Dovolená ve Středomoří a virus Zika

puresin
13. bře 2016

Mozna budu za hysterku, ale koluji vice ci mene duveryhodne zpravy o rozsireni komaru prenasejicich virus Zika v nasledujici sezone po jizni Evrope. Tim, ze je to virus tropicky, mel by se drzet prave hlavne v teplejsich zemich Stredomori apod. A muj dotaz: intenzivne se snazime o mimco, takze je dost mozne, ze v cervenci na dovolene budu tehotna. Takze radsi nikam nejet? Chteli jsme Sardinii. Na druhou stranu - po lonskych tropech u nas pochybuju, ze by se komari nerozsirily i k nam.
Cetly jste neco, slysely?.. Diky

lukza
13. bře 2016

Já jsem tehu a nikam bych letos nejela vím že se člověk muže nakazit i tady ale aspon bych věděla ze jsem udělala vse abych tomu předeslal kdybych vyjela někam a tam náhodu fakt něco chytla tak bych si to vyčítala celej život ale to je Můj názor.
Proste mi letos dovcu mimo ČR vypustíme a pojedeme az příští rok letos jen tady u nás

gracinka7
13. bře 2016

Já bych nejela. Nejen proto, že můžeš něco chytit ty sama, ale když by ses nakazila, je třeba myslet na to, že to zavlečeš k nám do země a můžeš nakazit ostatní.

aninousek
13. bře 2016

To je hloupost zavlečeš k nám a nakazíš ostatní to jako všichni budeme sedět na zadku ,aby se něco takového nestalo a ten komár se k nám dostat nemůže?nebo hodíme sítě přes celou republiku? 😀

domca89
13. bře 2016

@puresin No co vím já, jsou ti komáři pouze Amerika a Afrika, ne? Sardínie patří k Itálii a tam to ještě není. Varují před cestováním do exotických zemí a za oceán. Ale samozřejmě je rozhodnutí na Vás.

tulikiss
13. bře 2016

@gracinka7 promin jako ze tim ze by ho ona mela tak ze pak pujde os.kat celou republiku, ono totiz z cloveka na cloveka se to prenasi jen pohlavnim stykem. tahle panika je fakt smesna.

domca89
13. bře 2016

@tulikiss Souhlasím, to je asi jako bát se, že si z dovolené dotáhne HIV a nakazí tím celou republiku, stejný způsob přenosu, krom toho komára.

puresin
autor
13. bře 2016

Prenosu z cloveka na cloveka rozumim, a protoze jsem hodna holka, tak toho se nebojim. 🙂 Jde o to, ze prognoza rozsireni KOMARU (ne jen viru) se v lete uz vztahuje i na jizni Evropu. Jenze tuhle informaci jsem slysela nekdy v listopadu a od te doby ani slovo, tak nevim. Kamaradka, co leta zije v Italii o tom dokonce neslysela ani slovo, a to v te zprave mluvili hlavne o Italii. :-\

@domca89
@tulikiss
@domca89
@gracinka7

kika_21
13. bře 2016

Doporučuju obrátit se na infekční oddělení FN Bulovka s dotazem. 🙂

puresin
autor
13. bře 2016

Mimoto - deti i manzel se k mori cely rok tesi jako blazni (o sobe ani nemluvim), tak to nechci zabit zbytecnou hysterii. A naopak to nechci pos.at zbytecnou neopatrnosti. Ach jo. :-/

andrejka3741
13. bře 2016

Tak pokud máš takový strach, nejezdětě do Středomoří a vyberte si nějaký jiný evropský stát,ne? 🙂

monie2
13. bře 2016

@puresin s tou jižní Evropou je to sice jen teorie, ale stejně bych se bála. Pořád bych po večerech hlídala létající hmyz všude kolem :D Volila bych taky variantu jiného druhu dovolené. Děti se dají nalákat na různé věci (hory, lanovky, koloběžky atd.) a manžel je už velký kluk, tak snad riziko vezme do úvahy také. Nebo vyčkat, jak se situace vyvine a řešit last minute zájezdy.

misha83
13. bře 2016

Ano, predpoklad je,ze se to v lete muze rozsirit do pobreznich casti Evropy. Nestalo by mi to za to. Myslim, ze pokud nad tim clovek premysli, tak by si ani tu dovcu neuzil. Takze jako tehotna bych se na to vykaslala.

lv
13. bře 2016

já bych jela..ptačí chřipka byla i u nás, virus zika je znám snad od 80.let min.století, jen se o něm ted víc píše, stejně je virů nebezpečných pro člověka, příp.plod mrak dalších.

puresin
autor
13. bře 2016

@andrejka3741 My chteli vyslovene k mori, jinych destinaci si uzijeme dost pres zbytek roku.
Budu muset jeste zapatrat, zkusim to info centrum na infekcnim.

lepepe
13. bře 2016

Já osobně bych nejela, neříkám, že budu sedět cele léto doma na zadku, ale o mimi sme se snažili dlouho, takže bych se asi bala každého komára a moc bych si to neuzila..

mrs_v
14. bře 2016

Holky souvislost viru Zikka a postižených dětí nebyla nijak prokázána.Virus přenáší komáři co jsou v celé Latinské Americe a problémy s mikrocefalii u děti má pouze Brazílie.Příčina zřejmě bude úplně jinde,je blbost se strachovat.
Nejvíc případů mikrocefalie (cca25 tisíc ročně) má USA.Brazílie kde je Zikka rozšířená léta zaznamenala nárůst případů postižení až od roku 2015.Něco na té všeobecné panice prostě nesedí.

domza
14. bře 2016

Presne jak pise @mrs_v . Spojitost mezi virem Zika a mikrocefalii prokazana neni. Napriklad jedna z uvazovanych moznosti je take urcity pesticid, ktery je v Brazilii narozdil od okolnich zemi povoleny. Nejaka pravdepodobnost, ze se clovek nakazi pri cestovani je, ale v tomto pripade si myslim, ze je stejna, jako ze se nakazi tady. Sama planuji jet v cervenci do chorvatska a dlouho jsem to zvazovala a nakonec, pokud nebudou zadne komplikace, tak pojedu.

lasveronicas
24. kvě 2016

Já si myslím, že je to přehnané a to by opravdu člověk nemohl nikam, kdyby se jen bál. Plánujeme letos dovolenou v Itálii Lago di Garda a to budu začínat druhý trimestr. Sestřenice tam jezdí každý rok a komára tam neviděla 🙂

puresin
autor
24. kvě 2016

Tak jedeme, uz je zaplaceno. Zasoba repelentu to jisti. 🙂

lasveronicas
25. kvě 2016

Tak my jsme včera taky zaplatili dovolenou, už se těšíme 🙂
@puresin

petta33
25. kvě 2016

@domca89 to už právě není pravda, že jenom oblasti Jižní Ameriky. Jako vysoce rizikové byly označeny i oblasti jižní Evropy, jako Itálie, Chorvatsko, Francie, kde se tento druh komára vyskytuje. A další věc bude Olympiáda v Riu, ze které se Zika zavleče do celého světa, jak upozorňují vědci

petta33
25. kvě 2016

@puresin Já jsem četla, že vysoce rizikové jsou už i oblasti jižní Evropy, jako Itálie, Chorvatsko, Francie.. Sice v Blesku, ale ne vždycky jsou v Blesku jenom blbosti..
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/394949/z...

bbn
25. kvě 2016

@petta33 😀 jo, blesk, ten ví všechno 😀

andreaandrejka
25. kvě 2016

@petta33 No, když to psali v Blesku, tak to bude jistě pravda 😀 😀 😀

bbn
25. kvě 2016

@petta33 virus Zika je znám od 80. let 20.století a do podzimu 2015 nikdy nebyl spojen s mikrocefalií. Až najednou, na podzim 2015 se začaly rodit nemocné děti. Kdo chce vědět víc, ať čte něco jiného než Blesk, tam opravdu vědecké potvrzení člověk nenajde.

petta33
25. kvě 2016

hele nedělejte tady ze mě blbečka jo, tak to psali prostě v Blesku no. Tazatelka se ptala, jestli někdo něco četl, tak jsem napsala, co jsem četla a hotovo. Jako řekne se Blesk a každý vidí jenom bulvár, ale občas jsou tam i zprávy na nebulvární témata. A tímto končím svou účast v diskuzi, napsala jsem jen co jsem četla, kdybych neuvedla kde, tak nic nekomentujete, zdarec

lasveronicas
26. kvě 2016

tak si budeme raději válet šunky doma na gauči a do oken si dáme sítě proti hmyzu 😎 co kdyby náhodou soused dovezl nějakého komára v kufru z Chorvatska 😀

lenickakl
26. kvě 2016

Nekdy je lepsi necist 😀 😀 nebala bych se

terezapetrova
27. kvě 2016

@petta33 zavleče se do celého světa a to bude jeho konec 😜

petta33
27. kvě 2016

@terezapetrova Já jsem řekla zdarec, a tím myslím prostě ZDAREC 😝 konec diskuze

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru