Antikoncepce a opožděně menstruace. Může to být tím, že už nekojím?

lusinek12
10. únor 2020

Maminky chtěla bych se zeptat jsem rok a 3m po porodu beru antikoncepci evellien a od ledna jsem přestala kojit pac malá odmítá prso...
S přítelem mívám občas pohlavní styk a přiznám se že občas zapomenu pilulku ale max 1 a druhý den pokračují normálně.. Bouzel si nepíšu menzes kdy jsem naposledy měla ale co si pamatuji tak naposledy byl koncem prosince a od té doby už nedorazila.. Je možné že by to bylo kvůli práškum a tím že už nekojim že bych to měla prehazeny..

lusinek12
autor
10. únor 2020

@lusinek12 ještě bych jen dodala že neberu pravidelnou hodinu jednou si vezmu 20hod večer a jednou třeba 21hod vecir.. Coz mě dr upozorňoval že by se měly brát ve stejnou hodinu..

areh
10. únor 2020

@lusinek12 taky jsem jí občas vynechala a neotěhotněla jsem. Ale celkově jsem byla s touto ha strašně nespokojená. MS nepravidelná, vynechávala nebo byla naopak 2x v měsíci. Po tom, co jsem ji přestala brát se vše srovnalo.
Ale udělej si test, ať víš na čem jsi...

lusinek12
autor
10. únor 2020

Asi budu muset ad vím jak jsem na tom právě jdu ve středu na gyndu a jikoz už nekojim tak mi napíše jinou antinu.. Ale je pravda že MS je nepravidelná... A co jsem četla tak některé Maminek nemají vůbec MS..

hermij
10. únor 2020

Píšu zrychleně, neodsuzuji, konstatuji, píšu svůj (odborný) názor, přeber si, co Tě osloví. Pokud se rozhodneš HA dále užívat, je to Tvá volba, kterou respektuji. Co taky jiného můžu dělat 😅 V rozhovoru vše vždycky vyzní jinak, než v psané formě 😉 🌷

Já bych taky nechtěla prso napumpované umělýma hormonama... HA přechází do mateřského mléka. Tečka. Výzkumy viz. volně dostupné vědecké databáze, píše se to i v příbalovém letáku.
Maminky, které MS nemají, tak kojí, uvolňuje se jim prolaktin a ten blokuje ovulaci a následnou menstruaci. U Tebe může prolaktin ještě doznívat, tak i to může mít vliv na krvácení, nicméně, ty nemenstruuješ, jen spádově krvácíš, pokud jsi na hormonálce. Při hormonálce nemá žena cyklus.
Takovéto halabala užívání je velké koledování si o nechtěné otěhotnění. HA se musí užívat přesně na hodinu každý den, tehdy zajišťuje spolehlivost 99,7%. Tzn. že 3 ženy z 1000 i tak otěhotní nechtěně. Pokud ji užíváš halabala, spolehlivost je kolem 92%, tzn. hrozí početí 80 ženám z 1000. Viz. data o spolehlivosti HA, Tehcnologie kontracepce 21. století, dokumenty Světové zdravotnické organizace atd.
Pokud jde o kojící HA, tak je ještě méně spolehlivá...
Výčet nežádoucích účinků je rovněž v příbalovém letáku každé HA... pokud jsi plně informovaná o rizicích a přijímáš je a jsi spokojená, ok, užívej dál. Já bych nich takového nechtěla, mám ráda sebe i své tělo a cením si svého zdraví. Hlavně jako maminka dvojnásob, abych byla zdravá pro svou rodinu. Máme 21. století a existují desítky variant, jak se spolehlivě chránit před početím i bez hormonů, můžeš se zajímat. Gynekologové tu nejsou od toho, aby řešili antikoncepci. Mají léčit. Řeší jen tu, co musí předepisovat kvůli hormonům, anebo zavádět, protože jde o invazivní zákrok, ostatní je na nás, ženách/párech. Informace hledej tedy jinde, než v gynekologické ambulanci... Ať je všechno brzy dobrý a ke Tvé spokojenosti 🐧

lusinek12
autor
10. únor 2020

@hermij děkuji za tvůj nazor a odpověď ale nemyslím si že malá odmítá prso jen k vůli tomu že beru HA důvod je úplně jiný malá byla od malinká hodně zavisla má prsů ale jelikož jsem ji dala flašku tak kojení šlo postupně do háje.. U první dceři jsem kojila 18m a ještě jsem ji dokrmovala UM a pak jsem dostavila...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru