Dali byste jméno Jakub nebo Jáchym? A dívčí jaké?

eliskav
30. srp 2024

Hezky den, vylozene favorita na jmeno nemame, resp.museli jsme s muzem najit nejakou shodu, jinak mame kazdy jine predstavy. Tudiz rozhodujeme z těchto dvou jmen. Ja jsem spis pro Jachyma, muz pro Jakuba. Jakub ma vic variant, ale ja od vsech malych Kubicku co znam nemam uplne dobre asociace...🤷‍♀️ Jachym je pro me zatim uplne neutralni. Jen nevim, ve starsim detskem veku potazmo dospelosti uz je to asi vzdy jen osloveni "Jachyme" (nepocitam ted zdrobnele osloveni pro maleho chlapecka). Nebo jak rikate starsim Jachymum?
Dekuji moc

petramana
30. srp 2024

znama se rozhodovala mezi Jakub, Jáchym, Jonáš a dala Jonáše 😉 nelibi?

veru181
30. srp 2024

Líbí se mi obojí, Jakub víc hlavně kvůli těm variantám. U Jáchyma znám akorát Jáša a to se mi nelíbí. U holčiček nemáte vůbec žádné shody, ani rámcové? 🙂

ciocca
31. srp 2024

@eliskav Máme desetiletého Jáchyma. Když byl malý, tak to byl Jáchymek, později si nechal od kamarádů říkat Jáchy, tak jsme to převzali a říkáme mu tak taky. Párkrát ho někdo oslovil Jášo, nemá s tím problém, ale nám se to nelíbí, tak ho tak neslovujeme.

ninive211
31. srp 2024

Jáchymovi se asi říká Jáchym, nějakou zdrobnělimu krom Jáchymku, Jášo na to vymyslet neumím. My máme Kubu, jo, sice jsou 3 ve třídě, ale kašlu na to, bylo to jediné jméno, na kterém jsme se s manželem dokázali kompromisem dohodnout (mého vysněného Tomáše mi manžel zatrhl, že ani náhodou, že má k tomu jménun právě jen negativní asociace).

ninive211
31. srp 2024

@veru181 Proč u holčiček, pokud čekají chlapečka? Holčičí jméno se zde přece vůbec neřeší, není relevantní

kupi
31. srp 2024

@ninive211 koukni na nadpis

ivkasolavova
31. srp 2024

@eliskav Máme doma Jakuba ,a nikdy bych neměnila ,za mě top 😁 Jáchym se mi taky líbí ale už ne ty zdrobněliny Jachy Jaso to je s prominutím škaredý ,nejde mi to přes pusu .Jakub má víc možností .Tak za mě Jakub

chybadel
31. srp 2024

@eliskav my říkali Jáchymov Jája ale víc se mi libi Jakub ☺️

pipi_puncocha
31. srp 2024

Taky bych dala Jakuba. Jáchym se mi líbí v základním tvaru, stejně jako Jonáš, ale oslovení typu Jáša, Jája, Jonda se mi nelíbí ani pro miminko, natož pro staršího.

ada22
31. srp 2024

Kamarádi mají Jáchyma a říkají mu Jáchym. Zdrobnělina Jáša se mi moc nelíbí, ale Jáchym je super.

esmeralda11
31. srp 2024

Za mě Jakub, úžasné jméno. I Jáchym je pěkné, ale přesně jak píšeš, nemá varianty. Pomud byste zvažovali ještě další jména, už tu zazněl podobný Jonáš, pak mě ještě napadá Jonatán - na oba sedí stejné varianty a je jich mnoho.

zmrzlinka
31. srp 2024

Za mne Jakub.

andelka
31. srp 2024

Dala bych Jáchyma. Kubů je milion. U nás se většinou Jáchym zdrobnuje na Jáša. Slyšela jsem i Chymi.

escapelle
31. srp 2024

Jáchym by byl prostě Jáchym. Náš Richard je taky Richard,za rok a půl života jsem mu neřekla jinak a nikdy neřeknu 🤣Proč komolit krásný základní tvar jména?za mě Jáchym.

prejeta_zaba
31. srp 2024

Jachym je nádherný. 🤩 Jakub je taky pěkné, ale je to teď snad nejčastější jméno, takže jich bude 10 v ročníku. Na holku mě v podobném stylu napadá třeba Johana. Ale nepíšeš nějaké preference, takže kdoví. 🤷‍♀️

leymea
31. srp 2024

Mne se libil Jachym, ale manzelovi ne. Nakonec mame Jakuba 😊

andelka
31. srp 2024

Holčičí možná Julie, Jolana

hibou
31. srp 2024

Jáchym a neříkej mu jinak. Jáchym je skvělý jméno takhle, v základním tvaru, dej Jáchym a vyprdni se na nějaké zdrobněliny

badyr
31. srp 2024

Máme Jáchyma (6let), ve školce a na kroužcích mu říkají Jájo, Jášo, Jáchymku, někdy i Jáchy (to mi trhá uši). A až bude starší, předpokládám, že zůstaneme u Jáchyma. Spoustu lidem se to jméno líbí a chválí ho, že není až tak frekventované.

prejeta_zaba
31. srp 2024

@badyr u nás v kroužku volají na Jáchyma "Jácho", to teprv trhá uši 🤣

similenka
31. srp 2024

@eliskav Jáchym a pak Jonáš. Na holku asi Jolana, tu má kamarádka,.říkají Joli, Jolano, Jolanko.

badyr
31. srp 2024

@prejeta_zaba tak to je.... strašné 😂 jako já už kdysi i slyšela Jášulínku....jsem nevěřila vlastním uším 😂😂😂

antoinet
31. srp 2024

Tohle jsou dvě nádherná jména, která zprzní jakákoliv zdrobnělina. Jestli chcete zdrobňovat, šla bych do úplně jiného.

eliskav
autor
31. srp 2024

Dekuji za reakce. No zatim porad nerozhodnuto.
Divci tam jsme v kompromisu asi jen u Terezy. Ja bych dala Kristynu nebo Katerinu asi. Mame doma uz Baru a pak Zuzku.
@antoinet a jake bys pro zdrobneliny navrhovala? 🙂

hanka_12345
31. srp 2024

o Jáchymovi jsem uvazovala, libi se mi Jáchy

antoinet
31. srp 2024

@eliskav tak třeba to nejtypičtější, Jan, to se nezdrobnělé nepoužívá 🙂 Kromě klasického Honzy se mi hodně líbí Jenda, Jeník...

sorboni30
31. srp 2024

@eliskav Jakub je krásné jméno, ale je už časté.. Jáchym je u kluků na fotbale. Říkají mu Jáchy nebo Chymi..
Já mám doma Vojtěcha (klasika) a Jindřicha. Jindřichovi říkám Jindřišku nebo Jiňo. 😊

veru181
31. srp 2024

@ninive211 V titulku je dotaz i na holčičí.

colik
1. zář 2024

Za mě Jakub.

xxxmarket
1. zář 2024

Máme doma Jáchyma (9 let) a jsme moc rádi. V podstatě byl vždycky jediný s tímto jménem v jakémkoli kolektivu. Kubíků bylo vždycky dost. Říká se mu Jášo, Jášulo, Jáchy, Jáchymku, Jáchyme 🙂 až bude větší tak zůstaneme jen u Jáchyma. Byť to zní tvrdě,tak je to krásné jméno 🙂 kdybychom měli druhou holčičku tak se nám líbí - Valentýna, Mariana, Evelína, Barbora, Klára, Markéta, Sára ...holčiček bych mohla mít fůru 😀 u kluka byl kumšt něco vybrat 🙂 taky záleží na příjmení 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru