Chtělo se vám oznamovat těhotenství?

ma_cherie
14. lis 2016

Holky, chtěla jsem se zeptat, jak a kdy jste oznamovaly těhotenství rodině - oznamovaly jste jej radostně nebo se vám do toho taky nechtělo? (rodiče, prarodiče, tety, strýcové)

Mě se do toho vůbec nechce, s rodičema nic moc vztahy nemáme, navíc je to hrozná drbárna takže v tu ránu co bychom to řekli rodičům to ví celá vesnice. Na druhou stranu už jsou čím dál častější otázky "Proč si nedáš kafe / panáka / skleničku - to seš těhotná?" - a tak lžu a lžu a lžu.

Hrozně moc si teď užívám to období klidu kdy mi do toho nikdo nekecá a nevtírá se mi do toho a je to fakt moc fajn, nerada bych se o ten klid připravila, ale myslím, že dlouho to tutlat nedokážu - nějaké osvědčené tipy jak je umlčet tím, že nepiju kávu/čaj(černý a zelený - který jsem vždy milovala)?

soleilll
14. lis 2016

@ma_cherie Podobných debat je tu spousty, zkus si je najít a pročíst. Nejčastěji se s oznámením čeká po 1. screeningu, když to jde. Musíš si vybrat, jestli chceš lhát a mít chvilku klid nebo to vybalit hned a pak třeba riskovat, že když to nedopadne ideálně, budeš to muset opět řešit se všemi...

babovka_babovicka
14. lis 2016

@ma_cherie Ahoj.. chápu! My máme vztahy dobré, ale i tak jsem necítila potřebuju hlásit to rodině a dávat status na facebook.. je to pro nás tak křehké a intimní téma, že bych to nejradši řekla až po porodu 😀 .. rodině a pár přátelům jsme to oznámili až ve 4. měsíci, déle nám to bylo hloupé tajit.. ale dál to neříkám vůbec nikomu, nemám tu potřebu...
Asi se bojím, abych něco nezakřikla.. až budu mít vyhráno a držet v náručí zdravé dítě (vše je zatím v pořádku, ťuk, ťuk!), tak se třeba pochlubím na fb.. ale jinak o tom chci mluvit především s partnerem a max těhu kamarádkami, zbylému arzenálu otázek se snažím vyhýbat 😀 .
Držím palce!

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@babovka_babovicka Tak držím palce ať je vše i dál ok 🙂
Jojo intimita a klid, docela to oceňuju protože se svou rodinou nemám moc dobré zkušenosti, když se do toho vloží a vše jim přijde jako věc veřejná a tím vše myslím opravdu vše a všem .. 😖

maximys
14. lis 2016

Já jsem se strašně těšila, jak to řeknu mojí mámě, protože jsme měli těžký období, kdy umřela babička (ale ještě jsme jí to stihli říct), ale na druhou stranu jsem věděla, že jakmile to povím, tak přestane ten klid... A měla jsem pravdu 😀 vždycky jsem si myslela, že budu první, co to bude všem oznamovat a rozhlašovat a tak, ale pravdou je, že se mi do toho nakonec vůbec nechtělo... Teď třeba víme pohlaví miminka a nikomu to nechceme říct, protože je to naše tajemství a já si to strašně užívám. Ale nátlak na to, abysme to řekli, je velkej, proto radši říkáme, že se mimouš nechce ukázat.

Jinak tě chápu, jedné švagrové jsme to s donucením řekli, když už to věděla tchýně, a prosili jsme jí, ať to dál nešíří, že se ještě může stát mraky věcí.. A jak to dopadlo? Do odpoledne to vědělo půl vesnice (naštěstí tam nebydlíme, tak mě to tak netrápí).

Výmluvy jsem měla trapný,... Že mi to nedělá moc dobře, že mě bolí hlava, že beru antibiotika, že řídím (to bylo všechno na alkohol-taky jsme v té době byli na hodně oslavách) - ale kupodivu to nikoho nenapadlo, i když lhala jsem taky slušně - zvlášť v práci, než jsme překonali 12. týden.

kokina90
14. lis 2016

Cerny a zeleny caj pit v normalni mire muzes i kafe si jedno dat prece muzes. A oznamuje se to obvykle po prvnim screeningu, takze tak kolem 13.tydne. Tak jeste mas vic jak mesic cas.

mrazulkav
14. lis 2016

My jsme tedy oznamovali dýl... skoro ve 12.tt. Rodičům jsme dali poukaz na odběr vnoučátka, dál se to rozneslo "samo".
Další těhotenství jsem rodině a nejbližším kamarádům prozradila i dřív a nedopadlo to dobře. Takže teď jsme to rodičům a sourozencům řekli s tím, že nemusí rozhlašovat dál. Vzhledem k tomu, že jsem teď věčně v mikině nebo i bundě, tak teď ani spousta lidí netuší a to jsem v 21.tt

vladienka
14. lis 2016

@ma_cherie len sa chcem spytat ma ten zeleny caj, odkial mas informaciu ze sa nesmie? Mne ho lekarka doporucila na nizky tlak, tak aby som nieco nepokaslala :/
Dakujem

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@maximys Moje máma se teď dost změnila a já v jediný co doufám, že stihneme najít byt a přestěhovat se ještě než se to ideálně provalí, docela mi vadí že to ze mě pořád tahá, až jí to budu chtít říct, řeknu jí to přeci sama od sebe a ne pod nátlakem ne? Navíc když už jsme měly výměnu názorů a já jí vyčetla to jak dovede "podpořit" a "udržet tajemství"

🙂

kokina90
14. lis 2016

Zeleny caj co sem se docetla obsahuje tein a muze to mit vliv na hyperaktivitu plodu treba, ale to bys ho musela vypit fakt hodne..dva hrnky denne si muzes dat

mrazulkav
14. lis 2016

A výmluvy taky spíš na ten alkohol... řídím nebo antibiotika... kafe zkus třeba slabší a čaj ti nechutná? Když si dáš 1 hrnek tak to vliv nemá, tak bych se nebála, pokud se ti po něm nedělá zle...

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@vladienka od svojí gynekoložky - není to nějaká přehnaná žena co by vše zakazovala ale řekla, že "Kávu, alkohol, černý a zelený čaj vynechte, co se týče plís. sýrů - plátek na snídani neuškodí"

maximys
14. lis 2016

@ma_cherie Nátlak znám, není to nic příjemnýho, moje mamka je sice miliónová, ale když začne tlačit, tak je to děs, pak se akorát pohádáme, ona se urazí, že ji vystrkuju ze života a pak je nám oběma z toho smutno. Jestli nemáte dobrý vztahy, tak chápu, že se ti do nějakýho oznamování nechce. A to je to oznamování to nejmenší. Pak začínají nevyžádané rady, otázky typu "Jaké budeš používat pleny" (to se zeptala druhá švagrová jako první věc, když jsme jí řekli, že budem mít prcka... Ani nám nepogratulovala, hned se ptala na pleny - nechápu...) a podobné příjemné věci 😀

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@kokina90 je to kvůli teinu, jak píšeš, nemusí to ublížit ale raději budu věřit doktorce, jistota je jistota 🙂

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@maximys uff tak to je síla :D u nás to bude něco podobného - hned otázky, výčitky, porovnávání "ale když JÁ jsem byla těhotná tak...blablabla.." :D
Fakt mě moc mrzí že před rodinou všechno utajit nelze a ta neomalenost a vlezlost mi vadí :(

kokina90
14. lis 2016

To je zvlastni jak kazdy rika uplne neco jineho:D ty syry se jist moc nemaji, ja je teda jim uplne bez omezeni..a na ty sem se zas docetla, ze je jedno jestli si das platek nebo pul kila, ze kdyz v tom platku je ta listerie nebo jak se tomu nadava, tak co udelas..takze smysl ma asi nejest ten syr vubec nebo normalne

vladienka
14. lis 2016

@ma_cherie tak vidis to, a mne ho moja doporucila, pijem max jednu salku denne 🙂 uz som citala tolko protichodnych nazorov na vsetko, ze mam pocit ze kazdy doktor si vymysla svoje pravidla

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@kokina90 jj mají v tom bordel :D někde jsem i četla že nebezpečná je bazalka, tymián, oregano, máta a dalších XX bylinek a ingrediencí co normálně používám 😀 řídím se spíš rozumem a podle doktorky - ale s tím jestli je to plátek nebo půl kila - je to logický, byla bych i ráda za vysvětlení, asi se příště zeptám :D

kokina90
14. lis 2016

No tak ona se nema napoustet vana, jist syry, jist houby, jatra, nejake maso, pit pulku caju, alkohol, kafe, neni dobre jist ani exoticke ovoce..vlastne neni dobre temer nic..ja myslim, ze pokud nepije clovek hlavne ten alkohol a nekouri, tak muze byt v klidu..

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@vladienka taky mi to tak přijde, co doktor to názor 🙂

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@kokina90 no vidíš, o houbách a vaně jsem ani neslyšela 😀

kokina90
14. lis 2016

Ta vana se resi dost, kor do tretiho mesice by se nemela davat horka..ja zas resila, ze moji psi meli obojky proti klistatum a spavali se mnou..tak sem nervila jestli to nemohlo nejaK uskodit:D no hruza, nervy jsou to desne

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@kokina90 Ten obojek mě taky nenapadl ! 😀 (fenka taky spí s náma v posteli 😀)
a co takový čističe/sava a další chuťky na úklid domácnosti? :D vadí / nevadí ?
ja si na to těhotenství snad nezvyknu.. teď mi došlo že jsem si i desinfikovala pořezanou ruku a pak si jí patlala nějakým léčivým krémem :D :D

petrasipkova1
14. lis 2016

Já jsem čekala po 1.screeningu, to bylo do 14 tt, nechala jsem to jako překvapení pod stromeček, a strašně jsem si užívala, že to nikdo neví 😀 a to překvapení bylo obrovské, protože jsme měli pohromadě oboje rodiče a všichni si rozbalovali dárek - fotku z 3 D ultrazvuku, kde na ně miminko mávalo, s osobním věnováním, myslim, že nikdo na ten okamžik nezapomene, protože jsme buleli všichni, jak ženský tak chlapi 😀 Jinak v práci jsem to řekla už v 8 tt, protože jsme se stěhovali, tak aby věděli, proč nemůžu tahat bedny a je mi pořád blbě 😀

lentilkah
14. lis 2016

Ahoj, ja jsem v 9tt a zatim jsme to nikomu nerekli. Kavu si klidne jednou za cas dam, ale ten alkohol je problem, protoze jsem pred otehotnenim na vinko rada zasla. Ted se vymlouvam na atb, ale uz to zacina byt podezrele. Tim spis, ze jsme na vesnici a resi se tu kazdy prd.

ma_cherie
autor
14. lis 2016

@petrasipkova1 Taky nás napadlo dát to pod stromeček, ale nechtěli jsme si kazit Vánoce, ale ve vašem případě je to neco uplně jiného a hezkého myslím, že jsi jim dala ten nejhezčí dárek 🙂
V práci jsme také měli stěhování (v rámci budovy) - ale naštěstí je tu většina nábytku na kolečkách a je tu výtah a prostory bezbariérové takže tím se problém vyřešil 😀

kokina90
14. lis 2016

@ma_cherie a taky se nesmi tatarka, majoneza a nedodelana vejce treba:D nee, zas tak to nehrotte, ze sis desinfikovala ruku je sumak a sava proste logicky by to clovek musel snupat deno denne..ja ted taky savila koupelnu a jen sem se snazila dychat pusou , protoze ani me to neni prijemne..proste bych byla v klidu, fakt pokud nechlastam a nekourim a jinak delala vse ve zdrave mire a nenapoustela si vrouci vanu tak to musi byt v poho

alexah89
14. lis 2016

@ma_cherie chtelo i nechtelo. rekli jsme to jen nejblizsi rodine. spousta lidi to nevi do dnes a mam 20 dni do terminu :D nechtelo se mi to rikat, ani rodine, ale zas mi bylo jasne, jak moc by je to mrzelo. nechtela jsem to rikat hlavne proto, ze mi vadi takove ty otazky- jak se citis, co miminko, a dalsi klasicke reci..

zuzinka6
14. lis 2016

@alexah89 TOP otázky jsou: Co to bude? a Kolik jsi přibrala?
Serou mi už komentáře, že když máme holku, zákonitě to musí bejt kluk a naopak... a nejlepší jsou dotazy na staršího sourozence, co by chtěl radši...naše už odpovídá, že hlavně, ať je to dítě!

adjanni
14. lis 2016

já to řekla brzy v práci i rodičům a už bych to nikdy neudělala, nezadařilo se, spontánní potrat a zbytečné řeči v práci, bylo mi to pak velmi nepříjemné a zbytečná starost rodičů, trápili se, už bych čekala, co to jde

alexah89
14. lis 2016

@zuzinka6 takze jako nejsem protivna jen ja jo :D neuveritelny :D

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru