Zdravím maminky, chci se zeptat vás, protože jsem se opomněla zeptat doktorky.....jsem na objednaná do Poruby na dětskou kliniku na vyšetření : echo srdce plodu - to je přímo napsané na žádance a já jsem v době vyšetření 20tt, a tak mě zajímá, jestli je to běžný postup nebo je něco jinak a popřípadě, jak to probíhá....děkuju Hanka
Mě dělali echo v 16tt, bylo to z důvodu toho, že jsem měla hraniční 1. screening z krve. Je to hodně detailní utz kde kontrolují orgány, hlavně srdíčko.
Ano 🙂 běžné a normální 🙂 Kolem 20 - 23 tt je srdíčko veliké ,,tak akorát" aby byly poznat aspoň nějaké VVV - vrozené vyvojové vady. U žen kde jsou problémy se srdíčkem v rodinné anamneze se ,,zkoumá" u plodu srdíčko i opakovaně 😉
Probíhá to jako každý běžný ultrazvuk ve smyslu že se nějak neberou litry krve, nikam se nelitá jen se v klidu leží a kouká na obrazovku 😝 🙂 KOlem 20-23tt se provádí biometrie plodu - to je utz kde změří obvod tělíčka, zkonstolují vnitřní orgány - ledviny žaludek, močový měchýř, obvod hlavy, tloušťka kožní řasy v šíjové oblasti, délka nosní kůstky, prenazální prosáknutí, vývoj dolní čelisti, vzdálenost mezi očnicemi, vzhled prstů na horních končetinách a jejich pohyblivost, rozměr ledvinných pánviček, délka dlouhých kostí a tvar chodidla, morfologie srdce, přítomnost rozštěpů břišní stěny a páteře a další ZKRÁTKA jestli má miminko všech 5 pohromadě 😉 kontroluje se poloha placenty, pupečník a taky množství plodové vody, poté poloha plodu a někdy i pohlaví 😉 potom ono ECHO - fetální echokardiografie hledí se na : základní anatomii srdce, komorový systém, integritu komorového a síňového septa, výtokový trakt, dlouhou i krátkou srdeční osu, srdeční frekvenci. V případě normálního nálezu následuje běžná kontrola v III.trimestru. 😉 😉
Myslím, že se to běžně dělá spolu s 2 screeningem, taky jsem na něm byla, je to vyšetření utz 😉
Já byla nějak ve 23tt 🙂 je to běžné a byl to celkově lepší utz než má můj doktor malá tam byla krásně vidět 🙂 byla jsme na tom i před šesti lety když jsme čekala malou 🙂
Maminy, prenatální echo je ještě něco jiného než co se dělá utz ve 20tt (2.screening)? 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Echo plodu se dělá kolem 20 tt. Někdy se děla i v 16tt a pak znovu 20tt. Ale ten 20 tt je určitě OK a je ot lépe vidět než v 16tt. Je to jako normální UZ, jen se zaměřením na srdíčko. Já na něj neviděla, ale manžel říkal, že to bylo více prokreslené.