Chia semínka mě překvapily svými výživovými vlastnostmi? Smí se konzumovat během těhu? Někde jsem četla, že z bylinek nevhodných v těhu je šalvěj a chia semínka jsou semínka šalvěje hispanica?
Tak to jsem sama zvědavá, protože je jím...nikde jsem neslyšela, že se nesmí. 😨
Co ta šalvěj může způsobit?
salvej muze znizit tvorbu mleka, ale v tehotenstvi nevim...
Chia se můžou🙂 Zas taká novinka, přeci zdravý rozum 🙂
Taky mě to zajímá, šalvěj je v těhotenství kontraindikována, mám na mysli klasickou bylinku, může mít až teratogenní účinky. Předpokládám, že chia semena mají jiné obsahové látky, ale chtěla bych to mít něčím validním podložené...
A co se zeptat v lékárně? Připadá mi, že tam mívají o bylinkách docela slušný přehled. Já jsem chia semínka přestala v těhotensví konzumovat, snižují krevní tlak a to já fakt nepotřebovala.
@janawei Jsem lékárnice, toto se na fakultě neučí, z mého pohledu je problematika chia semínek poměrně nový fenomén. Dotazovala jsem se i na fakultě přímo na ústavu farmakognosie, nebyli mi schopni odpovědět. Prostě to nikdo nezkoumal. Ono dělat studie u těhotných je samo o sobě dost problematické a pochybuju, že by do toho někdo šel kvůli chia semínkům....
@janawei Jinak samozřejmě o bylinkách v lékárně přehled mají 🙂
ahoj holky 🙂 tohle jsem si přečetla o chia semínkách včera a možná bych s němi v těhotenství byla raději opatrnější.. ;)
KOLIK CHIA SEMÍNEK JE BEZPEČNÁ DÁVKA?
Chia semínka jsou potravinou určenou k podpoře dlouhodobé vytrvalosti, prospějí vám při zvýšené a dlouhé námaze, udrží v chodu mozek i tělo, když je potřeba. Přestože žádné významné výzkumy ještě nepřišly s tím, jaká že je maximální bezpečná denní dávka chia semínek, každý by si ji měl najít sám a rozhodně ji nezačínat objevovat snězením dvou porcí chia pudinku.
Jiné výzkumy přišly s tím, že nabuzující efekt chia semínek se vyrovná energetickému nápoji a že ho v kvalitě účinku dokonce ještě překoná.
Když budete k chia semínkům přistupovat obezřetně a budete vědět, že mohou poskytnout nevídané povzbuzení, začnete je sami od sebe využívat ve správnou denní dobu, ve správných dávkách a ve vhodných jídlech.
Jak chia semínka nepoužívat
To, co funguje na mě, nemusí fungovat na vás. Jsem člověk, který si poslední kávu dává nejpozději ve tři odpoledne, pokud chci jít spát v rozumnou dobu. Dopink v podobě chia semínek vnímám velmi dlouho, po jedné lžíci namočených semínek jsem schopná psát dva dny a dvě noci v kuse, než mě příval energie opustí, než nenasycené mastné kyseliny nechají nervové spoje na pokoji a umožní mi se konečně vyspat. Takovou sílu tahle semínka na mě mají; nebylo by ode mě fér, kdybych vás na to neupozornila. Ale to neznamená, že to budete mít taky tak.
Snad tedy pochopíte, že chia pudink, do kterého přijdou dvě a více lžic semínek na porci, je pro mě pangalaktický megacloumák, který nebudu podávat ani sobě, ani svým dětem, ani svým hostům nebo blízkým a nebudu ho skrz internetové vlny servírovat ani vám.
Pro své mimořádné účinky by chia semínka měla mít na sobě upozornění podobné lékům. Nejsou vhodná pro osoby s nízkým tlakem, neboť ho ještě víc snižují, bez konzultace s lékařem nejsou vhodná pro osoby s cukrovkou, neboť ovlivňují hladinu cukru v krvi a zřejmě i vstřebávání inzulínu, a kdo ví, zda jsou vůbec semínka vhodná pro těhotné ženy a kojící matky.
V malé míře by škodit samozřejmě neměla, ale znovu se mi na mysl dere energetická atomová bomba vydávající se za půvabnou skleničku s pudinkem, lákavě ozdobenou čerstvým ovocem.
Pokud si chcete udělat radost a užít si něco pěkného ve skleničce, uvařte si trochu mléčné rýže, klidně i ze zbylé rýže od včerejší večeře, ale nechte ji řidší. Nakonec do ní vhoďte lžičku nebo dvě chia semínek, která do sebe ochotně vstřebají volnou tekutinu. Když to dáte do skleničky a ozdobíte ovocem, efekt bude mimořádný i tak.
O chia semínka jsem měla stejné obavy kvůli šalvěji, ale našla jsem informace, které mě uklidnily:
https://www.zena.cz/rodina/5-superjidel-pro-teh...
http://chia-seminka.cz/uzivani-chia-semen/
A více info i nich samotných: http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-...
Samozřejmě chápu, že když někdo neusne po kávě vypité déle než ve tři, tak má asi šíleně povzduzující účinky. Ale já spíše trpím únavou než přebytkem enerige, takže mírná vzpruha je jen k dobru. Zároveň je vydatným zdrojem vlákniny, omega 3, draslík, fosfor, vit. B a bílkovin. Takže je považuji za ideální. Lepší než se cpát potravinovými doplňky. 😀
No tím lépe, samozřejmě a jsem moc ráda... 🙂 Pro mě byly chia ne denním pořádku. Díky za hezký článek 🙂
Já jsem na začátku těhu trpěla dost nevolnostmi a pomohly mi až chia semínka
Chia semínka jsem jedla ke snídani s jogurtem a ovocem asi poslední 3 měsíce těhotenství a žádný následky to nemělo. Miminko zdravé, narozené v termínu, mléka mám dost... Jen mi přijde, ze to na mě nemá žádné účinky... Zadnou energii navíc nepozoruu. Kdy kdyby to šlo, tak spím celý den.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
O tom nic nevím, prívě naopa- údajně mají mít správný podíl vitamínů vhodný pro těhotné, ale ještě bych se zeptala nějakého odborníka.