny - ale taky první miminko 4320 g, druhé jen 3770 g). Obecně ty druhé porody jsou víc v pohodě - viděla jsem to i u spolurodící kolegyně. Byly jsme spolu na pokoji. Já bez kontrakcí po odtoku plodové vody na pozorování, ona na vyvolání. Ona prvorodička rodila osm hodin, já jen ty dvě. Potom zavinování dělohy po porodu je s každým porodem bolestivější, ale u toho druhýho se to dá ještě vydržet. S třetím a čtvrtým dítětem už to musí být teda pecka. Jestli tě zajímá i to, co bylo po porodu, tak ti musím říct, že šestinedělí s druhým mimčem byla pohodička oproti tomu prvnímu! Člověk řeší opravdu jen to nejnutnější, nezabývá se blbostmi jako u prvního, protože má doma ještě starší dítko (já tedy dvouleté), o které se musí taky postarat. 🙂
@jarmulka děkuji. asi je to pravdu pokaždé jiné. hlavně, aby všechno bylo bez komplikací!
@bubbligum já po prvním taky nemám jedinou strii, jako celulitidu na stehnech jako prase! Snad druhé nenapáchá víc škody než to první 🙂. A jak ti bylo po porodu? Bylo ti lépe, nebo stejně než u prvního? Já mám kapku strach taky z hemoroidů, u prvního jsem si vytlačila a trvalo to, než se to dalo do pořádku. Teď se bojím, aby to nebylo ještě horší, než poprvé. Co porodní poranění? A šestinedělí - toho se taky bojím, v tom smyslu, abych prvního syna nešidila, abych mu mohla věnovat také dostatek pozornosti.
Jinak vaha - prvni tehu + 12kg. Druhe + 16kg. Konecna vaha byla stejna 🙂. Prvni dite syn 2940g/48cm, druha dcera 3090g/48cm. Syna jaem porodila 39+6 a dceru 40+3, takze vahove naprosto identicke deti.
@patrusa a jak dlouho jsi rodila poprvé? Já 13 hodin, z toho půlku doma a pak těch největších kontrakci byly cca 3 hodiny. Tlačení už byla brnkačka, ale ty hodiny předtím....hrůza.
@ivatko0406 prvni dite cca 4,5-5 hodin. Taky rychlovka. Beru to od chvile, co mi praskla voda. Predtim asi nejake kontrakce uz byly mozna tak hodku, ale to bylo takove nijake.
@ivatko0406 U prvního jsem byla nastřižená a šitá plus jsem si vytlačila hemeroidy. Rekonvalescence pak dlouhá. U druhého bez nastřižení, jen jeden drobný steh, zato obří hemeroidy velké jako švestky ☹ Bolelo to jako prase, mazala jsem a mazala a do tří týdnů už jsem byla na původním stavu... teda ne stopro, ale téměř žádné a hlavně to nebolí.
@bubbligum uf, tak tos mě nepotěšila. Chjo, proč u toho porodu jsou takový komplikace. Nepamatuju se, že by naše kočka potřebovala zašít nebo měla vytlačený konečník. Lidi no, jsme degenerovaný.
@ivatko0406 rekla bych, ze to je tim tlacenim, podle me zkusenosti z druheho porodu, neni tlaceni potreba. Telo si poradi samo. Po druhem porodu me sice zasivali, dceea to vtala az moc hopem, ale hemeroidy nebyly
@patrusa určitě to je tlačením. U prvního jsi tlačila? A hemoroidy byly? Intimní otázka, omlouvám se...ale vnímám mk tak, že si tu můžeme říct všechno 🙂. Já jsem právě taky u prvního měla pocit, že tlačit nemusím. Zdálo se mi, že ta děloha tak nějak tlačí to miminko ven sama, ale PA pořád ať tlačím, tak jsem poslechla. Podruhé asi neposlechnu. Měla jsem to jako ty - tělo si chtělo poradit samo a já jsem měla pocit, že tím tlačením do toho zbytečně zasahuju.
Ahoj,
čekáme čtvrté a moje postřehy asi takové
1. syn bříško vykouklo tak v 16tt, první pohyby v 18tt, těhu normální nezvracela jsem, často jsem špinila, dloulý porod asi 11h, dlouhé tlačení (cca 2h)
2. syn bříško vykouklo mnohem dříve, první pohyby v 16tt, těhu stejné, špinění žádné, praskla mě sama voda, kontrakce se dostavili až za nějakých 4 hodiny od prasknutí a ty bolesti trvali asi tak hodinu a syn byl venku na 4 zatlačení...to už jsem věděla jak tlačit 🙂
3. syn bříško vykouklo už nějak v 10tt, první pohyby v cca 15tt, těhu opět stejné, jen jsem to měla víc vražené do zadku a bříško malé oproti předchozím, porod krátký, rychlý, voda mě praskla sama v porodnici a od prasknutí byl do půl hodiny venku....byla jsem ráda za klystýr, který jsem si sama vyžádala, páč už jsem věděla, jak tlačit 🙂
4. těhu...bříško ještě dřív vidět...teď vypadám jako s prvním synem v 5. měsíci 😀 těhu opět stejné, mám víc jebáků...na porod se těším 🙂
břicho mě nikdy nepoprasklalo, pokaždé jsem mazala, nástřih mě udělali pokaždé, šití v pohodě...každé těhu bylo jiné, jiné tvary bříšek a každý porod byl také jiný 🙂
@ojo týýý jo, super shrnutí. Děkuju. Já jsem u prvního měla krásnou pleť a super vlasy a teď mám už asi tři beďary. A na hlavě mastnýho spliha. Ty porody se ti zkracují, viď? Posledního asi porodíš už cestou 🙂
@ivatko0406 jojo 😀 bříško je vidět mnohem dřív, další těhu poznám už jen podle břicha 😀 😀 a porody kratší...takže paráda 😀 😀 a přesně v to doufám, abych další neporodila cestou 😀
@ivatko0406 ano tlacila, ale nebyla jina moznost, syn si priskripl pupecnik a nebyl cas cekat. Hemeroidy byly :(
@ojo kluci jsou krásní, koukala jsem na tvým profilu.
@patrusa tak když podruhý nebyly, mám naději, že u mě třeba taky nebudou....když budu rodit podle svého těla a ne podle toho, co do mě hustí PA 🙂. Jinak byla dobrá, ale je fakt, že prostě co má naučený, to má naučený....všechny rodičky podle učebnice, nenaslouchá individuálně. Ale třeba jiná PA má zase jiný přístup.
@ivatko0406 ja mela stesti, ze porod sel fakt rychle, takze do me nestihli hustit ty svoje rady 🙂. Prijela jsem ve 23:05 a ve 23:50 jsem mela malou v ruce. Do porodnice jsem prijela se slovy, ze asi jedu zbytecne :D, PA na me koukala jak na cvoka :D. Ale me skoro nic nebylo. Trichu se obavam, ze jestli bude treti, tak i porodnice 10 minut od baraku bude daleko :D
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nevím, zda nějak pomůžu. Jsem teprve ve 27tt druhého těhotenství, ale bříško vykouklo dřív, je mnohem větší. Teď mám bříško jako při porodu s prvním. Začátek byl teda mnohem horší. Ať šlo o nevolnosti, či komplikace, které se objevili. Váhově jsem na tom cca skoro stejně jako s prvním. A porod? No doufám, že bude tak rychlý a snadný jako u prvního a taktéž doufám, že bude dřív, protože už teď máme odhad, že je malý o cca 2týdny větší, než by měl být. Hold přítel neumí malé děti. 😀