Ahoj holky, může se v těhotenství jíst indické jídlo?
Mám na něj obrovskou chuť 😀 Jsem v 2. trimestru.
Bez něj bych nepřežila 😀 a bez číny a bez všeho pálivýho a nezdravýho 😀
@xpila Myslela jsem, jestli nevadí to exotické koření, třeba i trochu pálivé přísady a tak..
No teoreticky by se kari nemělo. Je v něm kurkuma a ta neni v těhotenství doporučovaná. Já asijskou kuchyni miluju, ale teď si v těhotenství dávám pauzu. Samozřejmě se to ale nesmí přehánět, jednou za čas to určitě neuškodí. Jenom bych to asi nejedla moc často..
@isabelafuentes vadí to hlavně v prvím a třetím trimestru z důvodu přehřátí organismu, podporuje to prokrvení sliznic, takže v prvním se to nedoporučuje kvůli potratu, ve třetím kvůli vyv.časného porodu....ALE:D myslím že bys toho musela sníst strašně moc, nebo šíleně pálivé, že bys brečela, škytala a fialověla, aby to mělo takový účinek u zravého těhotenství=) (u rizikovek bych to nejedla hlavně v tom prvním trim.)
Pro normální těhu bez rizik se to nedoporučuje spíš proto, že by ti po tom mohlo být špatně, pálit žáha a podobně..jestli je ti po tom ok, tak co by ne=) taky jím pikantní a kořeněné=)
jedla jsem vsechno, i hodne korenene, vylozene mi to delalo dobre 🙂
Jim celou dobu, milujem to, jen si nedávám tolik pálivé 😊
@vanea Já to právě mívala strašně ráda, ale teď v těhotenství jsem si to zatím nedala, měla jsem obavy. Rizikové těhotenství nemám, v podstatě nemám problém s žádným jídlem, že by se mi po něčem dělalo šoufl, nebo mi něco nedělalo dobře. Mám silnej žaludek, vždycky jsem mohla zládovat cokoliv a dobrý😂. Tak snad by to mělo být v pohodě. I tak mám ale v plánu si dát nějakou méně pálivou verzi, pro jistotu, člověk nikdy neví, že....🙂
Jinak vám teda řeknu, že vzdát se tataráku, sushi, černého čaje a vína, mě stojí spoustu sil, a kdybych mohla ze seznamu vyškrtnout indii, tak bych byla fakt happy! 😀😍
@isabelafuentes ja teda i v tehu si dopreju vseho s mirou, vinko, chilli ( mam primo z mexika), susi si delam doma z cerstve rybky 🙂 netreba blbnout 🙂 kdyz je to zdrave, cerstve, tak si pochutname obe (i s prdelkou v brisku) rozhodne neblaznim z toho zr jsem tehu, vim co jim 🙂
Ja milujem indicku kuchynu, ale po skusenosti z 5.mesiaca si uz nedam :/ chytil ma z toho zlcnik, myslela som ze umriem..
Ale niekomu to nerobi ziaden problem, treba si to odskusat
@absintka19 Jenže i "čerstvá" rybka, když je na syrovo, tak v sobě může mít parazity, takže do toho se opravdu nepouštím.
Já to třeba až tak nehrotím, kafe si dám, černý čaj také, víno + hodně vody, jím hermelín i tatarák. Kdybych měla dodržovat, co se všechno všude píše, tak od prvního dne ležím doma, nic nedělám a žeru jen bílé libové maso, jablka a papriky 😀, k pití vodu. Jinak nevím, co by mi zbylo.
@isabelafuentes jsme zdrave obe i manzel 🙂 netreba to hrotit, ve vsem muze byt neco od vody, pres ovoce, zeleninu, maso, mleko, lusteniny, obiloviny...nic by nam nezustalo, ani vzduch ktery dychame 🙂
já nic jiného než indickou a thajskou nejedlá, neb jsem na nic jiného neměla chuť :D takže úplně v klidu, akorát bych to úplně nepřeháněla s ostrosti
Já mám mega chuť na indický jídlo, ale zatím jsem si nedala...
@absintka19
No a kolikrát se ti stalo, že bys měla nějakýho parazita, když jsi ještě nebyla těhotná ? 🙂
@pataja ani jednou 🙂
@absintka19
Právě, byla by to fakt blbá náhoda 🙂
@pataja 😀 Ty snad myslíš, že se ti ten parazit přijde ohlásit, nebo co? 😉 Toho můžeš prostě se syrovým masem sníst a ani o tom nebudeš vědět. Salmonelózu ještě zjistíš, díky jasným příznakům, ale taková toxoplazmóza? Ta se nijak neprojeví a může tam být. Nemluvě o různých mikrobech, žloutence apod.
Ať si každý jí, co chce, nikomu to nerozmlouvám, jen říkám, že syrové maso je rizikové i "normálně", natož pak v těhotenství. A za to riziko to nestojí.
@isabelafuentes
Ano tyto nemoci se ale mohou objevit kdykoliv. Těhotenství přeci nezvyšuje riziko přítomnosti mikrobů atd. Pravděpodobnost nakažení je stále stejná. Kvůli žloutence bys neměla ani jezdit autobusem a kvůli toxoplazmóze by těhotné neměly vůbec chovat kočky.
@pataja Jasně že se mohou objevit kdykoli. Ale v tomto případě je to podle mě myšleno tak, že jsou v těhotenství více nebezpečné. Zejména pro mimčo. Toxo může způsobit i smrt plodu.
@pataja A ještě dodám, že doma kočku mám. Taky se trošku tý toxo bojím, ale když si člověk dává trošku větší pozor, nemělo by se nic stát. A tak je to i s tím jídlem. Můj názor 🙂
Ja si myslim, ze je vetsi pravdepodobnost se vysekat v aute, nez chytit neco z jidla. Pokud se teda neladujes v naky pochybny hospode 😀
Na indické kuchyni jsem ujížděla celé první těhotenství a nic se nestalo...
@isabelafuentes v rozumném množství + a od 2. trimestru (pokud probíhá těhotenství dobře) bych v indické kuchyni neviděla problém
jako mnohem větší problém bych viděla pálivá jídla při kojení
Jím pálivé celou dobu, žádný problém, párkrát jsem byla v mexické i indické restauraci. Asi bych si teda nedala dvojitou porci vindaloo, ale jinak si myslím, že pokud nejsou žádné potíže, nemá to jak ublížit. Ono u všeho podle mě platí, že pokud toho nebudeš jíst dvě kila denně dlouhodobě, efekt to mít nebude veskrze žádný. Stejně tak černý čaj, káva, apod., normálně piju, jím hermelín (listerióza byla ve skutečnosti mnohem více v lahůdkových salátech a pomazánkách), když mám chuť, dám si kvalitní játrovou paštiku. Toxo může být i na špatně umyté zelenině, takže čistě teoreticky si dá člověk v dobré víře salát a může mít pech. Jedla bych, na co máš chuť 😉
To jakoze by se Indky v tehotenstvi musely vzdat sve narodni kuchyne? 😀 Navic je tohle hooodne sirokej pojem, jaky jidlo konkretne mas na mysli? A proc si myslis, ze by to melo vadit?
@isabelafuentes taky jsem na něj měla chuť od 2. trimestru a jedla jsem ho🙂
Ja jedla cely tehu to, co i pred, takze asijska a indicka kuchyne opravdu z jidelnicku nezmizela. Jen jsem nejedla tolik palivy, jsem zvykla na extremy z cest, ale v tehu jsem fakt ubrala. Diteti nic neni. Phat tai a bum bo nam bo miluje taky
@luj89 Myslela jsem obecně indickou kuchyni, protože prostě používají do jídla různé přísady a koření, které se v našich jídlech nevyskytují, a tak jsem si nebyla jistá, jestli některá z nich nemohou mimču uškodit. Asi jako existuje řada bylinek, které těhotné vyloženě nesmí, tak jestli do této kategorie nepatří některé z koření užívaných v indické kuchyni.
Ono je něco trochu jiného, když se indickými jídly láduje v těhotenství rodilá Indka, která to má v krvi a jí to celý život, pro ní je to jak pro nás svíčková s knedlikem...
Teď jsem se dočetla, že indický čaj je vyloženě na seznamu čajů v těhotenství ne úplně žádoucích, jelikož obsahuje hodně kofeinu, čili opatrnost je na místě. Odkaz: https://cs.medlicker.com/384-velky-pruvodce-pit...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@isabelafuentes A proč bys nemohla?