Intenzivní cvičení v 1. trimestru

puresin
31. bře 2016

Ahoj holky, poraďte prosím. Přes rok jsem zvyklá dost cvičit - jumping (trampolínky), posilovna, doma si něco večer dám. Od ledna se ale snažíme o mimčo a já jak si vždycky nejsem jistá, jestli se "nezadařilo", půl měsíce cvičení vynechám. Není to zbytečné? Jak je to s cvičením (skákání, posilování, kardio na doraz) v 1. trimestru, když je na to tělo zvyklé?
Prosím o odpověď, ty, které to měly stejné, nebo se tréninkem živí apod. Mojí mudr je sedmdesát a těžko by mi poradila.. 🙂 Děkuji!

mika251
31. bře 2016

@puresin ja som intenzívne cvičila až do chvíle, než som si našla pozitívny test. Cvičila som HIIT, klasické posilovanie, jazdila na koni, behávala a k tomu pomáhala manželovi na stavbe - ťahala pytle s cementom, prenášala cihly, hádzala piesok do miešačky, proste makala jak chlap. Bola som na to zvyknutá, nerobilo mi to problém. Až tesne pred MS som začala špiniť - to už mi bolo podozrivé a keď som si urobila test a bol pozitívny, tak som okamžite zvolnila, pretože som k tomu začala i krvácať. Takže kľudový režim (chodila som akurát do práce a na prechádzky so psami), embryjko sa udržalo a klaplo to.
Obecne sa hovorí, že pokiaľ žena nemá problémy, tak sa v prvom trimestri vobec nemusí obmedzovať - a v druhej polovici cyklu ešte než sa prevalí tehotenstvo by som to vobec neriešila. Keď si na pohyb zvyknutá, tak neprestávaj, telu to robí dobre. Až zistíš, že si tehotná, tak režim upravíš podľa aktuálneho stavu a pocitu.

puresin
autor
31. bře 2016

@mika251 Dekuji. Ja mam podobny pocit, jen si pak nekde prectes, ze ani v ranem tehotenstvi zadne namahani bricha, pomalu i z postele vstavat bokem, tak to cloveka rozhodi, kdyz vim, co vsechno vyvadim ja. Na Tebe teda ale nemam. 😀

mika251
31. bře 2016

@puresin
netreba sa z toho zblázniť 🙂 To sa často stáva u žien, ktoré chcú otehotnieť, že hneď prestanú cvičiť, aby náhodou "nezabránili hniezdeniu", začnú poriadne papať, aby mal prípadný mimísek z čoho brať a potom sa hrozne divia, že po pol roku snaženia síce furt nie sú tehotné, ale majú 10 kilo hore.

Telo je nastavené tak, že normálna bežná záťaž, na ktorú je zvyknuté, otehotneniu nezabráni. Je to pre neho rovnako normálne, ako sadnúť si na židlu a potom z nej vstať 🙂 Samozrejme, pokial nastane nejaká jednorázová intenzívna záťaž v nevhodný okamih, tak sa može niečo pokašlať, preto sa obecne odporúča sa šetriť - hlavne v tom prvom trimestri, kedy je to tehotenstvo najviac ohrozené. Ale to neznamená, že sa má žena hneď po ovulácii položiť do horizontálnej polohy, dať nohy nahoru a nechať sa dvíhať manželom 🙂 Proste fungovať normálne, ako je človek zvyknutý. Na to, či sa oplodnené vajíčko udrží, alebo vylúči, fyzická záťaž až tak veľmi neposobí.

Ono je to všetko strašne individuálne - niektoré ženy po zistení, že sú tehotné okamžite preventívne prerušia všetky činnosti a už pomaly ani nedvihnú tašku s nákupom, iné sa venujú svojim obvyklým koníčkom bez obmedzení. Je to strašne individuálne, aj podľa signálov, ktoré telo dáva - niekoho začne okamžite bolieť brucho, začne špiniť, alebo proste cíti, že to nie je ono. Je doležité neísť cez tieto signály, ale pokiaľ sa cítiš dobre, nevidím dovod sa obmedzovať.

Ja úplne rastiem z mojej mamky, ktorá keď vidí, že idem vysávať, tak chytne hysterák, nech si idem okamžite ľahnúť. A panebože, kto to kedy videl umývať v šiestom mesiaci vaňu! Že som pred dvomi týždňami stála na rebríku a pomáhala manželovi pridržovať sadrokartóny na strope jej asi hovoriť nebudem 🙂

Držím palce, nech sa čoskoro zadarí 🙂

kalinka2
31. bře 2016

Ahoj, jak říká mika. Těhotenství není nemoc.
Hrála jsem házenou do 3m (pak jsem se bála - je to dost kontaktní), squash do 5m, sjezdovky do 5m, spinning do 6m, běžky do 6m, vše normálně. trochu si zvolníš, ale rozhodně nepřestávat, je to zbytečný. Zastávám názor, že si tělo řekne. Kdyby něco nebylo v pořádku, určitě Ti to naznačí.
Teď začínám 8m a tělo si opravdu říká - jsem větší a větší a už to prostě nejde, nebo na to nemám chuť, takže teď už jen výlety a procházky, klidně dlouhý 🙂
Hlavně se cítím v pohodě psychicky a to je podle mě nejdůležitější 🙂
Držím palce a žádný strach 🙂

jaajaa
31. bře 2016

Resila bych to az podle aktualni situace a tehotenstvi. Telo si pak doopravdy samo rekne. Ja beham 3x-4 tydne, pred otehotnenim a v dobe otehotneni okolo 10-12 km / beh, plus 1x tydne intenzivni bezecky trenink vcetne posilovani ve skupine. K tomu joga, kterou cvicim doma a ve skupine. Po otehotneni jsem do nejakeho 18. tydne jela stejne dal, jen jsme si srovnala tepovou frekvenci, zvolnila pri behani a postupne zkracovala vzdalenosti, tak jak telo vyzadovalo. Ted jsem ve 22. tydnu- a jedu dal beh a jogu. Jdu i kdyz se mi nechce, citim se fakt dobre, kdyz si zacvicim, plus diky joze nemam pocit zadneho pnuti v okoli bricha. Urcite bych cviceni nevynechavala v dobe snazeni, to mi prijde uplne zbytecne.

mika251
31. bře 2016

Ja som mala tú smolu, že som mala na začiatku fakt problémy s krvácaním - nafasovala som Utrogestan a kľudový režim. Pretože som sa bála, že ma pošlú ležať na PN, tak som utla všetky aktivity. Do toho prišla zima, tma, v práci sedím do piatej do večera, takže prechádzky tak maximálne o víkendu. No psycho, dosť mi z toho hrabalo, ale strach o prcka bol silnejší.
Po treťom mesiaci už mi bolo dobre, ale do koňského sedla som sa už nevrátila, ostatné aktívity som zase trošku rozbehla, ale všetko s mierou - ostala mi hlavne pomoc na stavbe a domáce práce 🙂) Teraz ako sa konečne zmenil čas, tak sa dostanem von po práci , chodím do kopečkov, a občas mám aj nutkanie trošku si zabehať, ale kondička je v háji 🙂 Ale už mám od manžela sľúbené, že po šestinedelí bude každý deň malú strážiť, aby som mohla zase začať behať, tak už sa neviem dočkať 🙂

pety91
31. bře 2016

Podle mě pokud ti na začátku těhu nic není, tak si nemůžeš cvičením nijak ublížit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru