Jak oznámit těhotenství rodičům?

nina324
2. říj 2024

Ahoj jdu k vám s prosíkem o radu.
Je mi 33 a přítel 36, jsme spolu rok a po novém roce se budu k němu stěhovat. V srpnu jsme se domluvili že vysadím antikoncepci a časem se pokusíme o mimi. Používáme ochranu, jenže jsme si jednou nedali pozor a na tt se teď ukázaly //. Vůbec nevím co mám teď dělat. Bojím se reakce našich, hlavně mámy. Zatím bydlím u nich (máme dvougenerační dům, mám své patro), mám práci, finančně to s přítelem nějak zvládneme jenže jsem nečekala že to přijde takhle rychle a vůbec nevím co dál. Po dlouhé době jsme si s mamkou k sobě našli konečně cestu, tak ji nechci nic tajit ale mám strach z její reakce. Přítel ten je nadšený, jeho sestře se nedávno narodil chlapeček a od té doby nemluví o ničem jiném než že se těší až budeme mít naše. Zatím to nemám potvrzené utz a vím že se může cokoli změnit, ale nevím co dělat.

lennus
2. říj 2024

@nina324 Zásadní je podpora přítele. Jsi dospělá a máš převzít zodpovědnost za své chování a život, žiješ ho ty, ne mamka. Pokud tě miluje, bude tě respektovat. Mám dvě děti a už teď vím, že je budu milovat, ať udělají cokoliv, chci je podporovat a respektovat. A v dospělosti jim nekecat do života. Věřím, že je to těžké, ale je to nejlepší cesta kvůli dobrým vztahůmv rodině. Máma tě určitě nevydědí. Držím palce!

nina324
autor
2. říj 2024

@lennus přítel mě ve všem podpoří. Je úžasný kdyby bylo dost peněz udělá pro nás první poslední. On sám je ze tří sourozenců a živil je všechny táta, takže od něj slyším neustálá slova podpory že i s málem se dá žít jen člověk nebude mít vše ale že si budeme blíž. Sama by jsem chtěla být tou mámou, za kterou může dítě s čímkoli a kdykoli přijít. Tohle jsem nikdy neměla a vím jak je to těžké. No stejně to bude muset máma zkousnout 😉🙂 kvůli ní bezdětná nezůstanu.

rosalindamelinda
2. říj 2024

Tak blahopřejeme 🍀 Buď jen ráda, že se ti povedlo po vysazení HA takovou bleskovou rychlostí, aspoň víš, že jsi zdravotně naprosto v pořádku a dokážeš otěhotnět přirozeně! Přece jenom, 33 let už je taky dost a teď si vem, že by se ti to po vysazení nedařilo... kdybyste museli začít řešit, že třeba oslovíte nějaký Car a museli byste řešit IVf. Jen si toho važ, že jsi otěhotněla, ostatní takové štěstí třeba vůbec nemají.
Hele s tou mamkou to asi nechápu, tyjo, není ti 23, ale 33 a není důvod, proč bys jí něco nemohla říct. Vlastní matce může člověk říct přece cokoliv a ona by ho měla pochopit. Navíc je důležité, že partner je nadšený a těší se, co víc si může nastávající maminka přát než mít oporu ve svém partnerovi 🌞 Teď ještě svatbu a bude to!

squezy
2. říj 2024

@nina324 pokud je to teď ještě hodně čerstvé,tak zatím nic neříkej. Nechte si to na vánoce a pokud mate spolu po vanocich bydlet,tak dejte na vanoce,kdy se stejně cela rodina sejdete,rodinny obed a řekni, že se po novém roce dle planu budete stěhovat a dokonce o jednoho člena více🙂 Ve 30 letech už nejsi 17 leta pubertacka,pochopi to a třeba bude mit i radost 😉

lauriak
2. říj 2024

Dokedy by si chcela este cakat? Podla mna super vek na dieta. Ja nerozumiem co s tym, ze budes mat dieta ma tvoja mama. Ja som bola tehotna prvy krat v 23 rokoch a to bol sok pre rodicov. V 33 nemas na co cakat.

martulka88
2. říj 2024

@nina324 Hele, já bydlela u rodičů a otěhotněla s přítelem - tt byl pozitivní k roku vztahu (mně skoro 33 a jemu 37). Bylo to plánované a 3 měsíce nato jsem se měla stěhovat. Ihned jsem to řekla rodičům, ale my máme super vztah. Oni věděli, že plánujeme stěhování na léto s tím, že plánujem mimčo. Nyní jsme manželé a nelitujeme ani jeden. Do vztahu jsme šli s tím, že chceme rodinu. Neříkej jim to hned, počkej si klidně na Vánoce. Však je to tvůj život a vy jste si to přáli 😊

marketa1218
3. říj 2024

@nina324 V tomto věku už nevidím důvod, abych se bála těhotenství oznámit. Ještě pokud máš chlapa, který tě podpoří. Gratuluji a buď ráda, že se to povedlo hned. 🍀🍀 Rodičům to řekni úplně v klidu, klidně i na Vánoce.

gruyerre
3. říj 2024

@nina324 možná se obáváš úplně zbytečně. Je ti 33 let, ne devatenáct, mamka třeba bude úplně šťastná, že se konečně dočká vnoučete. A oznámila bych to úplně normálně, vesele, "Mami, čekám miminko".

zaludova
3. říj 2024

Nespletla ses s tím věkem? Vážně se v 33 bojíš mámě říct, že jsi těhotná? Jo kdyby ti bylo 13 nebo 23 a byla jsi na škole, ale vždyť jsi dospělá ženská. Tohle přece není normální...

nina324
autor
4. říj 2024

@zaludova není to tak že by jsem se bála. Ale hodně let jsme si s mámou k sobě hledali cestu, spíš než ona, byla mi blíž babička, která už tu není. Také počítám s tím že se mnou nebude mluvit. Ale jak říkáš není mi 13 ani 23, tak se s tím bude muset smířit i když se ji to moc líbit nebude.

vendulis
6. říj 2024

@nina324 Za chvilu budeš čtyřicátníce, nevím, co řešíš, makej na dítěti.

corry21
7. říj 2024

Proč myslíš že se jí to nebude líbit? Má něco proti příteli? Většina maminek by byla v 33 letech dcery spíš už nervózní, že ještě nejsou babičkou 🙂

nina324
autor
8. říj 2024

@corry21 máma už babičkou právě je, mám starší sestru a ta už má děti. Ona má spíš pořád něco proti mě. Vždy byla na prvním místě sestra, ona je dokonalá a nejlepší. Já, ať jsem se snažila jak chtěla, nikdy jsem se nezavděčila. Vše co udělá sestra je v pořádku, co udělám já je špatně. Mám z dětství zakořeneno že nic nesmím dělat bez jejího svolení. Jak bylo něco proti její vůli bylo zle. I teď má potřebu mít mě neustále pod kontrolou. Sestra mohla a může vše já nesmím nic. Doma jí dělám sluhu, než jí říct ne, raději vše za ní udělám ať mám klid a nemusím poslouchat řeči jak jsem neschopná.
Přítel mi strašně moc pomohl se z větší části odprostit od té její neustále kontroly. Je mi strašnou oporou. On sám to doma neměl lehké, tak se do mě dokáže vcítit.
Už se nemohu dočkat až se k příteli odstěhuji a nebudu pod jejím drobnohledem. Jenže to musím ještě pár měsíců vydržet.

linusha
8. říj 2024

@nina324 být tebou bych počkala po prvním velkém screeningu. Jinak my rodičům mým dali krabici a v tom měla mamka přívěsek nejlepší babička a táta tam měl ponožky s nápisem super děda oboje bylo zabalené a ještě tam měli obálku kde byla fotka z ultrazvuku s informací kdy se na malou můžou těšit. Vím trošku dětinské.
Co se věku týče tak když jsme oznamovali tak mi bylo 32, manželovi 33.
Pokud víš že tě přítel podpoří a podrží tak bych se nebála.
Přeji ať se Vám i miminku daří 🍀

corry21
8. říj 2024

@nina324 je super že si to tak umíš pojmenovat a snažíš se s tím něco delat. Po odstěhování budeš mít ještě větší náhled na věc. Nedokazu pochopit že někdo dělá takové rozdíly mezi detma 🙈

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru