Dala jste některá jméno miminku až po porodu?

sumitra
23. dub 2018

Holky, dala jste nektera jmeno svemu miminku az po porodu? Nemuzu se rozhodnout, tak bych to chtela nechat az se prcek narodi, jake jmeno mu sedne. Pry je to mozne. Jak to probiha prakticky na matrice, kdyz nechci uvest jmeno predem?

ladydasha
23. dub 2018

Do pôrodnice sme prišli s vyplneným papierom, akurát dievčenské meno nám chýbalo, vedeli sme, že čakáme dievčatko. Pýtala som sa na to sestričky už, keď som chodila do poradne do pôrodnice a tvrdila mi, že na to údajne máme až 30 dní, tak keď sa rozhodneme po narodení, je to úplne OK. A tak aj bolo, narodila sa, poobzerali sme si ju a zhodli sme sa, že Tea je dobré meno, tak sme to nahlásili možno pol hodinky po narodení 🙂

cuuza
23. dub 2018

Na matrice řešíš pouze příjmení a to jen v případě, že jsi svobodná a chceš v rodném listě uvést otce.

janylu
23. dub 2018

Také jsme se nemohli rozhodnout. Měli jsme vytypované 4 jména a po porodu jsme vybrali to, které našemu synovi bude nejvíce slušet.😊 Před porodem se nás pouze PA zeptala zda máme vybrané jméno a my jsme řekli, že ne. Nikdo na nás nenaléhal, abychom se rozhodli. Po porodu nám dali asi hodinku a potom už chtěli, abychom se rozhodli. 😊

zelenaesmolda
23. dub 2018

Ja jsem sice jmeno v porodnici nahlasila ale jeste jsem se mezitim rozhodla ze ji pridam prostredni jmeno a nahlasila jsem to az na matrice pri vyzvedavani rodneho listu takze si myslim,ze by to nemel byt problem

lorca
24. dub 2018

Na matrice se řeší pouze příjmení. Také jsme se nemohli domluvit na jménu, do porodnice jsme jeli a neměli jsme to vyplněné, porod byl překotný, takže nebyl čas, až po porodu se mi sestřička zeptala s úsměvem co tam tedy má napsat 🙂

bamak
24. dub 2018

@sumitra ne vsude jsou tak vstricni 🙂 me rekli, ze pred porodem MUSIM mit vyplneny papir se jmenem....nemela jsem a porodila jsem I bez neho-dcera si to nedala vysvetlit, ze bez papiru ven nesmi 😀. Klidne s tim pockej az po porodu-lepsi, nez pak jmeno menit. Kamaradky dcera se tak prvni 3 dny jmenovala pokazde jinak😂.

anetka1701
24. dub 2018

já se rozhodla až po porodu. Bylo to v pohode - jen po peti hodinach zacla bejt nervni matrikarka tak jsme teda jmeno rozlouskli 😁😁

apacheee
AMBASADORKA
24. dub 2018

My pojmenovali až po porodu, v porodnici z toho málem měli psotnik 🙂

pavla555
24. dub 2018

My už máme dlouho jméno a víme i že čekáme holčičku a jsem ráda, že už jí můžu říkat jménem 🙂

martinka_33
24. dub 2018

Pojmenovali jsme kluka až po narození, ale rodila jsem doma, tak to nikomu nevadilo, v porodnici to snad chtějí mít předem..?

martinka_33
24. dub 2018

@pavla555 My jsme pohlaví ani u jednoho vědět nechtěli, u první jsme měli jména vybraný a v lichý den to byl Honzik a v sudý Markétka a kočka se i trefila a narodila s v sudý den 😀 U druhýho jsem děsně brojila proti Honzíkovi, ale na jiným jsme se nedohodli, miminu jsme říkali mimino a když se narodil, tak to stejně nakonec je Honzík 😀

betelgeuzz
24. dub 2018

Na výběr jména mají rodiče měsíc. Takže porodnice nemůže rodiče nutit ani hodinu, dvě po porodu, že už musí dítě pojmenovat a ani vyžadovat jméno při příjmu do porodnice. Ono je to pro ně jednodušší, mít to vyplněné předem. http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zurnalservis/...

sumitra
autor
24. dub 2018

Diky, holky

licorice1
24. dub 2018

@betelgeuzz Nevíte, jak to je, když do osmi dnů ode dne narození by mělo být dítě přihlášeno na zdravotní pojišťovnu?

betelgeuzz
24. dub 2018

@licorice1 pro ně by mělo být podstatné rodné číslo a ne jméno. I když věřím tomu, že budou tvrdit, že jméno mít musíš. Třeba známá měla 5 dětí, a když se ještě zapisovaly děti do občanky, tak jí řekli, že tam 5 dětí mít nemůže, ať si vybere, který z nich tam zapíšou. trvala si na tom, musela to řešit s vedoucíma a nakonec to šlo. Asi tak nějak si to představuju na pojišťovně, že budou tvrdit, že to nejde.

mazeret
24. dub 2018

V Anglii je prý zvykem dávat jméno až když rodiče mimi uvidí 🙂

licorice1
24. dub 2018

@betelgeuzz Jen mě napadlo, jak by to pak vypadalo v praxi, dítě je zřejmě mezitím pojištěné u stejné pojišťovny jako matka. Na stránkách VZP se píše: "Registrace novorozence ke zdravotní pojišťovně matky/otce dítěte je povinná a je potřeba ji provést do 8 dnů od narození. V případě, že do této doby nebude k dispozici rodný list dítěte s uvedením rodného čísla, provede se registrace co nejdříve po uplynutí lhůty osmi dnů."

betelgeuzz
24. dub 2018

@licorice1 druhá otázka je, jak je to s rodným listem, jestli se vydá i bez jména, nebo se čeká i těch 30 dní a až pak se vydá.

zelenaesmolda
24. dub 2018

@mazeret ano,maji na to tusim mesic jit dite zapsat na matriku

mariti
11. zář 2018

Taky jsem dcerku pojmenovala až po porodu. řekla jsem v porodnici, že jméno zatím nemám, že se rozhodnu až ho/ji uvidím (neznala jsem pohlaví) a vzali to v pohodě. Ale nastoupili už asi 10 minut po porodu, že jak se tedy bude jmenovat. Řekla jsem jedno z předvybraných s vědomím, že ještě můžeme změnit. Ale už to tak zůstalo (Miriam).

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru