Cukrovka v těhotenství - je to opravdu tak zlé?

helena1033
23. kvě 2021

Zdravím mám dotaz,
Byla jsem na cukr v 32tt vyšlo mi to 5,1 .... O týden později na opakováním testu 5,09 ...... Zařadily mne do pořádný a dostala sem glukometr s tím že den před kontrolou se mám měřit. Sestřička říkala ať to neřeším a dobrou že sem se tam dostala o půl chlupů ať to neřeším.
Dnes ráno před snídani 5,4 .... 2h po snídani 6,8 a D e hodiny po o řadě 7,2 ......... Zítra ráno jdu zad ns odběry. Ty hodnoty mne malinko vyděsily ....... Máte některá zkušenost. Msm se bát....... Snění o dietě sem dostala, po obědě ( ryba s bramborem a salát) sem si dala dva oplatky jsem to prostě bez toho nedávám po obědě vždy kousek sladkého mít musím🤦‍♀️ ........... Tak nevím jestli je to fakt tak špatně nebo je to normální.

werumka
23. kvě 2021

@helena1033 Ahoj! Tyto týdny těhotenství jsou z hlediska glykemii největší zatez. Není určující, o kolik jsi pri testu překročila limit. Cukrovka v těhotenství ma svůj vývoj a běžně se rozvíjí o měsíc, dva dřív, než kdy Ti ji zachytili. Dietu je potřeba držet opravdu tak, jak je napsáno na webu tehotenskacukrovka.cz. Bez sladkého, tj. oplatek. Jaký máš glukometr?

helena1033
autor
23. kvě 2021
helena1033
autor
23. kvě 2021

@werumka doktor i sestřičky říkaly ať to vůbec neřeším a jim jako do teď, bez omezení........ Jenže mne ty hodnoty fajt trochu znervózněly

pampeliska1313
23. kvě 2021

Mně teda doktorka říkala, že když zmenšíme porci sacharidů, často zjistíme, že můžeme jíst jako předtím a když bychom chtěli zákusek, tak nejdřív třeba po hodině a půl od hlavního jídla. Zkuste si rozumně rozložit jídlo do celého dne (ne si dát hnedka sladký, to je jasný, že to vyletí, ještě s těma bramborama..) Třeba dneska jsem si dala croissant ke svačině a glykémii jsem měla kolem čtyřky. Takže jsem si akorát musela rozložit správně jídlo a nenaprat do sebe všechno jak jsem byla zvyklá. Ale někdo má opravdu dietu jako takovou a prostě to tělo potřebuje snížit sacharidy víc, na porci mít určitej počet sacharidů, ale to Vám určitě dal lékař nějakou tabulku, kde by to mělo být napsaný. Pokud ne, napište mi do zprávy. Zkuste si udělat pauzu s tím sladkým a zařadit to třeba místo tý svačiny a k tomu si dát zeleninu. Mně osobně třeba zvyšují víc glykémii rajčata, než kus ovoce a okurku ani počítat nemáme, takže bych si dala tu, abych neměla hlad a dala si tu oplatku. Jednu. A když Vám to ani jako samostatný jídlo neprojde, tak hold bez toho. Pokud máte chuť na sladký, něco Vám chybí, zkuste navýšit tuky a bílkoviny.;)

werumka
23. kvě 2021

@helena1033 Glukometr máš spolehlivý, takže tomu bych věřila. Bylo by dobre zkusit změřit i hodinu po jidle - u tehotnych byva nejvyssi glykemie právě v tuto dobu.
Nevím, který lékař toto říkal, ale je chyba předpokládat, že když jsou hodnoty při testu zvýšené mírně, jedna se o mírnou poruchu glukozove tolerance. Casto tyhle mírně zvýšené lačné u testu nebo po zátěži, umí během několika týdnů udělat skok do vysokých hodnot.
Jde nejen o miminko, ale i o Tebe. Cukrovka v těhotenství, která se nebere vážně, umí pak potrápit pár let po porodu vznikem doživotní cukrovky. Mezi 30. a 35. týdnem je to pro metabolismus největší nápor. Koukni na ten web, co jsem posílala a zkus prostudovat 🙂

martulka88
23. kvě 2021

Ke konci těhotenství se cukrovka zhoršuje, proto je potřeba upravit léčbu. Určitě na těch pár týdnů vynechej zcela cukr. Jde o to, že ten cukr neubližuje tobě, ale miminku. Mysli na to, když si budeš chtít dát nějaké to kokino.... To zvládneš 😉

helena1033
autor
24. kvě 2021

Nechápu to dnes rano doma glukometr 5,8 o hodinu později v ordinaci kde sem jeste čekala 30 min na výsledek ( takže vlastně po půl hodině) 5,1 ....... Proč takové rozdíly? To člověka akorát vystresuje🤦‍♀️ mne se ten cukr zvyšuje snad už tím stresem že bude vyšši 🤦‍♀️

werumka
24. kvě 2021

@helena1033 Měla jsi mezi tím pohyb (cesta do ordinace). Glykémie na glukometru a v laboratoři se měří jiným způsobem, tj. nelze úplně dobře srovnávat. Pro Tebe je nejdůležitější údaj hned po probuzení (tj. doma na glukometru).

helena1033
autor
24. kvě 2021

@werumka a Doktor mi řekl pravý opak 😂🤦‍♀️ nejdůležitější je pak něho údaj z krve v laboratoři. Domácí glukometr je přesný ale údaje jsou pro něj orientační ať zhruba ví........ No asi to přestanu řešit tak jak říkal a budu dělat vše jako do tet, možná trochu omezím to sladké pro svůj dobrý pocit a hotovo 😉

werumka
24. kvě 2021

@helena1033 Určitě, glukometr je orientační a sleduje se podle něj trend - jestli je stabilní/stoupající. A ke sledování trendu a objektivního obrázku potřebuješ mít těch měření co nejvíc. Pro kontrolu momentalniho stavu je důležitá kontrola v laborce. Ale tím, že laborka se nedá takhle nabrat hned po probuzení (což je u těhotných důležitější hodnota), je potreba sledovani na glukometru. Zeny bez cukrovky maji v průmeru glykemii na lacno v laborce o celou jednu jednotku nizsi. To jen pro představu 😉 nenech se semlit strachem, ale nepodceňuj to. To, že to "nebudeš řešit" bývá paradoxně to nejhorší řešení. Máš diabetologa, který pracuje běžně s těhotnymi?

helena1033
autor
24. kvě 2021

@werumka ano, teď našla plnou ambulanci. Skoro Každá těhotná co dojde je v evidenci, to riksla sestřička že pod 5,0 se dostane málokdo a vše nad 5,0 už se musí vést jako těhotenské cukrovka. Ale prý záleží hodně i na pohybu, v neděli mám klidový den i s manželem jediný den kdy sme oba doma, po obidku si lehneme, relaxuje a celý den je lehárko. Dneska od ráno někde pobiham resim, jezdím...... Na oběd to samé co včera ( včetně oplatku ) , měření v tu samou dobu s hodnota už 5,7 ne 7,2...... 🤦‍♀️ .

werumka
24. kvě 2021

@helena1033 Pohyb je hodně důležitý - zvlášť po jídle dokáže hodně pomoct 😉

linguistlucy
25. kvě 2021

@helena1033 těhotenská cukrovka je určitě p... veliký. Souhlasím s tím, že tě asi zařadili spíš preventivně, protože 5,1 je hraniční hodnota na lačno. Což se ale může hodně rychle změnit. Po jídle je normální hodnota až do 7,5 na lačno by to nemělo jít přes těch 5,1. Za sebe, mě na to přišli docela brzo už v 15.tt, protože už jsem s cukrem měla kdysi problémy, takže se to předpokládalo. A nejenom, že mi bylo teď v těhotenství děsně blbě, když byl cukr vysoký, tak je mi úplně jasné, že pro malou je to o mnohem horší, protože vždycky hrozí i potrat/ předčasný porod- úmrtí a opožděný vývoj vnitřních orgánů. Chutě tě postupně přejdou, takový týden-2 po najetí na dietu je to děsný ( cukr je fakt droga), ale pak to odezní a naučíš se, co si dát místo dortíku ;) hlavně jez pravidelně a hlídej si abys měla správné množství sacharidů v každém jídle. Je to sice otrava, ale za zdravé mimčo a to že ti bude dobře, to fakt stojí.

bomo1
29. kvě 2021

@helena1033 Ja jsem třeba na OGTT prošla, lačnou jsem měla krásnou 4,4 ale po hodině a po dvou už hodnoty pouze nižší o 0, 1 než je limit. Testem jsem tedy prošla, ale vzhledem k hraničním hodnotám jsem si koupila glukometr a začala se hlídat.. O 3 týdny později už mi lačná glykemie vystoupala na hraničních 5,2, a to jsem si sacharidy začala okamžitě po vyslesku testu hlídat, sladké jsem vysadila úplně, jediné sladké co jim je ovoce, takže i to co se zachytí z počátku jako jen mírně zvýšené hodnoty mohou později vyústit v cukrovku a třeba i nasazení inzulinu. S potvrzenou cukrovkou bych tedy dietu určitě nepodceňovala. Netoužím riskovat přerostlý plod, hypoglikemii dítěte po porodu a dýchací obtíže čímž jsou děti z nekompenzované cukrovky ohrožené nejvíce. Takže za mě si nastudovat o co vlastně jde, protože třeba tu oplatku na glukometru po hodině nenaměříš, je to rafinovaný cukr který ti naskočí do krve téměř okamžitě a po hodině už ho nenaměříš, ale do té doby už musí produkovat inzulin i slinivka dítěte aby náhlou glykemii vyrovnala.. A to je ten problém, proto se hlídají sacharidy na každou porci, aby slinivka dítěte nemusela reagovat na přílišnou hladinu cukru v tvojí krvi.

helena1033
autor
29. kvě 2021

Pořád ale nechápu ty hodnoty, dne sem se schálne měřila ještě než sem vylezla z postele 5,5 ...... O 30 minut později ( kdy už sem vstala, záchod, koupelna atd...) 4,7 !!! ...... Tak kdy si mám tu lacno měřit ? Je i rozdíl jestli po jídle ležím a nebo se hybu. Tohle měření mi přijde enormně nepřesné e a zkreslující ......... Kdybych měla pkrad 7 a vím ok beru...... Ale 5?! To není zaf a hrozná hodnira. I podle doktora, a hlavně ten glukomet mezi pokaždé jinak 🤦‍♀️ cukr sem omezila abych se dostala pod 5,3 jak chtěl doktor sle víc to řešit asi nehodlám. Při hodnotách do cca 5,5-6 je to normální cukr a ne cukrovka. To říkal i doktor ale musí se řídit tabulkama u nich v ordinaci mam vždy 5,1 ............ Švagrová ma ročního prcka těhu měla 5,6 na lačno a nikdo nic neřešil 🤦‍♀️ malý je zdravý, narodil se normální velikosti.......

pampeliska1313
Autor odpověď smazal
Zobraz
pampeliska1313
30. kvě 2021

@helena1033 ale hodnoty pro těhotenskou cukrovku jsou jiný, než na klasický diabetes. Já osobně se měřím jak vstanu. A logicky když se po jídle nějak hýbu, tak mám pak glykémii nižší, než když sedím na gauči. Nemáte se měřit co půl hodiny, nebo víckrát za sebou, protože ten cukr se mění, ideálně ve stejný/hodně podobný časy, udělejte si v tom režim. Pokud je to tak, že si nevíte rady, normálně si zavolejte zase na diabetologii, abyste to s lékařem zkonzultovali. Jako fakt není řešení se na to vykašlat, předpokládám, že o důsledcích nekompenzovaného diabetu jste byla informovaná, navíc na Vás není hodnotit to, jestli se Vám zdá hodnota v pohodě, nebo to není takovej průser, protože to nepřekračuje danou normu hodně, prostě to překračuje a v tu chvíli to těhotenský diabetes je a není o čem diskutovat, hrotí se to mj. i kvůli tomu, že už nejde jen o Vás. Pokud se Vám i přes režim nebude dařit snažit glykémie, dává se inzulín, třeba by Vám ve finále pomohlo tohle. Mám ale dojem, že spíš trochu plavete v tom základu (kdy měřit, odhadnout/popř. si i napočítat porci) Dostala jste od lékaře tu tabulku s vhodnýma potravinama a gramáží g sacharidů na 100g potraviny? S tím se jde docela hezky orientovat na začátku a jídlo si tak rozvrhnout.

lachtanice86
30. kvě 2021

@helena1033 ja bych řekla že hledáš výmluvy nez aby ses snažila. Podle hodnot těhotenskou cukrovku máš, to že tvůj doktor očividně nemá zaměření na gd je blbý, ale tam jsou hodnoty stanovené jinak. Tečka. To že se hodnoty s pohybem snižují je naprosto logické.

helena1033
autor
30. kvě 2021

@lachtanice86 to nejsou výmluvy jen tomu nerozumím, zítra ráno se doktora zeptam ale prostě mi přijde stresující. Nikdo mi to pořádně vysvětlil a když se zeptal kterékoli maminy v okolí ten se diví že takové hodnoty vůbec řeší........... Vím že diabetes je nebezpečný. Navíc mi video řečeno že to mohl způsobit i Covid a hodnoty zkresluje........ Tak si vyberete....... Myslím že ten stres z toho že nevím a nevyznám a stresuju se z toho co jíst kdy a kdy měřit mi škodí víc, než když to přestanu řešit a zůstanu na hodnotách 5,5 ........ 🤦‍♀️ zitra se o tom pobavíme s doktorem

helena1033
autor
30. kvě 2021

@pampeliska1313 no o důsledcích jsem byla informována tak že sem si to přečetla na netu. Doktor mi neřekl ani slovo. Při první návštěvě kdy sem měla 5,1 .... Je to nad hranici ale neřešte to. Tak sem to neřešila. Druhá návštěva 5,5 jo tak to už je víc tak se meřte každý den. Ale že se mám Měřit ve stejnou dobu sem vy pozorovala sama to mi neřekli.......vlastne mi řekli jen že je to vyšší ať to snížil na 5,3 kontrola za týden nashle. Tabulku sem dostala, jo to vlastně můj normální jídelníček plus sem si dávala sladké a to sem teď jen vyřadila.........

lachtanice86
30. kvě 2021

@helena1033 no tak si najdi jiného doktora. A přečti si tehotenskacukrovka.cz to jsou jediné správné informace a na fb se prihlas do skupiny tehotenska cukrovka. Navic nejde jen o sladké jako takové, ale o sacharidy celkově a ten jídelníček co si dostala by mě fakt zajímal s jeho přístupem

pampeliska1313
30. kvě 2021

@helena1033 přesně jak se píše - najděte si jiného lékaře. Lačná hodnota 5.1 je hraniční, cokoli nad je už těhotenský diabetes a opravdu se nerozlišuje, jestli je to trochu nebo hodně. Lékař by Vás měl informovat, je mi záhadou, že to neudělal, ale asi je možný všechno. Každopádně to nemění nic na tom, že stejně nejspíš plavete v tom co se od Vás očekává - podle toho co jste tady zatím psala. Opravdu jde o sacharidy obecně, ne jen o sladký. I zelenina má sacharidy a je fajn ji hlídat. Jde i o pravidelnost, prostě ráno vstanete a změříte se. Nebudete mezi tím půl hodiny lítat, ty glukometry můžou mít odchylku měření, ale zase to není tak strašně nepřesný, jak možná máte představu, je potřeba dodržet nějaká pravidla, pořád jde o domácí měření. Hodinu po jídle se zase změříte, pak si dáte svačinu (nejdřív za hodinu a půl, ale když budete mít dobře poskládaný jídlo, zvládnete to i za dvě a půl až tři, ale zase ne za hrozně dlouho, aby Vám nelítala glykémie, prostě hlavně pravidelně. Každej den víte, že se třeba tři hodiny/ dvě a půl, po snídani nasvačíte. Po čase si tělo řekne samo a třeba automaticky za dvě hodiny budete mít hlad a víte, že je čas na svačinu) a pokud Vám to stejně nejde, tak bych si to jídlo i zapisovala. Protože takhle zjistíte, zda musíte někde ubrat, nebo přidat. Kdybych si první týden nezapisovala, tak to asi nedám. Ale mám ráda řád a doteď si třeba vážím brambory a chleba, protože chci mít jistotu, že mi to projde. Ale tohle je už o přístupu. Jakmile jsem zjistila, že mám těhotenskou cukrovku, trvalo měsíc než mě objednali na diabetologii, protože nebylo místo. Ale dietu jsem začala hnedka další den co mi to řekl gynekolog, opravdu ta stránka těhotenská cukrovka je fajn. Neměla jsem glukometr, ale najela jsem na nějakou formu porcí jídel (prostě počítat a vážit) a pak se mi akorát za měsíc ukázalo s glukometrem, že mi to prochází a ještě můžu přidat jídlo. S glukometrem máte tu výhodu, že hnedka můžete ověřit co Vám projde a co ne, to je fajn, jen mít systém.;)

bomo1
30. kvě 2021

@helena1033 Mě taky nevysvětlil nikdo nic, jelikož mě neposlali ani na diabetologii, ale v dnešní době není nic těžkého si relevantní informace dohledat. Pokud tedy chcete. Když stejnou energii kterou věnujete tomu "proč to nejde" budete věnovat tomu "jak to půjde" , tak si za dva tři týdny najdete systém co kdy jist, abyste měla cukr stabilní. Pokud při odběru ze žíly u lékaře máte dvakrát 5,1 tak prostě máte potvrzenou cukrovku. K tomu měření, každý glugometr potřebuje mezi měřeními pauzu, nemůžete měřit vícekrát za sebou, ty hodnoty pak nejsou relevantní. Stačí měřit lačnou - jakmile vstanete tzn. vyčůrat, umejt ruce a změřit se, hodnota z prstu max v rozmezí 5,1 až 5,3. A pak hodinu po každém jídle kdy má být hodnota do 7,8. Někteří diabetologove chtějí měřit třeba i dvě hodiny po jídle, nebo i před jídlem ze začátku, ale to už vám musel nějaké instrukce dát. Toť asi vše, buď chcete a nebo nechcete. Doporučuji web tehotenskacukrovka.cz, skupinu na fb tehotenska cukrovka - holky tam dávají i recepty co kdy jíst, a mamascukrovkou, všechno tohle mi pomohlo se do diety dostat a pochopit princip a důvod proč to držet. Držím palce.

helena1033
autor
30. kvě 2021

@pampeliska1313 s pravidelností nemám problém, to sem zvyklá už před těhu, žaludek už mám jak hodinky 😂 snídaně v deset svačina nejpozději v 12 obed v 15h svačina atd........... Na test sem stav 33tt, tak těch 7tyfnu už nějak zvládnu. Děkuju za všechny rady moc to pomohlo. Aspoň mám představu. Teď mi to opravdu kleslo na 4,9 po ránu 6,2 po jídle, jim dal stejně jen sem omezila sladké a zabralo to. Pokud to bude stačit budu rada pokud ne ještě změním víc jídelníček...... Ten měsíc a půl už to vydržím 😉
Četla sem někde že stačí hodinu dvě před měření kysané zeli a cukr klesne ale to mi přijde že podVadim jen sama sebe, ničemu nepomůže spustit naopak 😉

lachtanice86
30. kvě 2021

@helena1033 ještě tedy dodám ze se měří hodinu od začátku jídla

pampeliska1313
30. kvě 2021

@lachtanice86 on to každý lékař dává jinak. Nám třeba řekla, že když nebudeme jíst půl hodiny, ale tak patnáct minut, tak hodina od dojedení (máme to i v papírech co jsme dostali) , někdo zase říká hodinu od začátku jídla. To samý jako někdo má mít max třeba 5,1 na lačno a někdo může mít 5,3. Tohle je prostě naprd.

martulka88
30. kvě 2021

@helena1033 Hlavně žádné zelí pro snížení cukru! Mysli na to, že cukrovka není o tobě, ale o miminku. Přečti si, co znamená nekompenzovaná cukrovka pro miminko a hodně rychle nebudeš myslet na sacharidy. To zvládneš vydržet 🙂

lachtanice86
30. kvě 2021

@pampeliska1313 proto jsem psala at se řídí stránkou tehotenskacukrovka.cz, tam jsou relevantní odpovědi

mourovatakocka
30. kvě 2021

@helena1033 Doporučuju kalorické tabulky.cz a poctivě zapisovat vše snědené. Je to vopruz, ale uděláš si představu o množství sacharidů třeba i v přílohách. Taky jsou tam různé low carb recepty, když honí mlsná. Dále tehotenskacukrovka.cz a na fb jsou na toto téma taky skupinky. Tam jsou trochu fašistky, se vší úctou, ale taky jsou tam užitečné tipy. Sranda to není, ale zase bych to nehrotila, byla jsi hodně na hraně, hodnoty nemáš špatné. Ještě jeden tip - nech si od gyndaře každý měsíc napsat zadanku na krev na dlouhodobý cukr, tam se taky ukáže, jestli někde neulítáváš a glukometr to neodhalí - hodně věcí vyletí a spadne dřív než je hodina od začátku jídla, třeba ty oplatky, a ty pak ani nevíš, že to neprochází.
Jo a nervy, dělají strašně moc, pozor na to. U mě špatná noc a nervy se starší dcerou = automaticky horší lačná hodnota.

michaela666
30. kvě 2021

@helena1033 Před odběrem se stravuj normálně. To, že se nacpeš kysaným zelím ti nepomůže, dá se změřit dlouhodobý cukr. A hlavně i v tom zelí jsou kolikrát sacharidy, musíš pozorně číst celé složení výrobku a až potom se dívat na tabulku s hodnotami... Tím, že budeš hřešit neubližuješ sobě, ale miminku. Opravdu si zjisti jak to může ovlivnit jeho.

Mě to hlídání, čtení a vážení přišlo na začátku šílené. Během měsíce si to sedlo a jím tak i teď po porodu. Držím palce, zvládneš to. 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru