Co znamená "rozskákaný" monitor v 37. tt?

kajos12
18. dub 2017

Holky,
moc prosím o vysvětlení. Dnes jsem byla po dvou týdnech opět na monitoru (37.tt) a natáčeli mně přes 3/4 hodiny a nakonec mi lékař řekl, že to je nějaké rozskákané a mám přijít raději před víkendem ještě jednou na monitor. Co myslel tím rozskákaným monitorem? A co vůbec znamená špatný monitor?
Při tom natáčení se dítko pořád vrtělo a hýbalo a třeba 10 sekund bylo slyšet tlukot srdíčka a pak na další půl minuty, minutu jakoby se vytratilo - a takhle to bylo celou dobu. Myslela jsem si, že se dítě jen přetočilo, tak se to ztratilo z dosahu a proto nejde slyšet, ale lékař mě poslední větou trošku vystrašil.

absintka19
18. dub 2017

@kajos12 a proc jsi se ho nezeptala? Moc gynekologu/porodniku ti nepise 🙂

riakuk
18. dub 2017

Většinou se mimina musí "budit" a tohle je pravý opak - až moc akční. Přečtěte si třeba: http://www.maminka.cz/clanek/i-miminko-potrebuj... Myslím, že můžete být v klidu 🙂 Příští monitorování bude určitě lepší 😉

kajos12
autor
18. dub 2017

@absintka19 V tu chvíli jsem přestala nějak vnímat, natož přemýšlet, co by mě zajímalo. 🙂

@riakuk Jdu na článek, děkuji. 🙂

kacireksro
18. dub 2017

moc akcni ditko,neslo ho poslechno,ja to mela naopak me poslaly si koupit cokoladu a chvilku pochodit a vratit se za hodku.neslo ji ani v tom brichu vzbudit.cokolada zabrala,ale ty mas opacny problem

kajos12
autor
18. dub 2017

@kacireksro Děkuji. Takže jestli to správně chápu, dítě je v pořádku, jen je v podstatě problém v tom, že lékař nemá dobře "čitelný" záznam z hyperaktivity dítěte....?! Nemusím se bát, že by kvůli tomu vyvolával porod atd...?

rajani
18. dub 2017

Doktor chce mít naprosto OK značka ideal monitor (=ani rozskakany, ani rovnou caru.) Nejlepe bych se mohla vyjadrit k vyfocenemu monitoru, ale jak to ctu děťátko bylo aktivní a pri pohybu (ditka i dospeleho) je normalni, ze se z zvysuje tepovka a zase se snizi (tedy pro doktora to zvyseni bylo mockrat), ale je to normální. Pokud jste citila, ze se ditko vrnelo, bylo to z toho 🙂

Jina situace by byla rozskakanost pri klidnem diteti, ale neznamena to nic patologickeho jen pobidka k doktorovi resit proc je takovy stav 🙂

(Jsem PA)

kacireksro
18. dub 2017

@kajos12 myslim,že kdyby se mu něco nezdálo neposlal by tě domu 🙂

kajos12
autor
18. dub 2017

@rajani Děkuji za vysvětlení. Graf jsem pořádně neviděla, jen jak prosvítal z druhé strany jakoby, takže jsem jej ani nefotila. Jen mě trochu zarazilo, že místy tam nebyla vidět žádná čára u srdeční akce - asi tím, jak sonda neměla "signál"...?

rajani
18. dub 2017

@kajos12 je to úplně normalni, presne tak sonda neměla signal 🙂 (kor kdyz se tam prcik mrcasil ;) )

Ber to tak, ze doktori chteji mit znacku ideal do dokumentace. Ale pohyb detatka a jeho reakce zvysenim tepu je nejlepsi znamka, ze vse je jak ma 🙂

kajos12
autor
25. dub 2017

@rajani Mohla bych poprosit ještě jednu radu? V pátek vše dopadlo v pořádku, dnes jsem byla na monitorech znovu a lékař, že je vše v pořádku. Chtěla bych ale vysvětlit zkratky a ty kopečky. Když jsem ležela, přístroj zaznamenával jen dva grafy - jeden byl označen jako US1, byl oranžový a na přístroji byl jako horní - čísla se pohybovala od 120 do 140. A druhý byl zelený, označený jako TOCO a tam čísla skákala různě od 90 do 210. Ten druhý ukazuje děložní stahy? Miminko spalo, takže pohyby žádné, ale vzhledem k tomu, že už mám čtvrtý den bolestivé poslíčky a většinou, když mi ztvrdlo břicho a špatně se mi dýchalo, se číslo na druhém grafu navýšilo na hodnotu od 170-210. O co se tedy přesně jedná?
Jen bych chtěla ještě dodat, že když mi po 15 minutách natáčení sestřička zatřesala s břichem, aby se mimčo vzbudilo (což stejně nepomohlo), od té doby se kopečky na druhém grafu jakoby zpravidelnily - nebyly moc velké, ale odhadem ze základní linky vyskočily o 0,75 cm.
Děkuji za odpověď a vysvětlení. 🙂

rajani
25. dub 2017

US je prcek, doktor chce videt zakladni "linku" tepů ktera bude mezi 120-150. (Takže tohle bylo u tebe fyzio) a pak taky, aby se za 20 minut ukazaly 2 kopecky se zvysenim tepu o 15t a vic (proto trasla sestricka, nebot kdyz deti spinkaji nereaguji jako bdejici, kdy se pohnou ci slyší zvuk a zvýší si tepovku (proste jako reakce na podnet). Pak doktor muze poslat maminku domu, ze je vse ok a opravdu nic nenasvědčuje k patologii. Krivku delohy na monitorech pted porodem nemá cenu řešit, jen muzu napsat ze nejake stahy byly, ale vypovedni hodnota zda to je k blížícímu porodu ci ne, nebo ohledne jeji sily, tenhle pristoj opravdu nepreda 🙂 ...PA a doktorům to slouzi u porodu spis jake ma ozvy a jaj detatko zvlada kontrakce (sleduje se tam ta casova souslednost a pravidelnost, ne jejich sila - staci je špatně, resp je moc neutahovat pri porodu a zaznamenavaji jina cisla a i je zde velka individualita co se tyce stahu u kazde maminky, ktere jsou k porodu). Takhle to staci? 🙂 Jestli jsem nekde neco blbe popsala, klidne mi jeste napis.

Na toco krivka fakt i zalezi, jak se da sonda, tak mozna i pak byly ty kopecky hezci 🙂

kajos12
autor
26. dub 2017

@rajani Mockrát děkuji za objasnění. Odpověď je vyčerpávající. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru