Co se může stát, když odmítnu jít na triple test?

mm8
25. lis 2014

Ahojte holky, mám dotaz..co se může stát (ze strany lékaře), když odmítnu jít na triple test? Četla jsem o nich dost na to, aby mě přesvědčily, že jsou k ničemu. Ve 12tt jsem byla na uzv a testech v Brně, tam nám vyšlo všechno v pořádku. Zítra mám jít na triple a dnes sem volala do nemocnice sestře, že nepůjdu. Tak mi řekla, že jsou povinné, a že moje doktorka je vyžaduje. A položila mi telefon. Na uzv v tom 20-22tt pak můžu jít i bez triplu? Díky moc za rady 🙂

jaja01k
25. lis 2014

@mm8 Žádné vyšetření není povinné. A s ultrazvukem v 20tt triple test nijak nesouvisí.
Co ti na to řekne tvoje doktorka, že jsi tam nešla, těžko říct, ale nijak zvlášť bych se tím netrápila.

adelaslaba
25. lis 2014

Ahoj, neboj se dle nového zákona o zdravoních službách platného od 2012, můžeš tyto testy odmítnout. Já jsem nebyla ani na prvotrimestrálním ani na triplech. Chodím na normální UTZ a kontroly.
Holt asi sestra s doktorkou zaspali dobu a myslí si, že se žena nemůže rozhodovat sama.

sofie1974
25. lis 2014

@mm8
triple testy nejsou povinné a řada lékařů je ani nedoporučuje, neb vychází falešně pozitivně nebo falešně negativně

barinkas
25. lis 2014

nestane se Ti nic 🙂 sestra je zřejmě krapet hloupá 😀 kráva fakt, takové jednání...Bych spíš uvažovala nad změnou lékaře, když si tohle dovolí....
Já na triple taky nebyla, je to necelé 3 roky zpět 🙂 jen jsem doktorce řekla, že na ně jít nechci, že to je zastaralý test, který se pomalu nikde v zahraničí už nedělá! Vychází často falešně pozitivně...
Doktorka mi to nepřímo potvrdila, že to je pravda...jen jsem podepsala papír a tím to haslo 😀
Takže se rozhodně neboj, zavolej klidně znova, že nikam nejdeš, ať se Tebou nepočítají... je to jen na Tobě 🙂 nikdo Tě nemůže do ničeho nutit

ladie
25. lis 2014

Před třemi lety jsem je odmítla a podepisovala nějaký papír. Teď mi je doktorka už vůbec nenabízela (úplně od nich upustila a pacientky posílá rovnou na NT screening).
Žádné vyšetření není povinné a je jen na tobě, co chceš podstoupit. Já třeba v obou těhot.odmítla i testy na cukrovku.

mm8
autor
25. lis 2014

díky moc 🙂 ve čtvrtek zajdu za doktorkou a odmítnu je...jak ju znám, bude se na mě dívat jak na exota, ale co nadělám 🙂 děkuju...

evule1982
25. lis 2014

Jak tu již zaznělo, žádné vyšetření není povinné....odmítnout můžeš vše. Bych tu sestru sprdla, že nezná zákon 😉

andelka
25. lis 2014

Není to povinné. Nebyla jsem na nich ani jednou. Dr to po mně ani nechtěl, už před 5 lety. Je tvoje rozhodnutí na jaké vyšetření půjdeš.

adypro
25. lis 2014

Není povinný, můžeš odmítnout, také jsem to udělala a má lékařka mě v tom podpořila, akorát to chtěla podepsat, aby byla z obliga, kdyby něco, protože má už i negat. zkušenosti. Já jsem měla jasno v tom, že děťátko si nechám za každou cenu, i kdyby bylo postižené, to jsem jí řekla a ona na to, že pak pro mě tyto testy nemají žádný význam, ale že je povinna mi to vysvětlit atd. Odmítnout můžeš všechno. Neboj, takových exotů je nás víc a víc a to je dobře 🙂

ange_de_la_morte
25. lis 2014

byla jsem na prvotrimestrálním screeningu s UTZ a NT screeningem ( hradila jsem si sama), tripply mi pak dr. nabídla, ale odmítla jsem ... prvotrim. screening + NT má vyšší váhu než tripply, které mají častou falešnou pozitivitu. Z 1.trim.screen. mi vyšlo riziko nějak 1:450 000 na Downa, zbytek si nepamatuju, NT krásně v normě, odmítla jsme se stresovat ještě tripplama

anisek0
25. lis 2014

Ahoj tak to je o tvé dr. já jsem byla na screeningu ve 12tt a taky mi dopadl dobře a dr. mi řekla že tripl testy dělat nebudem že je to zbytečné... a teď jsem obědnaná na velký ultrazvuk ve 21tt. Tohle je o dr.protože moje předešlá dr. ho taky dělala a mě to příjde akorát zbytečně stresující.

lucifereeek
25. lis 2014

většina dr. už ty triply ani nedělá, já nebyla ani v prvním těhu a nejdu ani v druhém, můj dr. na to ani neposílá, když je screening v pořádku, pokud máš negativní 1screening tak je zbytečně pro tebe jít na triply, pro doktora samozřejmě ne, protože má zase body navíc.

hojda
25. lis 2014

Tripple test není spolehlivý na vývojové vady, ale třeba na rozštěpy rozhodně ano, tam je to 100%, jediná další možnost jak rozštěp zjistit je ultrazvuk, ale tam se může stát, že lékař něco přehlédne, takže bych tripple testy úplně nezatracovala, ale vzala si z nich jen ten údaj o rozštěpech.

cabo
25. lis 2014

Me se dr.tehdy zeptala,jestli chci udelat triple test nebo ne, takze urcite povinny neni. Je jen na tobe,jestli ho chces. Doktorkou ani sestrou bych se nenechala rozhodit.

craki
25. lis 2014

Ja triply odmitla. Po pozitivním screeningu jsem byla na odběru plodove vody a k tomu ještě triply mi přišly zbytečně. Stejně me už na velkém utz budou hlídat víc tak jako tak, tak proč se zbytečně stresovat...
Nic jsem nepodepisovala, jen jsem ji oznámila ze mi to další dva dr triply nedoporucili z důvodu falesne pozitivních vysledku a tím zbytečného stresu...

Známá sestricka na gyn mi zase řekla, ze triply jsou dobře na záchyt roszepu a vad srdce... Takže asi co doktor to nazor....
Ale pokud si rozhodnuta nejit, nemaji právo te nutit...

lu777
25. lis 2014

TRIPLY NEJSOU POVINNÉ!!!

když jsem byla těhotná, tak jsem si to i ověřovala na Ministerstvu.... povinný je jen test na žloutenku, HIV...

nenech se nutit, je to přežitek, vypovídací hodnota nic moc... okolo mně vyšly špatně asi 5 lidem a všichni mají zdravé miminko - podotýkám, že výsledky triplů byly opravdu špatné, např 1:1 !!!

akmitaf
25. lis 2014

mě je Dr. vůbec nedoporučila. Říkala, že pokud je chci nechá je udělat, ale že dost často vychází falešně pozitivní a pokud jsem byla na genetice a ta je celá negativní nedělala by je. Toto je mé druhé těhu a nebyla jsem ani jednou. Půjdu až na tu druhou genetiku a srdíčko. Nedej se

palomitacheca
25. lis 2014

@mm8 povinne to urcite neni, jak pisou holky 😉 ja na triple testu byla ve vsech tehotenstvich - u syna se screening v 1.trimestru nestihl, u dcery a ted u 3.ditete mi ho delali v Gennetu v ramci integrovaneho testu.

yvetta
18. pro 2014

@mm8 - ako nakoniec si odmietla? Mne rovno lekar povedal, ze su povinne som nechapala, kedze viem, ze to povinne nie je ...inak lekar je super tak by som ho nechcela menit ...len nechapem preco ma nuti do tripple povedal, ze to vyzaduje 🙄 😲

mm8
autor
18. pro 2014

@yvetta odmítla jsem 🙂 dokorka byla úplně v pohodě, jen mi řekla, že z důvodu, že te uzv ve 12tt nepovinný, musí ten triple nabízet. Podepsala jsem jí papír a šla sem pryč 🙂 nešla bych na něj, ani kdyby mě nutila 😀

d_dee
12. led 2015

@hojda Cože? 100% výsledek není NIKDE. To se mi nezdá ...

orchidis
12. led 2015

@mm8 Povinné nejsou, ale moje Dr. (jinak velmi respektující a skvělá) mě to nich taky lehce tlačila. Oni si ten obrázek zkrátka skládají z různých indicií, některé poví o riziku rozštěpu, jiné o srdeční vadě, atd.
Nechápu, proč se tomu tak bráníš, ale na druhou stranu podotýkám, že kdyby se mnou sestra takto jednala, tak na ni dám stížnost a už mě v daném zařízení nikdy nikdo neuvidí. Takovéto gestapácké chování vůči těhotné ženě - klientce, je absolutně nepřípustné.

d_dee
13. led 2015

Co se může stát? Absolutně nic, jen se vyhneš zbytečnému stresu a budeš v klidu🙂 to se max. může stát.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru