Ahooj,mám dotaz..jsem ted v 18tt a už od začátku mam šilenou chut na tyhle věci, jenže čtu jak je to rizikové..už se mi o tom i zdá 🙄 chci se zeptat opravdu je to tak nebezpečne?máte s tim některá zkušenost?moc děkuju za názory 🙂
Joo je to právě fakt těžký no 😵 kor když človeka tak honí mlsná. Nekdo říká ze jedl vsechno a nijak to neresil a vse ok, nekdo zas ne..tak jsem práve chtela slyset další názor 🙂 tak se asi radši budu drzet 😕
@simor88 Není ani víc ani míň nebezpečný než když nejsi těhotná. U syrového masa je zvýšené riziko salmonely nebo listerie, což vadí jako každá nemoc hlavně v prvním trimestru. Jinak když jsem kojila, tak jsem se ptala doktorky co riskuji když jím tatarák, a odvětila mi že vlastní salmonelu, přes mléko nic. Tatarák jsem u kojení měla, v těhotenství ani nevím, ale carpaccio asi jo, nijak jsem se neomezovala. V těhuprůkajdě je jasně napsaný, že kromě toxických látek není zakázaného nic. Co kdo si dá záleží pouze na tom, čemu věří.
Jako říkám si ze dat si to jednou za tehu snad nemuze byt tak hrozne, nechci rozhodne nejak prckovi uškodit, kdyby to bylo jednoznačne zakazane nebo nebezpecne tak bych to neřešila to je jasný 😉 ale vsude jen pišou nedoporučuje se,ale nic presnejšiho 😕
Já to vydržela a to tě čeká ještě kojení 😀 .
@simor88 tak jasný v 90% se ti ani prckovi asi nic nestane ale riskuj si to 🙂
No právě ten risk... 😒 je to takovy to proč zrovna já bych mela mit takovou smulu ale zaroven strach...asi si zkusim radši zajít do cukrarny 😀 pritom nejsem zastancem toho se extremne omezovat a vse predpisove dodržovat no ale tohle riskovat se bojiiim. 😨
já jsem na tatarák měla šílenou chuť v pátek, navíc kamarádi si ho i dali... ale raději jsem neriskovala, stejně tak neriskuju sushi a hodně zralé plesnivé sýry. člověk nikdy neví a když mám ještě zodpovědnost za toho prcka v bříšku, tak to těch pár měsíců musím vydržet. Trochu piva si dám klíďo, ale pokud by to maso nebo to syrové vejce nebylo v pořádku, tak stačí trocha
já bych neriskovala - také ho mám ráda a na výročí jdeme do skvělé restaurace kde ho dělají báječný, ale vydržím to. Jinak pokud víš zdroj a jsi si jistá že nehrozí salmonela apod. tak to asi neva.
A co mořské ryby? Četla jsem že by se také neměli hlavně nějaké druhy (losos, žralok...) kvůli obsahu rtuti. Já moc ryby nejím, ale lososa miluji tak stále přemýšlím zda ano nebo ne, ale už mi chybí jen 2 měsíce tak to vydržím 🙂
Dala jsem si všemožně prasarny v tehu a zijem smazak s majolkou dvojtooou ze stanku , tatarak z lososa,sushi,nivu,hermelín když už šlo jist / zralo se 😀 tohle je takové tema na dlouhé zimní večery Haha jak už jsem nejednou psala na mk ! Dnes si stačí blbe umýt okurku z Billy a bakterie už maj mejdan 😉 chce to všeho s mírou, ne na kila, a nějak vybírat restaurace, trhy, krámy abych aspoň trochu věděla nebo viděla co jim nebo kupují 😉 je to prevence víc se hlídat co by kdyby ale to člověk nezjistí dokud nezkusi nebo nepozná 😉
Jde o bakterie ktery muzou dost uskodit miminku v pripade "otravy jidlem", salmonela atd...nehlede na to ze tatarak s sebou nese vysoky riziko chyceni strevnich parazitu a nejen tech.
tak ja teda tatarak, carpaccio a sushi miluju...v tehotenstvi jsem ted omezila, ale uplne si to neodpepiram...sushi v dobre restauraci si klidne dam. Pokud si zajdes do nejake opravdu dobre restaurace, kde vis, ze maji cerstvo, tak si myslim, ze si jednou za cas klidne dej. Hezky jim u objednani zdurazni, ze doufas, ze maji vse cerstve, ze jsi na to citliva...🙂
tady je to pěkně shrnutý: http://www.celostnimedicina.cz/listerioza.htm já jedla vše, hlídala jsem, že v dobrých restauracích
@hvizdalka To mi tedy připadá dost jako nerozum. Stačí si tatarák nebo sushi dát i jednou za čas, a pokud tam ty bakterie jsou, jsi v háji. A myslím, že nemůžeš nikdy dát ruku do ohně za to, jak je v restauraci čisto, pokud ji sama nevlastníš a nestojíš v kuchyni od rána do večera.. a i tak nevíš, co se všechno dělo s masem, než se do restaurace dostalo.
Já sushi i tatarák taky miluju, ale těch devět měsíců není nekonečná doba a radši se bez nich obejdu.
take jim vse i tatarecek ktery miluju ale neprehanim navic mam brachu kuchare takze ted jedine od nej 😉
Moc dekuju za nazory 🙂 je to pravda človek tu jistotu o čerstvosti nema nikdy no, pestovat si vlastni kravu bohuzel nemuzu 😀 snažim se to hlidat,co se např tech sýru tyče tak nastesti po nich ani netoužim,maso je maso 😀 termin mam koncem cervna,to jeste budou muka 😀 jinak z ty listerie mam strach nevite,da se zazadat o odbery? Na ten velky ultrazvuk jdu za 14 dni,poznali by tam treba neco?
No ja myslím, ze pokud je to čerstvé maso, tak by problem byt nemel.... Ale jako zrovna před hodinou jsem mluvila s jednou tehu, co nejí ani čerstvou zeleninu, jedině varenou, jelikož je přesvědčená že ji to škodí... 😨 😲 ja osobně myslím ze je ok vsechno, jen ne v přehnaném množství a samozřejmě hlídat cerstvost a kvalitu, hlavne u syrového masa...
No přidám svou zkušenost, jsem ve 12. týdnu a prodělala jsem otravu jídlem z restaurace, kam chodime dlouho a vždy bylo vše OK. Teď čekám na výsledky z infekčního, na gynekologii vůbec nesmím, jelikož můžu být infekční. Prostě do doby než budu ok, tak žádné kontroly miminka :( Takže opravdu bych si nezahravala. Ten stres a starosti za to nestojí.
Ja mela v 16tt tri topinky, v 38 tt jsem si ho dala cely asi 2x..uz jsem chtela dite vyhnat 🤣 davala jsem si ho jen v nasi hospode kde vim, ze kupuji prvotridni maso a nesetri 🙂
Ahoj, mám to také tak ...
Před tehotenstvim jsem tatarák jedla třeba 3x do mesice 🤣 je prostě úžasný 😍🤣
Nyní se prostě taky bojím ale dá se to vydržet já už jedu 32tt jen vždy na manžela “ty jooooo já bych si tak dala tatarák” 🤣 smůla, nedám si ho ať nechytnu salmonelu nebo bůh ví co ještě 😞 za to mi to opravdu nestojí.
Zvládneme to 💪🏻👍🏻
@guinea přesně tak, je úplně jedno, jaké množství, někdo ho může jíst každý týden a dobrý a někdo si dá jednou a zrovna tam ta mrcha bude.
@simor88 Nedala bych si. Jsme snad dospělé a dokážeme si kvůli dítěti něco odepřít, ne? Pokud si nedokážeš odepřít blbej tatarák, tak co budeš dělat, až bude mít dítě třeba alergii na mlíko nebo jiný potravinya nebudeš moct kupu věcí? Já to zažila a nepřeju to nikomu, nemohla jsem přijít na to, co mu vadí, takže v jednu dobu jsem jedla asi tak pět surovin a jinak nic. V době, kdy dítě bylo v noci desetkrát vzhůru a řvalo, hlídání nula, manžel jezdil domů v 8, já totálně mrtvá a ještě ani najíst jsem se kloudně nemohla. Ale nikdy mě nenapadlo si říct - no co, já mam na ten jogurt prostě chuť, tak se to nepo...
Zrovna u tataráku si člověk nemůže být jistý nikdy. Jednak to syrové maso a jednak syrové vejce, tam to prostě nemáš šanci podchytit. Těch pár měsíců to jde vydržet, i když ho mam taky ráda.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Když si nemůžeš být 100% jistá původenm, kvalitou a zdravotním stavem masa tak se nedoporučuje ho jíst ani jako netěhu jen na to člověk víc kašle já osobně jsem velikou milovnicí tataráku ale když jsem čekala dceru a následně 10m kojení jsem si ho odpustila i když to bylo někdy peklo 😀 drž se 🙂