Co byste chtěly mít v těhotenský průkazce?

mammawithlove
2. říj 2021

Ahoj ženy! Chtěla jsem se zeptat, kdyby záleželo na vás, co byste chtěly mít v těhotenský průkazce? Volné řádky na zapisování vašich pocitů, toho, jak se cítíte, prostor pro vlepení fotky z ultrazvuku, nějaké info třeba co do porodnice? Děkuju moc za názory!

michaela666
2. říj 2021

A není to jedno? Moji těhotenskou průkazku si nechala porodnice nebo se to tak nedělá? Všechny ty pocity a změny kolem těhotenství jsem si psala do klasického diáře.

mammawithlove
autor
2. říj 2021

@michaela666 uvítala byste kdyby vám váš gynekolog dal něco jako těhotenský deníček? Jednou jsem slyšela, že to nějaká maminka dostala na gyn

makovice88
2. říj 2021

@mammawithlove Ja vsechny tyto veci co popisujes, pak napsala do Deniku miminka, kde byla primo kolonka na pocity, chute, nalady apod.
Tehu prukazku mi v porodnici vzali, takze tam by mi to bylo k nicemu.

michaela666
2. říj 2021

@mammawithlove Dceři jsem udělala něco jako deník/ album, kam postupně dávám fotky a píšu text, takže bych si ho nevzala. Neměla bych pro něj využití, ale jiným maminkám by to mohlo udělat radost - průkazka + deníček na tohle.

biciklissie
2. říj 2021

Tak asi hlavne bych chtěla, aby byla tehu průkazka přehledná, čitelná a srozumitelná i pro laika. Kdysi jsem slyšela, že se na něčem takovém pracuje, ale stále nic.

1772
2. říj 2021

Těhotenská průkazka je lékařský doklad, ne deníček pro matky.

malanoha
2. říj 2021

Denicek na pocity a fotky si muze kazda koupit v knihkupectví nebo objednat nekde na netu... Prukazku si vzdycky nechali v porodnici jako lekarsky dokument 🤷‍♀️

michaela_2
2. říj 2021

No 😀 u prvního miminka, jsem měla asi 50 fotek ze 3D UTZ, video a psala jsem těhotenský i miminkovský deníček prvního roku.
U čtvrtého, jsem teď, měsíc před porodem zjistila, že jeho jedinou UTZ fotku ze screeningu, jsem úspěšně ztratila.
Tak nevím, asi mu budu muset do alba propaškovat nějakou od sourozenců, aby se necítil blbě 🙂))))

michaela_2
2. říj 2021

Jinak souhlasím s tím, co bylo napsáno výše. Těhotenská průkazka je lékařský dokument a mamince stejně nezůstává 🙂.
Na tyto památeční věci, lze například v knihkupectví pořídit těhotenský deníček.

lieselmeminger
2. říj 2021

@biciklissie Stačí si dohledat zkratky na internetu. 🙂 Pak je průkazka zcela pochopitelná. A co se týče nečitelného písma lékařů - s tím neudělá nikdo nic. 😃 🤷🏻‍♀️

jjasmina
2. říj 2021

@mammawithlove je to hlavně lékařský dokument, asi nepotřebuju nic víc než zdravé miminko ve finále

malinkaelinka
2. říj 2021

Já bych spíš ocenila, kdyby byla elektronickým dokumentem a já nemusela myslet na to, že jí mám někam nosit 🙈🙈

lachtanice86
2. říj 2021

Ne, fakt bych to nechtěla mit v těhotenské prukazce, proc jako?

biciklissie
2. říj 2021

@lieselmeminger Jasný, já jen, že by to možná mohlo být víc srozumitelné rovnou na prukazce, třeba místo nějakého reklamního obrázku pár vysvětlivek. Celkově by, dle mého názoru, ta průkazka mohla být uživatelsky příjemnější.

barmil
2. říj 2021

@biciklissie ale ta průkazka je pro doktory. Ne pro nás. Je to prostě dokumentace, kterou máme během těhotenství s sebou, kdyby něco a skončila si u jiného lékaře, než "svého", aby věděl, co se tam vevnitř děje a co tam má hledat a jak u tebe vypadá "normální" stav. Asi jako kdyby sis nosila v kabelce složku od obvodaka.

mimi1004
2. říj 2021

Nic, je to lékařský doklad a ne deníček puberťáka. Každá si může koupit vlastní notýsek a tam si vesele zapisovat.

biciklissie
2. říj 2021

@barmil Já tomu rozumím, ale myslím, že většina maminek se průkazkou docela kocha. Myslím, že by to mohlo být obojí, lékařský dokument i trochu napovedné pro maminky. To určitě není nic proti ničemu.

vendes
2. říj 2021

Mám teda oba průkazy doma. Nemocnice má kopie. První jsem si vyžádala zpětně, druhý mi vrátila při odchodu. Přehledné mi přijdou dost, jenom nějak nechápu, proč bych si tam měla zapisovat, jak se cítím.

lieselmeminger
2. říj 2021

@biciklissie Jako uznávám, že ty reklamy tam jsou dost zbytečné a nechápu, proč radši nedají letáčky zvlášť a cpou to přímo do toho. Jinak mám dojem, že nějaké vysvětlivky v průkazce mám - všechno asi ne, já si to tentokrát moc neprohlížela. 😃 Jinak u minulého těhotenství žádné vysvětlivky nikde nebyly - průkazka byla i skladnější (protože tam bylo mnohem méně reklam) a všechno (na co jsem se nezeptala lékaře) jsem dohledala na internetu. 🙂 To stejné i zkratky na fotkách z ultrazvuku...

lieselmeminger
2. říj 2021

@biciklissie Ne, tak jsem se spletla. 😃 Teď jsem na to koukala, vysvětlivky tam nejsou, to je stránka s anamnézou. 😃 Na moji obhajobu, mám ji zatím jen krátce. 😃

eviicka
2. říj 2021

@michaela_2 taky jsem hned začala přemýšlet kolik pocitů by tam psaly "víceromatky" s dalšími prcky doma.
Ještě jsi těhotná, ne? Tak třeba nějakou fotku někde splašíš. A když ne, jako nejmladší bude určitě zvyklé... 😀 Starší ségra má 4 miminovský alba a popsaný deníček, já půlku jednoho a u deníku vyplněnou první stránku 😀 (a to je mezi námi 7 let). Trauma z toho nemám, i když možná jo, snažím se mladšího nešidit, ale ne vždy se to daří...

K dotazu, ne, kdo chce cokoli zaznamenávat může si soukromě, do průkazky patří jen to nejpodstatnější.
Jinak moje porodnice průkazky vrací, mám je schované a dokonce po mamce i tu se mnou jako plodem 🙂.

michaela_2
3. říj 2021

@eviicka tak my máme pravidlo, že každé dítě musí pravidelně strávit nějaký čas s rodiči samo, bez sourozenců , takže v praxi šizení určitě nejsou 🙂 plus ti mladší mají benefit prave v podobě starších sourozenců - to prvorozený nikdy nemá.
Ale je fakt, že takové ty věci, jako fotky z UTZ, chystani vybavicky atd, a nadšeni s tím spojené, pak postupně zevšední u dalších - alespoň u mě teda no 🙂) Ale na druhou stranu, to jsou věci, které si ty deti pamatovat nebudou 🙂)

nazka
3. říj 2021

@mammawithlove pro mě je vždycky nejdůležitější mít v průkazce, to že je vše ok. V prvním těhotenství jsem tam měla hodnoty 150/110 a to jsem tam opravdu mít nechtěla 😐
Zbytek je fakt jedno, odevzdává se.

dianemash
3. říj 2021

Tak v Plzni maminám průkazka zůstává, ale jak už je psáno výš, víc než cokoli bych ocenila, kdyby informace v ní byly čitelný a srozumitelný i pro laika, i kdyby byla vedena nějak elektronicky by mi asi taky nevadilo, aspoň bych ji furt nenechavala někde na WC 😃

mourovatakocka
3. říj 2021

Já bych si přála, aby mi průkazka zůstala. U obou dětí mrzí, že zůstala v porodnici.

vendes
3. říj 2021

@mourovatakocka Požádejte si o ně zpátky, nic to nestojí.

nazka
3. říj 2021

@vendes a kolik času zpětně to lze?

vendes
3. říj 2021

@nazka Nejsem si úplně jistá, ale řekla bych, že porod bude spadat do lůžkové péče, a tam by měla být povinnost uchovávat 40 let od poslední hospitalizace, nebo 10 let po smrti pacienta.

nazka
3. říj 2021

@vendes díky, já to zkusím. A zavolat normálně na porodnické oddělení a tam se po tom pidit, jo?

iris92
3. říj 2021

Tehotenska prukazka je soucasti zdravotnicke dokumentace, takze na nejake zapisovani pocitu se fakt nehodi. Spis treba slovnicek pojmu a zkratek.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru