Dlouhý let v době těhu, jak moc je to nebezpečné?

thesun
22. pro 2014

ahoj holky, nevím zda to sem patří, snad jsem se moc nesekla. S patnerem plánujeme mimi a zároveň vím, že bych měla letět zima/jaro do USA fotit, Jak moc je to nebezpečné??? Letěla některá z vás v těhu?

sara84
22. pro 2014

Me to doktor nedoporucoval,ze je to riziko ve vsech stadiich tehotenstvi,ze vztlak funguje jako "skrabka" Mela jsrm jet na sluzeblu,ale radeji jsem to odrekla..

lrg
22. pro 2014

Pokud by to nebylo nevyhnutelný, určitě bych takhle dlouhý let neabsolvovala. Letěla jsem jen 2 hodiny do Itálie a cítila jsem, že to není úplně ok. Ale možná to bylo hodně i psychické, nemám to ráda.

rozzaarka
22. pro 2014

@thesun na uplnem zacatku tehotenstvi (tak 2 tydny) jsme se leteli brat na Mauricius a zpatky. coz je 6 hodin do Dubaje a 6,5 z Dubaje a zpet. O malem jsme nevedeli a vsechno bylo v poradku. Doktorka rikala, ze je to ok. Nekdo tvrdi, ze ne... I jsem cetla, ze kdyz se mimco ma udrzet, udrzi se, kdyz ne, tak ne. Kde je pravda, vi buh. v dnesnim preinformovanem svete je tezke se v tom orientovat ☹ Myslim, ze dost dela i psychika maminky. Ale USA je prece jen dost daleko... Vedome bych tak daleko tehotna neletela.

janinek
22. pro 2014

@thesun zalezi, v kterem bys byla tydnu a jak bys na tom byla. Musis neco platit ted? Bych se dobre pripojistila kvuli zruseni.

My leteli Londyn New York v 15 a 17 tydnu zpatky a bylo to v pohode, ale to se dopredu neda odhadnout. Behem obou tehu byl druhy trim nejlepsi, v druhem jsem zase dala dva petihodinove lety na dovolenou. V prvnich by to nebylo nic moc, dost jsem zvracela. A treti vzdy umiram.

achjonetusim
22. pro 2014

Cim delsi je let a a cim je tehotenstvi pokrocilejsi, tim je cesta rizikovejsi. Tehotna nejsi, miminko planujete na kdy? Prvni trimestr muzes mit vselijakej 😉

lenya79
22. pro 2014

Ve 4. měsíci jsem letela 14 hodin do Thajska a všechno bylo úplně v pohodě. Pokud nejsou komplikace a vyšší stadium těhotenství tak bych se toho nebála 😉 Samozřejmě všichni v mem okoli me strašili a meli me za blázna...

jitavrtule
22. pro 2014

@sara84 vztlak možná funguje jako škrabka, ale vzhledem k tomu, že v kabině letadla je tlak stálý, tak komentář pana doktora moc nechápu.
Já letěla v 12. týdnu na služebku do Dubaje, 6 hodin tam, 6 zpátky, let byl každopádně nejpříjemnější část cesty. Mnohem hůř než let jsem snášela velký rozdíl teplot a vlhkost na místě. Na cestu jsem se oproti běžným letům akorát tentokrát vybavila kompresníma podkolenkama.
Pokud to nejde jinak než letět těhotná delší trasu (10+ hodin), připlatila bych si za business - víc místa, větší pohodlí, v podstatě není problém cestovat vleže.

nininka23
22. pro 2014

v těhu jsem letěla 8h let a vše ok. Říká se, že 2.trimestr je pro let nejlepší. Ptala jsem se doktora a odvětil mi, že jsem těhotná a ne nemocná a že nevidí důvod, proč neletět,

kamilka007
22. pro 2014

@thesun Mne doktorka ve 2. semestru rekla, at proboha letim, ze pak uz si moc cestovani neuziju. 🙂
Byla jsem na prelomu 5./6. mesice na Mauritiu (cca 13h) a krome nutnosti sedadla do ulicky kvuli natazenym noham a dosahu zachodu nebyl zadny problem.

kamilka007
22. pro 2014

Myslela jsem 2. trimestr, ne semestr. 😀 Je fajn umet pobavit sama sebe. 🙂

thesun
autor
22. pro 2014

holky děkuju moc. Mimi plánujeme tak, že mám poslední 3 prášky a děj se vůle boží. Nicméně byla jsem loni v říjnu fotit + cestovat po USA jihovýchod a jsem tam pozvaná na focení znovu. Termín zatím nevím předpokládám asi přelom zimy / jara, Platit nebudu nic je to focení za veškeré náklady, jen mi jde o to zda to riskovat či ne... pokud se teda zadaří..... Mám již dcerku je jí 11 let a krom prvních 6ti týdnů co jsem trochu špinila tak bylo těho v pohodě.....

spaagetka
22. pro 2014

Já bych se nebála 😉 Pokud bude těhotenství v pořádku, nevidím v tom problém. Letěla jsem několikrát při obou těhotenstvích, ale ne tak dlouhé lety. Doktorka mi vždy nakázala užívat Ascorutin kvůli zvýšenému riziku trombózy(což je v těhotenství i bez létání mnohonásobně vyšší), měla jsem se procházet po letadle. Jen bych vynechala první trimestr a konec těhotenství - což ostatně mají aerolinky v přepravních podmínkách, do kterého týdne přepravují. Určitě dobré cestovní pojištění.

teeerez
22. pro 2014

Prelom 2-3 mesic jsem letela z Filipin a straaaaaasne mi otekly nohy + kdyz to hodne hazelo tak se mi delalo trochu zle, ale jinak ok 🙂

janinek
22. pro 2014

@thesun Tak tim padem bych resila, az to nastane, uvidis, jak se budes citit. Ja bych to treba v prvnim asi dost problila, takze me by vic jak cesta vadila cela ta akce tou dobou. |V druhem trim sjem se vzdy citila nejlip a vse si uzila.

A jak pise spagetka, v rpubehu letu hodne chodit, eventualne si dat stahovaci puncochy.

lucieandrlova
22. pro 2014

@thesun Tak asi podobně jako psaly holky... Já jsem byla nucena letět v 6tt a zpět v 8tt do Karibiku 11 hod. + cesta z Prahy do Mnichova. (Zrušit to nešlo, přišli bychom o 70.000 Kč...)
Polovina zdravotního personálu mi řekla, ať klidně jedu, polovina, že jsem se zbláznila. Rozhodli jsme se to risknout. A vše OK. Jen jsem byla co půlhodiny na záchodě na malé... 🙂)
Doktorovi nevadila cesta letadlem (netrpím na trombózy), ale změna teplot, vlhkost, potenciální infekce v bazénu a nic moc zdravotní péče v případě potřeby (pokud bych potratila, museli by to vyndat tam...) ☹
No u nás to dopadlo dobře. Dle mě to není tak hrozné, jen je potŕeba zvážit a přijmout rizika,aby si člověk potom neříkal, měla jsem raději...

jana_ul
23. pro 2014

Dala bych na rady lékařů.. Kdyby to bylo "na moje riziko", tak já jsme na tohle "posera", takže bych raději nikam neletěla, zdraví miminka by bylo na 1. místě 🙂

craki
23. pro 2014

@thesun Dlouhý let je rizikový jen kvůli riziku tromboz a otekani nohou. Proto se doporučuje hodně chodit, ve vyšším stadiu trhu kompresni puchochy.
Nejvíc tělu vadí start a přistání, takže méně vhodné jsou kratší lety.
Ja ted letěla ve 22tt cca 2 hodiny a doktoři nebyli proti. Jsem navíc 6 týdnů po odběru plodové vody a ani tak nic proti letu neměli. Trhu prozivam bez komplikaci, lety i ty dlouhé snasim dobře..
Takže letadlo proč ne 🙂

suzix
23. pro 2014

Ja se dozvedela, ze jstem tehotna den pred odletem do karibiku. Byla jsem po 2 potratech a doktor mi rek at letim ze to neni zadny problem. Krvacet jsem zacala 10 den na dovolene. Revizi mi museli udelat tam. Moc bezva. Dodnes doufam, ze toho tuzeskyho budu moct nekdy kopnout mohutne do zadele.

lenkavd
23. pro 2014

@thesun Jestli jsem správně pochopila, těhotná zatím nejsi. Já bych to nechala dle situace. Za mne v prvním trimestru ne, v druhé, když to bude fyziologické těhu tak bez problémů a ve třetím bych už taky neletěla. Já tedy letěla i v 39tt, ale dvouhodinový let tady po Evropě, do místa s dobrou lékařskou péčí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru