Dobrý den, mé přání je prožít těhotenství bez ultrazvuků a (pro mě) zbytečných vyšetření. Pokud bych cítila, že něco není ok, lékaře bych jistě navštívila. Jinak je pro mě naprosto zbytečný. Jenže, mám práci, kde pro mě není možné v těhotenství fungovat a tak potřebuji neschopenku. Tu mi nynější doktor předepsal bez problémů. Jenže s tím se táhnou i kontroly, vyšetření apod. Snažila jsem se panu doktoru vysvětlit, že nechci další ultrazvuky ani vyšetření. Jenže po hodinové diskuzi mi řekl něco ve smyslu, že pokud si ty vyšetření nezaplatím a nepůjdu na ně, tak mi zruší neschopenku, protože nemá z čeho vyčíst můj stav. Jaký na to máte názor? Neznáte prosím nějakého doktora nejlépe v okolí Jihlavy či Pelhřimova, který by vyslyšel mé prosby, napsal neschopenku a nechal ženu v klidu žít se svým tělem a miminkem?
Ano, je mi jasné, že můj přístup většina žen odsoudí, ale každý je z jiného těsta, tak jsem ráda, že na to nereagujete. A děkuji za tip! Přemýšlela jsem, že bych za ní zašla, jen mi přišlo nepříjemné si vymýšlet a tak jsem doufala, že tu najdu spřízněnou duši, která to bude vidět stejně a bude mít zkušenosti s nějakým alternativním gynekologem...
Myslím že takového doktora budeš hledat těžko, nevím zda si někdo vezme na triko napsat ti neschopenku bez toho aniž by věděl jestli to miminko v tobe ještě vubec žije a jestli je zdravé a vše je tak jak ma být.
To si na triko zadny doktor nevezme....uprimne se Ti divim...
Jde o neschopenku z důvodu práce a ne kvůli zdravotnímu stavu. Miminko pan doktor jednou viděl a všechno bylo tak jak má být, určil stáří. Sám mi říkal, že ty další vyšetření se dělají, kde se problémy díky nim zjistí u 1-2 % žen. Připadá mi to stejný "hazard" jako bát se, jestli mě nepřejede auto. Proto zavrhuji tyto zbytečné, nepříjemné a stresující zákroky. Pokud by bylo něco v nepořádku, věřím, že si tělo řekne samo. Myslím, že musí být doktor, který takto smýšlí. Na jiných těhu-stránkách jsem často četla, jak jsou ženy nešťastné, že jim v těhotenství nedělají lékaři ultrazvuky (ani ten hlavní ve 12tt).. Tak přesně takového hledám.
@saprlote jenže neschopenka z důvodu práce neexistuje a ty chceš po tom doktorovi aby podváděl. Takže nejde o to, jesli je alternativní. Chápu to tak, že i ten tvůj by ti ta vyšetření nedělal, ale nemá pak čím podložit to, že tě nechá doma. Tady pak jedině opravdu najít jiný důvod neschopenky.
Obvodní ti nenapíše neschopenku z důvodu práce v těhotenství. Může ti jí napsat na jinou diagnózu ale a tím se protáhne více kontrol (na těhotný chodí málo, nebo vůbec). Navíc ta vyšetření a ultrazvuky nejsou jen tak pro nic za nic. Tělo ti může naznačit že je něco blbě až když bude pozdě. Pokud jsi ochotná že svého přesvědčení toto riskovat i za tvé dítě, je to tvoje věc. Třeba zamlklý potrat se pozná pouze na uz bez příznaků a nebo až když tě obří zánět ohrozí ba životě. Chápu gynekologa který ti v takovém případě odmítne dát neschopenku. Když můžeš riskovat těhu bez vyšetření, proč ho neriskovat v práci.
Nevim co je na vyšetření v těhotenství stresující, pro me tedy není, myslím ze sama na sobě opravdu nepoznáš ze se předčasně otevíraš nebo že se ti zkracuje čípek co zjistí jen doktor a může včas zasáhnout, když tě ale doktor nevyšetří můžeš předčasně porodit.
A to ja si servitky teda brat nebudu. Nechapu, ze jsi schopna takhle riskovat jen kvuli nejakymu nablblymu bio-eko zivotnimu stylu... madam se nechce stresovat... eh pfffff...
Buď si jistá, ze tělo opravdu vždycky nepozná, ze je neco v nepořádku.
@zmrzlinka ja myslim, ze odmitnout se da cokoliv, i s pisemnym souhlasem, pokud bude na tom lekar trvat.
Ja se teto mamince taky divim, ale je mozne, ze je rozhodnuta prijnout sve dite takove jake je, i kdyby melo jakekoliv postizeni ci vadu. Takze chapu, ze pak nechce testy podstupovat.
Na druhou stranu, maminko-autorko-saprlote:
nejde jen o to, jestli ma mimi vyvojove vady. Jde i o to, ze kolikrat sama nevycitite, ze se neco dole deje, a ne vzdy musi potize provazet krvaceni. Mizete se driv otevirat, predcasne kvuli tomu porodit, a i v tomto pripade byste to nechala byt? To jako vazne? Lekarske prohlidky jiste lze omezit, ale doporucuji vam, i ve vlastnim zajmu (!) nejaka "rutinni" vysetrrni podstoupit.
A jestli si myslite, ze s ditetem k lekari nebudete muset a budete vse odmitat, aby Vas to jednou poradne nemrzelo, urcite kroky nekdy nejde vratit zpet a pak se muzete mlatit hlavou do zdi. A tohle neberte jako straseni. To je realita.
Hodne stesti
@kristynatita pokud se neco podela, vsadim boty, ze bude okamzite zalovat vsechny kolem sebe, ze zanedbali peci... "Ja nejsem doktor, meli jste mi prece rict, ze je UTZ dulezite atd ". Je to uz takova klasika v techto alternativnich kruzich.
Pokud vykonáváš práci nevhodnou v těhotenství, měla bys to v první řadě řešit se zaměstnavatelem a ne s gynekologem..
@kristynatita Samozřejmě, že jde odmítnout cokoliv, ale pak lékař klidně může tu neschopenku zrušit... a vůbec že mu nedivím, že to udělá.
@saprlote Neschopenka z důvodu práce neexistuje, takže pokud ti nic není, tak si nech ukončit neschopenku, zařiď si v práci převedení na práci vhodnou pro těhotné a nechtěj po doktorovi, aby kvůli tobě podváděl, když pak ani nejsi ochotna chodit na vyšetření, které on prostě z titulu toho, že ti napsal neschopenku udělat musí... A ano, odsoudím tě, protože fakt mě netěší, živit ze svých odvodů někoho, kdo chce aby mu doktor napsal neschopenku a nechal ho na pokoji, aby si mohl v klidu užívat těhotenství a my ostatní na to přispívali... jo a jestli to nechceš řešit se zaměstnavatelem, tak si domluv neplacené volno nebo podej výpověď a můžeš mít zcela v klidu doma, bez zbytečných kontrol.
@saprlote Tvoje zaměstnání se tvého gynekologa vůbec netýká. Pokud se tvoje zaměstnání neslučuje s těhotenstvím, nech se zaměstnavatelem převést na jinou pozici, která se s těhotenstvím slučuje. Pokud takovou pozici pro tebe tvůj zaměstnavatel nemá, je jeho povinností nechat tě doma za plný plat,
Pokud ti lékař vystaví neschopenku, musíš mít stanovené kontroly, chodit si pro lístek na peníze apod. To jako příjdeš na stanovenou kontrolu, mezi dveřmi mu zamáváš a zase zmizíš? Těžko ti může lékař dát neschopenku a potom tě nechat dalších 8 měsíců žít v souladu s přírodou, bez kontrol, protože ty si to tak přeješ. Pokud ti v těle plod třeba odumře a projeví se to třeba až za měsíc velkým zánětem, bude tvůj gynekolog za blbce, že na to nepřišel. To si žádný lékař neriskne.
Co když předčasně porodíš? To necháš to dítě v souladu s přírodou zemřít? Možná to zní tvrdě, ale ano, příroda by to tak vyřešila. Nebo dovolíš doktorům, aby problém vyřešili za tebe a dítě napojili na přístroje (které se ti možná teď zdají zbytečné)? A nevadilo by ti, že my ostatní bychom z našich daní přispívali na tu drahou léčbu nedonošence, který se třeba mohl narodit v termínu, kdyby matka (ty) nebyla sobec? Upřímně mně se tedy nechce ani přispívat ti na neschopenku, vždyť ti nic není a můžeš dělat stejně jako ostatní! To ti není ani trochu trapné chtít na nás všech parazitovat?
A mockrát se omlouvám všem maminkám, které jsem pohoršila. Alespoň jsem se poučila, že psát na takové diskuze nemá ve většině případů smysl 🙂 A opravdu na vás neparazituji, platím sama daně a ještě přispívám, kde můžu. Můžete mít klid v srdci 🙂
Moje tělo si taky samo neřeklo, ze ve me miminko uz 2 týdny nežije. . . Zamlkly potrat těžko poznáte, když je bez příznaků a pak hrozí riziko vám ...
Je úsměvné, že parazity hledáte mezi maminkami 🙂 🙂. Pro mou obranu, mám neschopenku poprvé ve svém životě. Přišla jsem za doktorem, že mám nevhodnou práci, kvůli tomu, co musím vdechovat. Co jsem brala za vedlejší... často jsem celá rána prozvracela, přes den i večer jsem taky něco kápla. Od rána do večera mě bolí hlava, nemůžu spát, probudím se ve 2 a už neusnu. V práci mám každý den hodně stresu z kterého mě píchalo v břiše. Tudíž si asi umíte představit mou pracovní schopnost, kde komunikuji s lidmi z ciziny a jsem pod velkým tlakem i stresem... S těmito okolnostmi jsem přišla za lékařem, který mě zkontroloval i ultrazvukem. Řekl, že je vše v pořádku, tak jak má být. A že by mi ty nevolnosti a tiky v oku měly časem odeznít. Za těch pět dní s neschopenkou se mi neskutečně ulevilo, přestaly bolesti břicha, zvracím jen výjimečně, začala jsem i trochu lépe jíst. Někdy se vyspím až do rána, což je pro mě úspěch. Nechtěla jsem vás zatěžovat mými problémy, tohle asi nejsou důvody k neschopence, až mi bude ještě trochu lépe, zruším neschopenku a vy budete moci v klidu spát. Omlouvám se vám ještě jednou, že jsem mnohé z vás tak rozčílila. A rada: zkuste se mrknout, kam všude jdou vaše daně, než začnete ovečkovat s první informací, kterou uslyšíte 🙂
Myslim, ze tady všechny nakrklo, ze po lékaři v podstatě zadas podvod.
Proto jsem sem psala, nevěděla jsem, jak se věci mají. Teď už to vím až moc dobře, za což vám všem moc děkuji.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@saprlote k tvému přístupu na věc se vyjadřovat nebudu ,to je tvoje věc a k tvé otázce ohledně neschopenky, tak si zajdi k obvoďákovi a domluv se s ním ať ti to napíše na záda ..třeba