Dobrý vecer, chtěla bych se zeptat, nemáte někdo zkušenosti s tím, ze po chemoterapii se nemá být v kontaktu s těhotnymi, šla jsem dneska k babicce a nevěděla jsem, ze je den po ozařování a byla jsem s ni asi 10minut v místnosti a hned co jsem to zjistila během par minut, šla jsem od ni na dva metry, ale teď mám neuvěřitelný strach, ze jsem ohrozila miminko, nemáte někdo zkušenost prosím?
Chemoterapie a ozařování jsou dvě rozdílné věci, ani jedno z toho však těhotné ženě neublíží. Člověk co dochází na ozařování pak nezáří dál - to by bylo nebezpečné nejen pro těhotné, ale pro kohokoliv. Nemáš se čeho bát.
Ozařování je něco jiného než chemoterapie. Riziko je hlavně po vyšetření PET-CT, pak muže pacient “zářit”, po klasickém ozařování by tam riziko nemělo být
@surikata131 já přesně nevím na co chodí, ale vím, ze nesmí do kontaktu s tehotnymi a detma..
Tak to asi byly ozarky. Což musela babi absolvovat v nějakém množství v nemocnici..
Pokud je už doma, a tys s ní byla jen chvíli, nemáš se čeho bát!
@drakenn no, asi ano, asi je svým způsobem radioaktivní, nebo tak a vysílá nějaké .. tak mám strach:(
@pipi_puncocha byly to radioaktivní látky do těla
Tak pokud to bylo jen 10 minut, tak by to snad nemuselo nic udělat. Příště radši ať se babička zeptá, o co se přesně jedná a jestli s ní můžeš být v kontaktu...
@surikata131 prave nemůžu, řekla ji, ze nemůže k tehotnym a já jsem vedle ni byla chvíli a pak jsem šla hned na dva metry
Zalezi i v jakem si tydnu. Ja ti rozumim a to riziko bych nepodcenovala. Nejvetsi rizika podobnych veci jsou samozrejme v prvnim trimestru. V tech dalsich uz jsou vyrazne nizsi.
@krupka3 já už jsem v tretim trimestru, 28.tyden
Tak tam uz je riziko nastesti uplne nejnizsi. Drzim pesti, snad bude vse v poradku!
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Asi bych se úplně nebála. Říká se, že by se mělo takovým stykům předcházet, ale já sama jsem jako těhotná takto byla několikrát v přímém kontaktu, několikrát týdně, několik hodin a dítě je naprosto zdravé. A pokud je to den po, tak to bych vůbec neřešila.