Centrum lékařské genetiky, ČB - máte zkušenosti?

band
28. únor 2013

Všechny vás zdravím a trochu vyděšená zakládám diskuzi. Včera sem zjistila, že mi vyšel pozitivní výsledek kombinovaného testu 😔 a byla sem odeslána právě do Centra lékařské genetiky v ČB. Pozitivní výsledek je údajně díky věku (31) a vyššímu HCG - bohužel nevím kolik...tím pádem mám riziko DS 1:240. Chtěla bych se zeptat, jestli jste měl někdo stejný problém a byl ste v budějkách na genetice? Jak probíhala konzultace? Byli jste tlačení do odběru plodové vody? Byl vám doporučen podrobnější UTZ? - jste celkově spokojené s přístupem...moc vám všem předem děkuji a pokud řešíte stejný problém, tak vám přeji zdravá miminka a už žádné špatné zprávy...

band
autor
28. únor 2013

nenajde se tady někdo 😔 ?

anina32
28. únor 2013

@band ahoj, nemám zkušenosti s Českými Budějovicemi, ale měla jsem riziko na Dawna 1:60, a teď je z toho úplně zdravý půlroční chlapeček😉 Držím palce ať taky všechno dobře dopadne😉

elana
28. únor 2013

v CLG na odběr plodové vody už dávno "netlačí". Je tu i nová možnost, kterou nabízí, tzv. metoda Prenascan-odebere se matce krev, pošle do Hongkongu a do tří týdnů by měl být hotový výsledek na Downův syndrom, teprve vyjde-.li pozitivní, důrazně doporučí verifikaci pomocí amniocentézy. Samozřejmě tuto bezrizikovou metodu ale rodina plně hradí, stojí to cca. 14 000kč. Tak ať to dobře dopadne, ať už podstoupíte cokoli 😉

band
autor
28. únor 2013

@elana moc děkuji - už sem se na to koukala na jejich stránkách. Je to moc zajímavé - trochu mě ale děsí ty 3 týdny 😖 ...zajímalo mě hlavně, jestli se provádí i nějaký podrobnější UZT na základě kterého by se dále pokračovala. Moc vám děkuji

anina32
28. únor 2013

@band my jsme kromě plodovky byli i na podrobným genetickým ultrazvuku v hradci u profesora Eliáše. Takže určitě je i jiná možnost než amniocentéza. U nás to šlo teda v opačným pořadí, že ten ultrazvuk byl až po, ale kdybych to věděla tenkrát tak bych si určitě vynutila opačný postup, ale člověk byl tak vystrašený že šel kam ho poslali. Zkus se na vše poptat, nenech se rovnou poslat na plodovku, to je až ta poslední možnost, já jsem z toho pak krvácela, udělal se mi hematom a ležela jsem v nemocnici.

elana
28. únor 2013

@band jo, to se provádí...ale v 16.tt už se toho zas tak moc nevykouká, krom případné srdeční vady, kterou Downíci trpí ve vyšší míře než děti s normálním karyotypem. Nosní kůstka, NT...toto všechno má výpovědní hodnotu ve 12.-13.tt, pak už to moc neřekne.

band
autor
1. bře 2013

@anina32 já sem někde četla, že ten utz pak to riziko sníží o polovinu - u nás by to bylo asi 1:480 a s tím už bych asi mohla žít...jde o to, co mi na té konzultaci řeknou. S maželem sme podstoupili genetické testy před pár lety a vše bylo v pořádku, ale DS je náhodný - možná by to bylo také k něčemu dobré. Obávám se také komplikací - je pak doporučen klid a já mám ročního syna 😨
@elana na UTZ sem byla ve 12 týdnu - NS bylo 1,8 a nosní kůstka přítomná - to je určitě velké plus. Doufám, že s genetikem vše proberem a pokud se bude jednat o vysoké HCG, tak se třeba ještě udělá kontrolní odběr a přepočítání rizika 😔...

elana
1. bře 2013

@band tak jestli je to takhle, tak si myslím že Ti nijak zvlášť plodovku doporučovat nebudou...CLG bere za pozitivní kombinovaný test od rizika 1:280 výš, Ty máš 1:240, takže je to opravdu na hraně, věřím že se s nima domluvíš a bude to ok.

band
autor
1. bře 2013

@elana tak to si mě uklidnila. já si to právě myslim, že v našem případě je tam opravdu prostor k jinému řešení než k odběru plodovky. Už tak řešíme trombofílii a do toho toto...byla sme ráda, že se nám vůbec povedlo otěhotnět a když přišlo druhé těhotenství bez pomoci lékařů, tak sem to brala, jako zázrak a toto mi udělalo čáru přes rozpočet 😔 ...přeci jen je pro mě riziko potratu 1:100 obrovské 😔 ...moc děkuju

sygy
1. bře 2013

@band Ahoj, jsem také z Tábora, a před měsícem jsem řešila to samé, z ničeho nic mi vyšla špatná genetika, měla jsem riziko dow.syndromu 1:190, v ČB jsem už byla několikrát při každém těhotenství, ale pouze na genetické konzultaci, vzhledem k tomu, že jsem jako miminko měla 6 prstů, ale nikdy jsem se nebála tolik jako tentokrát. Převážně odběru plodové vody, tu jsem z počátku odmítla, a ikdyž byl utz v pořádku, přesto mi jí lekáři v ČB doporučili, veřím jim, jsou to odborníci, takže jsem na amniocentezu šla, udělali mi to hned, neboli to, jen jsem se obavala tech rizik okolo, hlavně potratu, 4 dny jsem opravdu ležela nic nedelala, ale vzhledem k tomu, že mam doma jeste roční holčičku, tak jsem musela fungovat, ale snad už je vše v pořádku. Výsledky byli brzy, byla jsem tam ve čtvrtek a volali mi v utery. Vim jak se citiš, ale určitě se neboj do ČB ject, poradí Ti a pomůžou co a jak. Držim paleček, at je vše v pořádku, jako nakonec bylo i u mě 😉

band
autor
2. bře 2013

@sygy ahoj, moc děkuju za zkušenosti. Na genetice tě teda poslali na UTZ - další krevní testy nedělali? A při té konzultaci to tam s tebou všechno podrobně proberou? Taky mám obavy hlavně z rizika odběru plodovky...sem ráda, že ti to dobře dopadlo a děkuju za palce 😵

sygy
2. bře 2013

@band Přijedeš tam, na recepci dáš prukazku, pak si Tě zavolá sestřička, s ní sepíšeš jakoby rodokmen, kdo v rodine je nemocny nebo zda-li nema nejake postizeni, pak Tvou amamnezu a posle Te na utz, bud primo k Mudr.Čutkovi, nebo k některemu s přítomných lékařů, udělají Ti podrobný utz, a pak se mužeš rozhodnout, já byla do te doby rozhodnuta na amniocentezu nejit, ikdyž bude utz v poradku, ale lekař mě docela rozumne přesvedcil,takže jsem šla, měla jsem sebou i manžela, takže byl se mnou přimo u odberu, upřímně čekat ješte několik mesicu do porodu, a modlit se aby bylo miminko zdrave je vetsi utrpeni, nez cekat pár dní na vysledky z amniocentezy. Na druhou stranu kdyby mi doporucili amniocentezu jen kvuli veku, urcite bych 100% odmitla, a ikdyz vim, ze trippl testy často vychazí falešně, bala jsem se a co když u me zrovna ne, ted kdyz vim, že je vse v poradku, jsem klidnejsi a tesim se na zdrave miminko 🙂 Budu na Tebe myslet, dej pak vedet jak jsi dopadla 😉

band
autor
2. bře 2013

@sygy jé, ty si hodná - přesně tohle sem potřebovala slyšet - abych věděla na co se mám připravit 🙂...můj manžel je přesvědčenej, že odběr plodovky není třeba - dost mě drží, abych nezblbla...a neni to formou utěšování, ale že argumentuje a to přesně potřebuju 😵 ...myslim, že kdyby byl UTZ dobrý a doktor by taky na vodě nelpěl, že asi nepudem a budu v klidu. No uvidíme....Byli sme s manželem na genetických testech před 2 roky, tak třeba jim to taky pomůže...bojim se teď o trochu míň - tak to ti moc děkuju 😵 ...určitě dám vědět 🙂

sayast
6. dub 2016

Není tu prosím někdo,kdo byl nedávno na genetickém utz ve 20.TT v centru lékařské genetiky?

anulox
3. lis 2021

Ahoj, jen tu odložím zkušenost se spermiogramem. Mám po vasektomii a očekával jsem výsledek nula. V CLG mi našli živé spermie. V jiné klinice nic nenašli. Dávejte si pozor. Pravděpodobně nedostatečně nečistí testovací komůrky!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru