Glukózový toleranční test. Co bude dál?

sokorka
16. dub 2021

Stalo se někomu také, že šel na test na těhotenskou cukrovku a vzali mu jen krev na lačno? Pak mě poslali domů, že test nelze ten den provádět. Říkali, že je to celkem běžné, ale u gynekologa docela koukali. Nezažil jste někdo? Nevíte co bude dál?

oli_k
16. dub 2021

@sokorka Pokud je v krvi už na lačno zvýšený cukr, test se ten den nedělá a opakuje se pár dní na to. Pokud je na lačno opět vyšší, automaticky je to bráno jako těhotenská cukrovka a jsi odeslána svým lékařem na diabetologii.

veritanas
16. dub 2021

Pravděpodobně jsi měla zvýšenou hodnotu cukru i na lačno. Pozvou si tě ještě jednou a pokud bude opět hodnota zvýšená, pak by tě měl gynekolog poslat na diabetologii.

piskoteka
16. dub 2021

@sokorka Zdravím, toto se stane když je hodnota glukózy na lačno moc vysoká. Kdyby vám podali dávku glukózového nápoje při už tak vysoké hladině cukru v krvi, bylo by to nebezpečné. Nemusí to nutně znamenat cukrovku, mohl zapracovat stres, nebo dietní chyba. Většinou se test ještě zkouší opakovat, nebo se volí alternativní postupy. Divím se že se na gynekologii divili. Protože tohle se stává opravdu běžně.

sokorka
autor
16. dub 2021

děkuji. U prvního dítěte jsem měla slabou cukrovku. Hlídali se jen rozmezí mezi jídly. Tak teď asi čekám to nejhorší.

lachtanice86
16. dub 2021

@sokorka dnes jsem byla na ogtt a 3zenske poslaly takto domů, ze už lačnou hodnotu maji vyšší. Je to fakt běžný. Čeká tě dia poradna, dieta a měření doma

sokorka
autor
16. dub 2021

@lachtanice86 To jsem zažila, není to nic hrozného. Bojím se, ale vážení stravy, to asi umřu 🙂 Dělala jsem fyzicky náročnou práci a pak jsem s chutí jedla. 🙂
Na testu mě taky překvapila, že můžu odejít a pak se vrátit. U dcery jsem se právě nesměla ani hnout, že to zkreslí výsledky.

lachtanice86
16. dub 2021

@sokorka my dnes taky měly sedět na zadku, max na záchod, ale některé si trajdaly jak chtěly. No pokud si měla gd uz v prvním těhotenství, tak sis taky měla vážit jidlo a měřit

sokorka
autor
16. dub 2021

@lachtanice86 právě, že jsem jen měřila a jediné omezení bylo hlídat časový rozestup mezi jídly.

lachtanice86
16. dub 2021

@sokorka tak to ale nebyl úplně správný postup diety

darkwitch
16. dub 2021

@lachtanice86 mě by teď pustili i domů, kdybych bydlela kousek, ale je to covidem, maji k běžným odběrum jen jednu těhotnou a hledali mi prázdnou cekarnu u okolních doktorů...

ruzova_pastelka
16. dub 2021

@lachtanice86 Taky jsem byla dneska a dostaly jsme přímo pokyn chodit ven dýchat, aby nám nebylo špatně.

sokorka
autor
16. dub 2021

@lachtanice86 já měla dobré hodnoty a dlouhodobý cukr byl úplně v pořádku. Hlavně mě to naordinoval diabetolog

tynule123
17. dub 2021

@sokorka a jak velký si porodila váhove první dítě s tímhle stylem diety?

lachtanice86
17. dub 2021

@ruzova_pastelka
@darkwitch tak to u nas je pro těhotné speciální místnost s oknem, u nas se dbá na to, aby byl test proveden správně a jsem za to ráda

darkwitch
17. dub 2021

@lachtanice86 tak pokud máte velké odberove místo je to fajn, u nás je prostě malé, těch těhotných tam tolik nechodí a víc než jednu dvě za den nemají ani v největším návalu... pro mě teda byl větší strašák riziko covidu, ale nebydlim v bytech nad ordinací, ani nejezdím k doktorovi autem, takže to vyřešili jinak.

ruzova_pastelka
17. dub 2021

@lachtanice86 On je dost průšvih, že respirátor může hodnoty ovlivnit taky. Ale jestli vás ve víc lidech nechali v současnosti sedět u okna bez respirátoru, tak jsou to borci.

lachtanice86
17. dub 2021

@ruzova_pastelka psala jsem někde že bez respiratoru? Doba je jaká je, bez respiratoru vás nikam nepustí. A ja raději podstoupim ogtt s respiratorem než vůbec.

@darkwitch no velké odberove místo, normální bych řekla. Byly jsme tam 4 a sestra říkala, že tolik jich dlouho nezažila. No, ale pro mě covid není strašák, to je fakt, ja se ze života izolovat nehodlám a covid jsem mela celkem nedávno už jako těhotná

ruzova_pastelka
17. dub 2021

@lachtanice86 Jenže to pak máš úplně jedno, jestli to absolvuješ s respirátorem anebo jedeš domů. Zkreslený výsledek bude stejně. Můžeme se dohadovat, co ho zkreslí víc, ale moc na tom nezáleží.

sokorka
autor
18. dub 2021

@tynule123 3030. Úplně standartní

darkwitch
18. dub 2021

@lachtanice86 tak ne ze bych byla z covidu úplně vyklepana, ale sestra ho pravděpodobně chytla tam...

tynule123
18. dub 2021

@sokorka a v termínu nebo jak?

sokorka
autor
20. dub 2021

@tynule123 přirozeně, 5dni před termínem z utz

sokorka
autor
20. dub 2021

@darkwitch tak to je radost. Myslím, že toho se bojíme všichni 🥺

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru