Cystická adematiodní malformace - mikrocysticka forma. Nemáte někdo zkušenost?

nitii
27. zář 2022

Hezký večer, můj dotaz je asi celkem netypický, přes to doufám, že někdo třeba bude mít nějakou zkušenost..
Dnes jsme byli na genetice na screeningu ve 20.tt, vše vypadalo v pořádku, ale nakonec se doktorka zastavila u plic a zjistila "v oblasti dolního laloku levé plíce hyperechogenní ložisko 18x13mm, závěr cystická adematiodni malformace - mikrocystická forma". Jiné odchylky vidět nebyly. Máme s manželem hotový test na cystickou fibrózu - negativní, SMA - negativní, chromozomální vyšetření - v pořádku, oba vyšetření metodou Array CGH - v pořádku, u miminka NIPT test - vše negativní (vyloučeny trizomie chromozomů 13, 18, 21, i pohlavních chromozomů). Já jsem heterozygot leiden i protrombin, manžel negativní na oboje.
Byl mi nabídnut/doporučen odběr plodové vody, což jsem odmítla kvůli riziku samovolného potratu po odběru, doktorka na mě nijak netlačila, spíš se tvářila, že to považuje za pochopitelné a rozumné rozhodnutí. Dle slov dr. není tento nález úplně typický pro nějakou VVV vzhledem k výsledkům udělaných testů to vypadá, že se jedná "jen" o problém těch plic, přičemž se to prý bude hlídat a případně by miminko pak muselo na operaci, prognóza do budoucna dobrá, prý se s tím dá normálně žít..
Jsem objednaná na příští týden na kontrolu do Motola..
Přes to mi teď vrtá v hlavě, jestli jsme se s tou plodovkou rozhodli dobře a co všechno to může znamenat a o miminko se samozřejmě hrozně bojím..
Proto mě zajímá, zda nemá s tímto někdo zkušenost.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru