CT v 6. tt. Máte zkušenost?

maki1212
16. srp 2024

Zdravím minuly týden jsem skončila v nemocnici s akutním zánětem obou ledvin a močaku jenže než mi na to přišli musela jsem na ct s kontrastní látkou do žily a tam se zjistilo že jsem těhotná. Ještě v nemocnici mi bylo řečeno ze buď to bude všechno nebo nic a pokud samovolně nepotratim mimču se nic nestane. Na gyndě mi ale řekni že se můžou vyskytnout vady ať to neriskuju. Za dva týdny mám zase kontrolu s tím ze bych mohla jít na screening a za genetikem ale prý si nemám dělat naděje. Mate někdo nějaké zkušenosti? Děkuji

petulkadodo
16. srp 2024

@maki1212 V nemocnici ti to řekli správně. Tvůj gynekolog tě zcela nemístně straší. Sama uvidíš na screeningu. Klidně si zajdi k tomu genetikovi, vysvětlí ti to.

merope
17. srp 2024

@maki1212 Takto brzké těhotenství je neskutečně náchylné na všechno, tak možná proto gynekolog říká, že je lépe to víc sledovat. Takže pokud tě posílá za genetikem, asi bych využila, ať máš i další pohled. Pokud to je "všechno nebo nic", tak bych čekala, že tam i nějaké riziko vad být může - ale to je tak nějak skoro vždycky, třeba když má holka zvýšenou teplotu, když si vezmeš léky na bolest hlavy, cokoli. Takže ano, víc to sledovat, to se hodí. Pokud tě gynekolog tlačí do potratu, tam bych ho poslala do háje a určitě nešla.

errol4388
17. srp 2024

@maki1212 manžel byl na jaře na ČT s kontrastní látkou sv nemocnici mu říkali, ať se několik hodin (nepamatuji si přesně kolik) vyhýbá malým dětem a těhotným ženám... Takže já osobně bych tu genetiku využila, už jenom pro váš klid a jistotu, že je miminko v pořádku.
Držím palce

holkadonepohody
17. srp 2024

@errol4388 to je kravina aby se přeci někdo vyhýbal malým dětem po Ct😆

exbordelar
17. srp 2024

@errol4388
@holkadonepohody to byl pravdepodobne na PET/CT, coz je specialni cetecko, kde se dava radioaktivni kontrastni latka a tam opravdu, nez to z tela vyprcha, by se mel vyhybat tehotnym zenam a malym detem.
Ale u bezneho CT s beznou kontrastni latkou neni pro okoli omezeni.
Jinak, autorko, jak to dopadne, ti tady nerekneme, ale drzim moc palce, at je vse v poradku ❤️

petulkadodo
18. srp 2024

@errol4388 To ale nebyl na CT, ale na SPECT/CT nebo PET/CT. Tam se navíc dává do žíly radioaktivní látka, která v těle přetrvává ještě několik hodin po vyšetření a proto se doporučuje to vyhýbání se. Kontrastní látka při klasickém CT radioaktivní není a pacient po vyšetření nic nevyzařuje.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru