Ahoj holky, omlouvám se za možná založení zbytečně diskuze, nemam čas projíždět zda už tady nějaká podobná je nebo ne. Ale jsem většinou nervózní když mám jít k někomu "cizímu" a ještě přesně nevědět co mě čeká. Vím jen ze mi ráno budou brát krev a pak nějaký ultrazvuk. Ale i tak je to na mě moc málo informací. Proto prosím ty z vás co již na tomto vyšetření byly zda by mi napsali podrobnější průběh takovéhoto vyšetření. Děkuji všem co napíší a pomohou mi nebýt nervózní. 😉
No asi záleží kam jdeš, já byla v Brně Prenatalu....... vezmou ti pouze krev (nemusíš být na lačno) a pak si tě zavolají na ultrazvuk, řeknou ti výsledky ultrazvuku. Výsledky z krve ti pak zavolají na mobil odpoledne, písemně si to můžeš přečíst na internetu dostaneš přístupové kódy. Jinak Brno je jedno z nejlepších prenatálních center, zvláště MUDr. Vlašín - samá chvála na něho. Také jsem byla spokojená. Toto vyšetření se ale platí. Takže není povinné.
Děkuji holky, jdu do Fn Olomouc, ale předpokládám ze je to všude ve podstatě stejné.
@berrusska ahoj prvotrimestralni nebo-li NT screning jr vysetreni ktere se sklada ze dvou casti 😉 prvni jsou odbery krve nekdy je delaji v rozmezi od 10 do 13tt a jindy udelaji odbery a podrobny utz najednou vetsinou max do 14tt.
Z krve se zameruji na hodnoty dvou látek ( PAPP, HCG), které se vytváří v placentě a z ní přestupují do mateřské krve. U těhotenství s Downovým syndromem jsou hodnoty těchto látek abnormálni
a dale jdes na podrobny utz vetsinou se dela uz pres bricho 😉 zkontroluji mimino, jeho velikost, placentu, mnozstvi plodove vody, pohyby, organy, mohou i pohlavi ale to nebyva tak presne nebo zalezi jak se prcek ukaze, a potom takzvane sijove projasneni to je to NT nuchalni translucence, kdy je jasne videt u ditete nahromadění tekutiny v podkoží v oblasti krku plodu.. a take kontrolují nosni kustku, podle vsech tehlech aspektu s porovnáním s krvi, tvym vekem vypocitaji a řeknou jestli miminu hrozi geneticka vada napr. rozštěp nebo downuw syndrom ci jine vrozene vady...
vysetreni je doporucovane, pro svoji presnost, ale pojistovny s tim maji problem proto se nekde plati a nekde ne.. take zalezi jakou ma rodicka anamnezu pokud zatíženou uz predchozim napr. porodem ditete s DS melo by jit vysetreni na zadanku zadarmo
@smallinka prosim te, budou mi teda brat i krev? A nalacno skutecne neni treba? je mi divne,ze se rkev bere v den UTZ. - protoze vsude ctu, ze krev se bere cca v 10tt a UTZ pozdeji.
Jdu ted na krev v po na gyndu - jako bezne me objednala moje dr., pak za tyden na kontrolu na gyndu a pak za dalsi tyden do Prenatalu. Moje dr. o tom, ze jdu do Prenatalu vi (dala mi žádanku), kdy tam jdu neví - objednávala jsem se sama. A skutecne je ten Vlasin, tak neprijemny?
Děkuji
myslím, že tu už bylo odpovězeno tak vcelku vše 🙂 ...nemusíte se bát, není to nic hrozného ani nepříjemného...někde vám udělají v ceně i DVD...jen bych doplnila, nechte si vystavit doklad o zaplacení, pojištovny to proplácení - podle plnění, někdy část někdy celé 😉 ...držím pěsti
@idiska moje pojistovna nic...:(
fakt ne ☹ a kterou máte, jestli se můžu zeptat?
@idiska vojenskou
Já jsem za genetiku neplatila nic. Měla jsem doporučení od gynekologa a na vyšetření jsem byla ve Fakultní nemocnici v Olomouci.....
@anniesfibis odkiaľ máš, ze Vlasin je nepríjemný? Je to uznávaná kapacita, ženy sa k nemu hrnú samé. Ale v Prenatale je viac lekárov, on nie je jediný. Áno, krv ti brať budú, nie nalačno. Ak ťa to zaujíma viac, všetko majú pekne rozpísané na webe.
@bajana odkud? ...prakticky vsude se to o nem pise ...ano obornik pry je, ale zaroven je dle toho co jsem cetla dost asocialni. ja sjem ho nevidela, proto se ptam.
@anniesfibis tak tu neznám ☹ ...většinou to mají v nějakém balíčku...škoda 😒
@anniesfibis krev se odebírá opravdu chvíli před ultrazvukem a výsledky z krve jsou až odpoledne to ti je zavolají - jak jsem již psala. hele řiď se co ti řekne sestra po telefonu a ne co se dočteš na netu 🙂 ona ví nejlíp 😉 na lačno to není, protože zkoumají nějaké ty genetické vady a to není potřeba na lačno.....hlavně když jsem šla na 11 h to bych asi opravdu nevydržela hladem kór jako těhotná 😀 kdyby to bylo na lačno, tak by se tam chodilo jen ráno a ne odpoledne. MUDr. Vlašín je velký odborník, na mě byl milej, ale jestli potřebuješ ňuňu ťutu a dlouhý povídání tak na to on opravdu není 🙂 Je to mistr svého oboru, samá chvála na něho. Já čekala dvojčátka jo.....On jediný mi řekl, že budou dvojvaječné ale že jistota bude až se narodí, to mi řekl na té první prohlídce v I. trimestru (jako jdeš ty), pak jsem byla ještě ve 20 tt ale u jiné doktorky a ta mi řekla, že navzdory tomu, že mi řekl Vlašín že jsou dvojvaječná tak ona vidí jednu placentu a jsou jednovaječná a napsala mi to do zprávy. Mě se to ale nezdálo, přišlo mi že se spíš domnívala a nechtěla mi věřit že můžou být dvoj., spíš si upravila informace do zprávy tak, aby jí to sedělo na jednovaječný.....No a ve 32 tt jsem tam byla znovu u MUDr. Vlašína a ten mi zase řekl, že budou dvojvaječný, že tam jsou placenty dvě, že si za tím stojí 😀 tak si vyber. Byla jsem samozřejmě hlavně ráda, že jsou zdravé.....ale toto mi nelezlo do hlavy, ale spíš jsem věřila tomu Vlašínovi. Holky se narodily se dvěma placentami 🙂 Měl pravdu. Jinak ta doktorka byla taková trochu plašanka....obecně mám raději doktory chlapy, přijdou mi větší odborníci a pohodáři než ženský......no a ještě moje švagrová tam teda narazila na jednu protivnou doktorku, nevím jak se jmenovala a dokonce si na ni i stěžovala....a vyžádala si nový ultrazvuk u MUDr. Vlašína. Ono jestli máš pohodové těhu, žádné rizikové, tak ti je asi vcelku jedno, kdo tam je za doktora, ale jakmile by byl nějaký problém MUDr. Vlašín je prostě jednička a určitě by tě stejně dali k němu. Jinak neboj, všechno budeš mít určitě OK, držím palečky 🙂 co pohlaví necháte si říct ? 😎
@anniesfibis Mně se nezdálo, že byl dr.Vlašín nějak nepříjemný, přišlo mi naopak, že byl velmi milý. Spíš mi vadilo, že mě v Prenatalu nutili se přezout do erárních papučí(manžel jen návleky) a na řadu jsme šli přesně hodinu po čase, kdy jsme byla objednaná a dvě paní, které přišly dlouho po nás, šly před námi a co vím od kamarádek, tak je to naprosto běžné(že se čeká hodina a víc) a to mi u pracoviště, kde akutní vyšetření prakticky neexistují přijde dost zbytečné.
@handangervidda dve panie išli pravdepodobne k inému lekárovi ako ty (je to dané dopredu) a čakanie býva spôsobené nespolupracujúcimi miminkami, vtedy sa maminka pošle von poprechádzať a tak vznikne časový sklz
@smallinka ahoj, dekuji. Pohlavi urcite, uz se nemuzu dockat :D i kdyz ja uz to stejne asi vim :D
@bajana vzhledem k tomu, že v té místnosti byl jen jeden lékař, tak asi dost těžko mohly jít ty paní k někomu jinému. K ostatním lékařům se čekalo na jiných místech. Objednávají po 20 minutách, naše miminko nespolupracovalo+blbě uložená děloha a přesto vyšetření trvalo 15 minut od vejítí do dveří po odchod z ordinace. Ostatní maminky/ páry tam byly kolem 10 -15 minut, nikdo tam nebyl déle. Ty skluzy prostě vznikají tím, že se tam vpisují maminky navíc(což byl i případ těch dvou- jedna byla konzultace od jiného lékaře a druhábyla něčí známá), což je podle mě pěkně nefér vůči têm, které jsou objednané dlouho dopředu. Nevím od kolika objednávají, ale my byli na devátou, takže po maximálně dvou pracovních hodinách byl hodinu skluz.
Holky a jeste ditaz zitra v 10+5 jdu na krev k me dr.- to je zase na neco jineho? Ze jdu pak na NT vi.
krev k gynekologa je o něčem jiném, než pak na screeningu...na gyndě se zjíštují třeba protilátky nebo toxo...na screeningu pak vývojové vady
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@berrusska ahoj já na něm byla teď ve čtvrtek, přišla jsem tam požádali mě o těhu průkazku a zdravotní kartičku, poté si mě zavolali sestřičky kde se mě vyptávali na váhu, výšku a na vady v rodině a jestli neužívám dlouhodobě léky a tak podobně a poté mi odebrali krev, nemusela jsem být na lačno mohla jsem snídat což bylo fajn. No a poté mě jedna sestřička odvedla k místnosti s ultrazvukem odkud si mě zavolala paní doktorka a dělala ultrazvuk na miminku pozorovala krček nosánek, poslechla srdíčko koukla na žaludek udělala nějaký snímky. A bylo po všem 🙂