Jak velké je ještě ve 12.tt riziko potratu?

therezaa
17. črc 2020

Ahoj Všem,
Vím ze asi jen panikarim. Ale rada bych znala Vaše zkušenosti.
Vím, ze do 12tt se muže stát cokoli, tedy spis prakticky kdykoli během těhotenství.
Mám za sebou několik SP vždy v 5tt. Nyní jsem 11+2tt a zajímá mě zda riziko potratu ať už SP nebo ZT se nějak výrazně snížilo?

Děkuji za Vaše reakce.

krupka3
17. črc 2020

Obecne riziko ano. Tvoje vlastni - tezko rict. Pokud jsi driv potratila v 5tt, nejspis nebyli zarodek nebo jeho uchyceni v poradku. Ve 12tt riziko potratu z techto duvodu uz prakticky nehrozi.

therezaa
autor
17. črc 2020

@krupka3 no já se nemůžu zbavit strachu.
Při posledním SP se vůbec nezacalo vyvíjet maličký gestacni Vacek a nic jiného.
Jen mě zajimalo jako je všeobecně riziko zda jsem už za tím nejhorším

krupka3
17. črc 2020

@therezaa Obecne jsi za tim nejhorsim zacatkem druheho trimestru, ve druhem uz samovolny potrat probehne jen zridka a z vaznejsich pricin.

therezaa
autor
17. črc 2020

@krupka3 děkuji za uklidnění 😊

leniczka23
17. črc 2020

Strach chápu, ale po tom 12tt je ta šance už strašně malá 😉 pohodové tehu přeji.

therezaa
autor
17. črc 2020

@leniczka23 moc děkuji 🤗

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
17. črc 2020

Strach bude celé těhotenství, segra měla nedávno revizi nejak v 12tt

pipi_puncocha
17. črc 2020

Jestli máš strach, tak hlavně doporučuju nečíst stránky typu Modrý Koník, než jsem sem začala chodit, tak jsem se nebála takřka vůbec a po různých zdejších osudech jsem se bála až do toho, než mi na sále podali plačící miminko. 🤦‍♀️🙄

amazonkajanik
17. črc 2020

@pipi_puncocha proto jsem se zde zaregistrovala až po porodu 😁
Věděla jsem do čeho jdu,co mě čeká,co může hrozit (jsme velká rodina a ani nám se potraty a různé komplikace nevyhly)
ale s tou výchovou už jdeme každá jinak,tak jsem občas koukla,nebo se zeptala tady 😊

therezaa
autor
17. črc 2020

Děkuji Vám za reakce všem!! A podporu, děkuji.

lazoplazo
17. črc 2020

@therezaa na internetu se dají najít i kalkulačky, co ti vypočtou riziko pro konkrétni den těhotenství, se zohledněním minulých potratů/porodů apod. Ale upřímně je to zbytečný stresování se.
Když jsem se stresovala po potratu já, tak mi pomohla věta z netu, že v momentě, kdy žena otěhotní, tak ten nejpravděpodobnější výsledek je porození zdravého miminka.
Matematicky to tak je 👍

therezaa
autor
17. črc 2020

@lazoplazo děkuji, tohle si budu od teď říkat. Občas to tak na mě padne.
Ale mate pravdu je zbytecne se stresovat.
Děkuji 🤗

merope
17. črc 2020

Několik SP znamená nejspíše dva, protože po třetím SP už to doktoři řeší, jeden je v podstatě "normální", dva ještě stále berou, že se to děje často. Opravdu ono se o tom tak moc nemluví, ale v 5tt většina holek ani neví, že je těhotná - natož aby si všimla potratu. Dříve se to bralo prostě za opožděnou menstruaci (bez šance zjistit tak brzy těhotenství). Je toho opravdu hodně - příroda je dost moudrá a pokud je na zárodku něco špatně, tak v 5tt to prostě "zahodí" a nachystá se začít od nuly.

Ve 12tt naopak už většinou zárodek žije, funguje, má nachystány všechny základní orgány a problém se může objevit i tak, ale s mnohem menší pravděpodobností.

therezaa
autor
18. črc 2020

@merope děkuji.
Ano mas pravdu 2, ale i přesto jsem byla na genetickém vyšetření a nic mi nenašli.

Asi opravdu jen panikarim. Ale tak asi to známe všechny.

merope
18. črc 2020

@therezaa Tak pokud bylo vše ok, tak nejspíše bude. A neboj, panikaříme asi fakt všechny - já panikařila úplně šíleně, když se mi to začalo sypat, jsem měla strach, že o malého přijdu. No a je to rarášek přes rok ... a stejně si člověk pořád uvědomuje, co vše se může stát.

therezaa
autor
18. črc 2020

@merope já si pořad říkám, nejhorší mám za sebou.
Na konci července genetika a to se pak snad více uklidnim.

liss_qr
Autor odpověď smazal
Zobraz
inkheart
18. srp 2020

Po ZT jsem měla taky šílený strach prakticky celé těhu, ale největší v 1.trim. Pak jsem už racionálně věděla, že potrat je nepravděpodobný (navíc to první těhu skončilo v 9tt,zjistilo se to v 11tt), ale stejně, úplně jsem se nepřestala bát až do porodu (a i tam to vypadalo špatně, malému padaly ozvy). Takové je holt těhotenství po potratu. Zpětně mě mrzí, že jsem si to víc neužila. Zkus se uvolnit a brát do pozitivně, dej si něco dobrého a věnuj se něčemu, co tě baví. 💐

inkheart
18. srp 2020

Teď koukám, že to je starší diskuze, tak snad vše dobře pokračuje 😉

therezaa
autor
18. srp 2020

@inkheart už jsem v 17tt sreening dopadl dobre. Kontrola také. Teď se spis nic nedeje. Pohyby nejsou nevolnosti taky ne. Jako bych nebyla ani těhotná 🤷🏻‍♀️

inkheart
18. srp 2020

@therezaa super 👍👍 držím palce, ať máš hezké těhu a porod 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru