Ahoj těhulky, chtěla jsem se poradit, jestli nevíte jak je to s doprovodem do prenatální poradny do porodnice těsně před porodem. Blížíme se do finiše a a začneme jezdit do Podolí. Máme to 35 km a manžel mě tam bude vozit. Má jako doprovod nárok na omluvení ze zaměstnání razítko z nemocnice, nebo si na to má brát dovolenou. Nikdy jsme tyhle věci neřešili a každý říká něco jiného, tak jak jste to měly vy?
a je to na půl dne, nebo na celý den - my jsme objednaní totiž na 11 hodinu a co jsem se dozvěděla, tak v Podolí čekačka 3 hodiny není nic neobvyklého.-( Manžel pracuje sice v Praze, ale ráno budeme vyjíždět rovnou z domova, než dojedeme do Prahy a pak než mě zase hodí domů, to už se do práce dostane tak možná na 1 - 2 hodiny☹
Pokud je to ve stejnem meste,ma narok jen na pul dne,mimo mesto na cely den 🙂
@andrrriiik to není pravda. právní úprava tohle u doprovodu nespecifikuje, říká pouze "na dobu nezbytně nutnou, nejvýše však jeden den", pokud se bavíme o nároku na placené volno. Hezky rozepsané je to tady:
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d...
Trochu jinak je to ošetřeno co se týče nároku na volno pro vlastní návštěvu lékaře, sice je doba opět stanovena jako "nezbytně nutná, max 1 den", ale tam už je pro nárok na placené volno podmínkou, aby ošetření proběhlo v takovém zdravotnickém zařízení, které a)má smlouvu se zdravotní pojišťovnou zaměstnance a zároveň bylo b) nejblíž bydlišti nebo pracovišti zaměstnance plus c)bylo schopné potřebnou péči poskytnout a za d)nešlo to jindy než v pracovní době. Nad rámec těhle podmínek sice pořád musí zaměstnavatel volno poskytnout, ale ne nutně placené.
Každopádně ve městě nebo mimo město roli nehraje. Ve finále záleží na domluvě se zaměstnavatelem.
@mamemimomu je to na dýl, ale na celý den rozhodně ne a 3 hodiny čekání taky obvyklé nejsou. já chodím do poradny v upmd od 16tt, většinou jsem objednaná na 9 nebo 10 ranní a kolem poledne už jsem dávno v práci. dýl než hodinu jsem čekala akorát posledně, kdy moji doktorku odvolali na oddělení. Nejdýl trvá první návštěva, kdy s tebou sestry projíždí kartu a zapisují anamnézu. Je fakt, že nechodím zatím na monitor, což ty už asi půjdeš, ale tam to, co jsem viděla, docela odsýpá, tak se ti to snad zas tak zásadně neprotáhne. Skoro půl den to zabere, to jo, ale i s dojezdem a odjezdem. Neviděla bych to tak černě. A zas až pojedete odtamtud a tvůj muž pak zpátky do práce, tak to bude mimo špičku, že by se nemusel ani tolik zdržet.
@jitavrtule Muj chlap to mel tak,jak pisu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@mamemimomu Ahoj,myslim,ze ma narok na propustku.Muj manzel to taky tak mel,kdyz se mnou musel jezdit.