Hezký večer, můj dotaz je asi celkem netypický, přes to doufám, že někdo třeba bude mít nějakou zkušenost..
Dnes jsme byli na genetice na screeningu ve 20.tt, vše vypadalo v pořádku, ale nakonec se doktorka zastavila u plic a zjistila "v oblasti dolního laloku levé plíce hyperechogenní ložisko 18x13mm, závěr cystická adematiodni malformace - mikrocystická forma". Jiné odchylky vidět nebyly. Máme s manželem hotový test na cystickou fibrózu - negativní, SMA - negativní, chromozomální vyšetření - v pořádku, oba vyšetření metodou Array CGH - v pořádku, u miminka NIPT test - vše negativní (vyloučeny trizomie chromozomů 13, 18, 21, i pohlavních chromozomů). Já jsem heterozygot leiden i protrombin, manžel negativní na oboje.
Byl mi nabídnut/doporučen odběr plodové vody, což jsem odmítla kvůli riziku samovolného potratu po odběru, doktorka na mě nijak netlačila, spíš se tvářila, že to považuje za pochopitelné a rozumné rozhodnutí. Dle slov dr. není tento nález úplně typický pro nějakou VVV vzhledem k výsledkům udělaných testů to vypadá, že se jedná "jen" o problém těch plic, přičemž se to prý bude hlídat a případně by miminko pak muselo na operaci, prognóza do budoucna dobrá, prý se s tím dá normálně žít..
Jsem objednaná na příští týden na kontrolu do Motola..
Přes to mi teď vrtá v hlavě, jestli jsme se s tou plodovkou rozhodli dobře a co všechno to může znamenat a o miminko se samozřejmě hrozně bojím..
Proto mě zajímá, zda nemá s tímto někdo zkušenost.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.