CT hrudníku na začátku těhotenství, byly jste?

kuliiiisek
16. bře 2016

Ahoj holky, měla bych dotaz, zda jste byla některá na počátku těhotenství na CT hrudníku? (s clonou přes dělohu). Nebo nemáte nějakou zkušenost z okolí? Může být plod poškozen? Děkuji moc

eva004
17. bře 2016

Já jsem byla hned na začátku těhotenství na CT hlavy. O tom, že jsem těhotná jsem nevěděla. Když jsem to zjistila, tak jsem hned volala primáři na CT a ten mě ujistil, že se nic stát nemůže. Miminko bylo v pořádku, teď už je mu devět let :o). Nebála bych se toho.

africians
17. bře 2016

Pracuji v oboru a nešla bych.

pety91
17. bře 2016

Já bych taky nešla, protože z CT jsou o hodně vyšší dávky než z RTG.

kessa
17. bře 2016

Záleží na důvodu CT, pokud jsou pro CT závažné důvody určitě jděte, největší riziko je v prvním trimestru, ve třetím je riziko poškození minimální. Dnešní přístroje mají čím dál tím menší dávky záření, CT má samozřejmě vyšší hodnoty jako RTG, ale ono taky toho emitovaného záření není tolik a přirozená radiace, které jsme všichni vystaveni je poměrně hodně vysoká a to si většina lidí neuvědomuje. Předpokládám, že pro CT není nějaký banální důvod..

kuliiiisek
autor
17. bře 2016

V pondělí mě odvezla sanitka do nemocnice kvůli podezření na plicní embolii. A já zjistila až včera že jsem těhotná. Tudíž už jsem CT podstoupila.

kuliiiisek
autor
17. bře 2016

@eva004 A mohu se zeptat, zda mě budou nějak více hlídat nebo to nějak doktoři řeší? Já jen aby se náhodou něco vážně nestalo ☹ .

ballnejka
17. bře 2016

Já jsem si na začátku těhotenství zlomila na lyžích dost blbě nohu. Nevěděla jsem, že jsem těhotná. Byla jsem 3x na RTG, 1x na CT, podstoupila jsem operaci v narkóze, brala jsem léky proti bolesti, warfarin na ředění krve, do břicha si píchala Clexane. Byla jsme v úplném začátku. Moje gynekoložka mi řekla, že v této fázi je to vše nebo nic. Buď bude vše v pořádku a plod se bude normálně vyvíjet a nebo ho tělo samo vypudí v případě poškození a následuje potrat. Dcera je naprosto v pořádku a bude mít letos v říjnu 4 roky. Do 6 týdne těhotenství je embryo defacto neovlivnitelné vnějšími vlivy tzn. není citlivé na nějaké záření, léky apod...Pokud bude vše v pořádku na ultrazvuku a dalších vyšetřeních, tak bych se nebála.. Měla jsem mnohem více "procedur" než ty, takže vím o čem mluvím..🙂

kuliiiisek
autor
17. bře 2016

@ballnejka Děkuji za povzbuzení 🙂. A mohu se zeptat, zda si byla v tvém případě nějak více hlídaná? 🙂

ballnejka
18. bře 2016

@kuliiiisek Nebyla. Všechna vyšetření byla v pořádku, takže nikdo mi vyloženě nedělal žádné nadstandardní. Chápu, že máš obavy, ale myslím, že zbytečně. Jsi úplně na začátku, takže pokud by přece jen k nějakému poškození došlo, tak tělo si s tím poradí samo, případně nějaká vývojová vada by se na prvním screeningu projevila. Opravdu neměj obavy. Jak jsem psala, do 6. týdne je embryo nevnímavé k okolnímu prostředí, tudíž ho zpravidla nic neovlivňuje. V těchto ranných fázích je to opravdu buď a nebo. Když bude zárodek poškozený, odejde. Pokud ne, tak vývoj pokračuje naprosto normálně..🙂

kuliiiisek
autor
18. bře 2016

@ballnejka Děkuji za uklidnění a podporu 🙂.

kessa
18. bře 2016

@kuliiiisek Pokud to bylo takhle rané těhotenství, tak je to buď a nebo, pokud dojde k poškození plodu, dojde k potratu, pokud ne (což je pravděpodobnější), tak těhotenství proběhne úplně normálně a dítě bude zcela zdravé 😉
Je to tak jak píše @ballnejka

kianka84
1. led 2021

Byla jsem na RTG a CT hrudníku v 5.tt, a dcerka se mi narodila s genetickou vadou, i když mi genetik vypočetl, že úroveň záření nemohla v tak raném stádiu těhotenství plod ohrozit. Stalo se to kvůli tomu, že se mi špatně dýchalo po prodělané infekcí HCD, nemohla jsem dýchat, a moje plicní Dr. měla podezření na plicní embolii, a já si říkala, že určitě nejsem těhotná, i když už jsem pár měsíců nebrala antikoncepci. Ale byla jsem těhotná, nevěděla jsem to, podepsala jsem souhlas, a vyšetření jsem podstoupila. Dcerka má už od 11.tt diagnózu trizomie 9. chromozomu v mozaikové formě (potvrzené choriocentézou i amniocentézou, a pak i odběrem krve po porodu). Doporučila bych všem ženám, které mají jít na CT nebo RTG, aby nechodily, pokud jsou těhotné!!!, nebo aby si těsně před CT, RTG vyšetřením koupily a udělaly těhotenský test. Genetik mi řekl, že by doporučil těhotenství ukončit, ale já to nedokázala. Svou dcerku miluji. Zjistila jsem, že existuje spousta dětí s podobnou genetickou vadou. Zvolila jsem život.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru