Endokrinologické vyšetření v těhotenství. Jak často a kdy poprvé?

anastaziee
4. srp 2020

Krásný den,
je tu někdo, kdo se dlouhodobě léčí s hypothyreózou? Léčím se již 5 let a nyní jsem v 7 tt. Termín na kontrolu na Endokrinologii mám na 15. 9. To už budu ve 13 tt. Není to pozdě? Dnes jsem volala a ptala jsem se, jestli nemám přijít dřív, že jsem těhotná, ale jiný termín mi nedali. Prý mají totálně plno. Jak často jste chodily v těhotenství na Endokrinologii? A v jakém týdnu jste tam byly poprvé?
Moc děkuji za všechny zkušenosti. 🙂

ivis_b
4. srp 2020

@anastaziee to je z meho pohledu dost pozde. Taky u nas maji plno, ale tehotne berou prednostne. Ja jsem 30tt a uz jsem byla 2x, na krvi 3x, pristi tyden jdu poctvrte. Volala jsem hned, jak jsem tehotenstvi zjistila, ale protoze jsem na bezne kontrole byla asi tri tydny predtim, tak me doktorka poslala jen na krev a na ultrazvuk jsem sla az pozdeji. Jako ta krev doktorku preci nijak neztizi a je to to rozhodujici - sledovat, jak se vyviji hodnoty v krvi. Navic prvni trimestr je pro vyvoj miminka nejdulezitejsi.

zavodnice
4. srp 2020

Nepotrebuješ jít na kontrolu, ať ti vypíšou žádanku na krev. Dneska ji posílají i mailem. Ale jinak hormony štítné žlázy sledují i ba gyndě. Konec konců tam mi jako první zjistili zhoršení.

leniczka23
4. srp 2020

Na štítku se léčím od 15let a z obou těhotenství jsem byla objednaná na 12tt.. byla jsem 2x za celé tehu.

jiss
4. srp 2020

@anastaziee mám, a když mi endokrinoložka diagnózu sdělovala, kladla mi na srdce, že se k ní mám okamžitě objednat, jakmile zjistím dvě čárky na testu, že má vyšetřené časy pro tyto případy. Že hormony štítné žlázy jsou strašně důležité pro plod a její špatná funkce ho může i poškodit. Když na to došlo, do týdne už jsem seděla v ordinaci, daleko dříve než na gynekologii. Na kontrole jsem byla v každém trimestru. Nechci strašit, ale pokud nejsou ochotni ve stávající ordinaci, objednala bych se jinam.

daasqua
4. srp 2020

Já měla celkem laxního doktora, ale vydupala jsem si vždy kontrolu krve po 4 týdnech, lítalo to všemi směry, většinou zvýšená (asi mi to rozhodilo mimčo, v dětství jsme měla chvíli sníženou aktivitu). Na gyndě mi kontrolu hormonů ŠZ nikdy nedělali, prý se obvykle nedělá, ani nezdůraznili její nutnost, člověk si vše musí oběhat a vydupat sám. První kontrolu krve jsem měla v 7tt, pak opakování asi v 9tt a než jsem brala léky, bylo myslím 10-11tt, nicméně mimčo je zdravé a v pohodě.

mysh_me
4. srp 2020

Me endokrinolozka kladla na srdce, ze hlavne v 8.tt musim jit na krev, a predzasobila me zadankama na odbery - uz v dobe, kdy jsem ji jen rikala, ze uvazujeme o miminku. Kdyz ji prisly vysledky z odberu, volala mi a rikala, kdy mam jit na dalsi odbery, a jestli mam dost zadanek, ze mi kdyztak posle. Chodila jsem po cca 4 tydnech na krev a vzdy mi volala s vysledky, dokonce mi upravovala davku leku podle tech hodnot, a pak sledovala jestli mam vysledky lepsi nebo budeme delat dalsi zmeny, vse po telefonu. Kontrolu mi nechala tak jak jsem byla objednana, budu uz v 7. mesici az tam pujdu, ale cele tehotenstvi mi sleduje tu krev a konzultujeme po telefonu.
Pokud by te vubec nechteli sledovat, tak bych asi sla jinam, prece jenom je to v tehotenstvi hrozne dulezite a zvlast na zacatku, aby se vsechny organy vyvijely spravne.

journals
4. srp 2020

Kontrola klidně takto být může, ale už jsi měla mít vypsanou žádanku na krev a být na odběrech + ještě pár dní znovu před kontrolou. Já chodila na odběry každý měsíc.

sanoela
4. srp 2020

Byla jsem domluvená, že hned jak zjistím, že jsem těhotná mám dát vědět. Upravila mi medikaci navýšila dávku a poslala mi žádanku na krev a s tím, že pak doupravila davku přes e-mail jinak jsem tam byla cca 16tt a pak kolem 25tt a pak po šestinedělí a teďka tam jdu po dvou měsících. Že se po těhotenství může žláza zbláznit, tak ať je to podchycené.

syslounek
4. srp 2020

Máte celkem laxního doktora. Při prvním těhotenství mě doktor nadal, že jsem se nepřeobjednala na dřív, a přišla až v 12tt, v termínu z doby, kdy jsem těhu ani neplánovala (v 10tt už jsem byla na kyretáži). Další těhu jsem chodila každý měsíc. I když u něj byla skoro půl roční čekačka, mě tam vždy vmáčkl.

hope09
4. srp 2020

Mně řekla doktorka, až otěhotním, až si okamžitě zvýším dávkování léku o 1 tabletu že týden a pak mně objednala někdy na 9 tt.

ivis_b
4. srp 2020

Jo a zapomnela jsem dodat, ze v prvnim tehotenstvi mi hned nevysili leky (misto Letrox 50 Letrox 75, denne) a uz mi to zustalo i po porodu. Ve druhem tehotenstvi mi taky hned na zacatku navysila leky (o vikendu beru 1,5 tablety). Takze je urcite bezne, ze to davkovani leku se v tehotenstvi zmeni. Nepodcenovala bych to.

beruna84
4. srp 2020

Mam taky hypofunkci, hned jsem si volala po zjištění těhotenství, hned me vzali, po kontrole navýšili léky, pak jsem byla cca 3x jestli si dobře pamatuji, v každém trimestru jednou (vždy tomu předcházela kontrola krve a dle výsledků by se menily i dávky léků).. Nicméně dávka léků uz mi zůstala nezměněna, vše bylo ok..

klea81
4. srp 2020

Musela jsem přijít hned a hned mě vzali krev a upravili dávku hormonů. Pak kontroly 6-8 týdnů a pak po 3 měsících.

anastaziee
autor
6. srp 2020

@ivis_b Mne to přišlo taky pozdě, v jedné skupině na fb, kam jsem vznesla stejný dotaz, holky psaly, že je vždy vzaly do týdne. Skoro všechny byly na prvním odběru mezi 6. a 8. tt. Potom, co jsem se ptala, zda by nebylo dobré mi aspoň vzít krev, tak řekli, že by mi jí vzali až toho 15. 9. To se mi nelíbilo, prostě mne odbyli. Tak jsem se naštvala a přešla jsem k jinému Endokrinologovi, který mi dal termín hned po dovolené. A příští pátek jdu na Gyndu, tak si tam vyžádání Žádanku na TSH a TH.

anastaziee
autor
6. srp 2020

@klea81 Mne odbyli, že dříve nemají volno. A když jsem říkala, jestli mi aspoň nevezmou krev, tak prý taky až 15. 9. Tak jsem se naštvala a přešla k jinému, kde mi dali termín hned po dovolené.

anastaziee
autor
6. srp 2020

@syslounek Mne to přišlo taky pozdě, v jedné skupině na fb, kam jsem vznesla stejný dotaz, holky psaly, že je vždy vzaly do týdne. Skoro všechny byly na prvním odběru mezi 6. a 8. tt. Potom, co jsem se ptala, zda by nebylo dobré mi aspoň vzít krev, tak řekli, že by mi jí vzali až toho 15. 9. To se mi nelíbilo, prostě mne odbyli. Tak jsem se naštvala a přešla jsem k jinému Endokrinologovi, který mi dal termín hned po dovolené. A příští pátek jdu na Gyndu, tak si tam vyžádání Žádanku na TSH a TH.

anastaziee
autor
6. srp 2020

@zavodnice Mne to přišlo taky pozdě, v jedné skupině na fb, kam jsem vznesla stejný dotaz, holky psaly, že je vždy vzaly do týdne. Skoro všechny byly na prvním odběru mezi 6. a 8. tt. Potom, co jsem se ptala, zda by nebylo dobré mi aspoň vzít krev, tak řekli, že by mi jí vzali až toho 15. 9. To se mi nelíbilo, prostě mne odbyli. Tak jsem se naštvala a přešla jsem k jinému Endokrinologovi, který mi dal termín hned po dovolené. A příští pátek jdu na Gyndu, tak si tam vyžádání Žádanku na TSH a TH.

zavodnice
6. srp 2020

@anastaziee Jsi dobrá, že jsi to nenechala jen tak. Třeba ti testy vyjdou dobře. U prvního tehotenstvi jsem třeba dávku vůbec měnit nemusela.

anastaziee
autor
6. srp 2020

@zavodnice Třeba u mne taky nebude potřeba, ale mám tušení, že spíše jo. Zase se mi vrátili nějaké příznaky, co už jsem téměř neměla. Uvidím, co vyjde z krve. A hlavně nejde jen o mně...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru