Ahoj,
narodilo se mi miminko v srpnu 2015 a zjistila jsem, že jsem těhotná. Termín mi vychází koncem září, děti budou 13 měsíců od sebe.
Mám velký strach z jedné jediné věci, a to, že první bude odsunut na druhou kolej. Přece jen mu bude jen rok, bude mě stále potřebovat a já ho nechci odstrčit. Chci, aby si mě užil.
Je to jeden z hlavních důvodů, proč uvažuji o potratu.
Je tu někdo, kdo má děti takto blízko k sobě? Prosím o to, jak to zvládáte...A jak se dostatečně věnovat i ročnímu dítku. Děkuji moc..
Prosím bez urážek, je to pro mě citlivé téma.
@klabosaklobasa ahojky. Já mám první dvě děti od sebe 18měsíců. Já bych se toho vůbec nebála. Neříkám, že to není náročné, ale dá se to zvládnout. Čas na oba dva si určitě najdeš. Miminko dost spinká a tu dobu budeš věnovat staršímu dítku. Hold úklid počká. Já měla taky obavu, ale je to zbytečné. Stačí si to jen organizačně promyslet a čas budeš mít opravdu na oba dva. My měli slabší chvilky akorát u kojení, ale to jsem viděla na synovi, že je mu líto, že ségra je u mně. Tak jsem ho prostě k sobě při kojení vždycky přitulila a povídala si s ním a bylo po problému. Od té chvíle co si dcera sedla a začala chodit po čtyřech byli super parťáci a já si s nima hrála už vlastně s oběma. Držím pěstičky.
@klabosaklobasa Já to v tom malém věkovém odstupu vidím velkou výhodu (kromě výhod pro děti samotné, to oceníte později), že skoro odpadne nějaké žárlení při narození druhého. Mám první dva 15 měsíců od sebe, jako selanka to nebyla, ale zvládnout se to dalo dobře. Když se dcerka narodila, tak to syn bral tak nějak automaticky, prostě nežárlil. 🙂 Byli a jsou super parťáci. Před 16 měsíci nám přibyl třetí do party a i k němu se chovají krásně, jsou úžasní. Držím palce v rozhodování, ale za mě - jděte do toho, první rok bude fuška, ale pak to oceníte, budou si náramně rozumět, hrát si spolu a vlastně to budete mít skoro "z jedné vody na čisto". 😀
@klabosaklobasa mám od sebe 16 měsíců, že by bylo prvorozené odsunuté na druhou kolej, to určitě ne, miminko nepotřebuje tolik pozornosti, než trochu odroste, bude starší už samostatnější. Já spíš řešila to, aby starší už chodila, abychom došli alespon do obchodu, ale dnes se řeší sourozeneckými kočárem, takže to by ani takový problém nebyl. Jako náročné to je, taky jsem se toho bála, ale když se narodila druhá dcera, všechno šlo tak nějak automaticky, prostě jsem dělala, co bylo potřeba a nijak jsem se nezamýšlela, ža jsem unavená, nebo že už toho mám plný kecky, to mě nikdy ani nenapadlo. Ale můžu ti říct, že ač pro matku je to náročné, pro děti je to naprosto úžasné, když si jsou věkově blízko, když trochu odrostly, začaly si spolu krásně hrát a zabavily se spolu a rozumí si dodnes, to je pro mě ten nejkrásnější smysl mateřské obětavosti. 😉
@mandala ta posledni veta je moc hezka. Pro mamu sice zpocatku ten prvni rok zahul, ale pro deti je to to nejlepsi, co muze mit, sourozence, partaka, se kterym si muze hrat, tim utuzovat vztah, v dospelosti mit jeden v druhem oporu..my se segrou jsme blizko u sebe a to detstvi bylo fajn a chtela bych to i pro svou dceru takto.
@klabosaklobasa Ahoj, jsem s brachou o 12 mesicu a 20 dni. Mamce puvodne rekli, ze nikdy nebude mit deti a pak takovy dva darecci najednou 🙂 S brachou jsme si vyhrali, byli jsme partaci a do dnes se mame moc radi. Neprijde mi, ze by to zanechalo na brachovi nejaky stopy, pry si na mne rychle zvyknul. Starsi deti se proste prizpusobi.
Urcite to zvladnete, drzim palce 🙂
@klabosaklobasa to mas jedno,tie prve tri mesiace je to zahul a potom sa to zlepsuje 😉
máme tedy rozdíl o fous větší - 14 měsíců a holkám je teď 22 a 8 měsíců. Popravdě řečeno, občas jsem z nich vyřízená, ale častějc šťastná🙂 (a to tohle píšu po tom co jsem dvě hodiny uspávala tu starší a v momentě kdy zabrala se probudila ta mladší!!!) Jako vidím v tom krátkém věkovém rozmezí víc výhod než nevýhod. Žárlivost je minimální, zabavím obě podobnými aktivitami, takže se můžu věnovat oběma zároveň a neupřednostňovat jednu nebo druhou. (i když to jak se často říká že starší je odsunut na druhou kolej - já spíš mívám pocit že šidím tu mladší...) v tomhle nevidím důvod k potratu, ale k radosti😉
Ahojky 🙂 sama mam děti 13 měsícu od sebe a jsem za ne rada.. ono se to zda byt nezvadatelne,ale vse se zvladnout da..Vubec o potratu neuvažuj pak by jsi mohla vseho casem litovat...Kdyz ti male bude spat mas cas na to starsi detatko..
mám holčičky od sebe 15,5 měsíce a neměnila bych, starší mladší miluje, mladší už se na ní teď směje..Je to paráda. Občas mě může trefit šlak, ale není to nikdy kvůli nějakým zásadním věcem... Starší dcera začala chodit až ve 14 měsících, takže u nás je sourozenecký kočár potřeba. alemají se rády, neřešila jsem žárlivost ani nic podobného. Jen, co jsem těžce nesla, bylo odloučení během toho, co jsem musela být v porodnici.
Ahoj, já mám 14 měsíční dítě a jsem v 34.týdnu těhotenství s druhým dítětem. Samozřejmě sdílím spoustu podobných obav, jak to ten starší zvládne, jestli bude odsunutý na druhou kolej atd. Snažíme se ho připravit, mluvíme o miminku, ukazuji mu malá miminka, když je někde vidíme, ví, že je miminko v bříško (umí to ukázat)... Pro mě je to taky náročné, být těhotná a starat se o takto malé dítě, které se sotva naučilo chodit. Určitě ale nelituju rozhodnutí si pořídit děti takto brzy po sobě. Věřím tomu, že budou parťáci a že si spoustu věcí odbudu s dvěma dětmi najednou. Nehledě na to, že mám občas pocit, že sourozenec přichází právě včas - náš syn je jediné dítě široko daleko, jeho dva bratranci žijí daleko a vidí se 2x do roka, takže má veškerou pozornost prarodičů i nás rodičů a vyrůstá mezi samými dospělými (byť má kamarády vrstevníky). Naši pozornost si samozřejmě maximálně užívá... jsem ráda, že se brzy bude muset o pozornost dělit se sestřičkou, ono mu to prospěje.... (a myslím to v dobrém).
Mam deti od sebe 19 mesicu. Prvni 4 mesice fakt narocne, ale spis z nedostatku spanku. Mladsi spala pres den a v noci radila. Melo to vyhodu v tom, ze jsem mela cas na starsiho. Sourozenecky kocar byl nutnosti. Zarleni praktucky zadne. Nemenila bych. Miminko toho opravdu moc nepotrebuje, hodne spi a na starsiho cas urcite bude. Ten muj rostak si dny, kdy jsem byla v porodnici naramne uzival. S tatkou porad nekde cestovali a blbli. .
jsem přesně o rok a den mladší než brácha a jsem moc ráda, že mamku nic takového jako potrat nenapadlo :D, já mám holky od sebe 2 roky, chtěla jsme,aby k sobě měly taky blízko, protože si z dětství pamatuju, že to prostě bylo super, pro matku občas záhul,ale to je i s jedním to druhé do toho prostě tak nějak zapadne 🙂, to zvládneš a pak budeš jen ráda, že to takhle máte 🙂
ja som sa o to tiez bala, hoci rozdiel je 1,5r. nakoniec som zistila, ze malicke babatko aj tak vacsinu dna prespi (zobudi sa-naje sa-prebali sa-odgrgne a zasa spi), a medzitym dost casu sa venovat druhemu. ten druhy sa prave v tom case o babatko zaujimal, bol pri nas.....
sestra ma rozdiel 14m a jej mensia bola hodne narocna, pytala vela pozornosti, ale aj tak to slo, pretoze malicke deti vela spia. ale neskor to je praveze uplne super - deti robia vsetko spolu - a teda aj spolu s mamickou (ktora casto robi len policajta 😀 ).
ono v kazdom veku potrebuje dietatko mamu - ci ma 1r ci 3r.... prosim, neuvazuj o potrate, uvidis, bude to super, mozno zo zaciatku narocne kym sa "nastavite" (mozno budes mat casto pocit ze nerobis nic ine len krmis-prebalujes-uspavas...).
mmch moja mama mala 3 deti do roka 🙂 a to uz asi bol "masaker" 😀 😀 😀
Ja zatim planuji jen jedno dite, ale kdybych se rozhodla pro dve, chtela bych co nejmensi odstup.
Rodila som koncom srpna 2014 a zaciatkom prosinca 2015, rozdiel 15,5m. Druhe sa vypytalo o 2 mesiace skor, takze som snim bola cca 20 dni v porodnici. Ani na sekundu ma nenapadol potrat a to nefunguju hlidaci babicky a mm chodi z prace najskor o siestej. Dieta, ktore sa vypytalo na svet, je rovnako tvoje ako to, ktore sa uz narodilo. Starsiemu vobec neuskodi, ze sa okolo neho nebude tocit svet a aspon nebude tak zavisle od teba a ty od neho. Navyse mimino vacsinu dna prespi, takze u nas zatial ziadny problem. Ak by si sa drzala svojich uvah, tak druhe dieta nemas nikdy. Pretoze mamu potrebuje aj dvojrocne, aj patrocne. Ale v konecnom dosledku sa aj tak rozhodnes sama, ja by som ale druhe zdrave dieta kvoli prvemu neobetovala. Ved to je hrozne....Dieta je predsa velky dar.
A nebudem klamat, ocakavam ze prvy rok bude velmi tazky pre vsetkych, ale co je rok v porovnani so zvyskom zivota?
Jsem o rok a 19 dni starsi nez segra a jsem za to rada. Manzel se svagrovou jsou od sebe dokonce jen jedenact mesicu..
Ahoj 🙂 Mám doma deseti měsíční slečnu a v září čekáme další přírůstek. Budou od sebe teda 15 měsíců. Poradíte někdo sourozenecký kočárek? Ideálně něco dobře ovladatelného s většíma kolama 🙂 A má vůbec sourozenecký kočár smysl? Dcera si už teď stoupá, tak doufám, že do září bude chodit 😀
Manžel má dvojče a o 11 měsíců staršího bratra... tchýně už není mezi námi tak se nemůžu zeptat jaké to byloa le vyrostli z nich úžasní chlapi ze vśech.... takže to taková hrůza nebude... podotýkám, že tchán byl voják takže na ně byla sama.
Ahoj, naše děcka jsou od sebe 15 měsíců. Taky jsem mela obavy z toho, abych děcko "neodstrcila" tak jsem se ho rozhodla zapojovat jak to šlo (vzhledem k věku). Nosil plenky, chodil kontrolovat, koukal se jak se koji, daval dudlicky - moc ho to bavilo, cejtil se dulezite 😉 a samozřejmě novorozenec a kojenec nepotřebuje tolik a tak intenzivní pozornost jako batole, takže ze začátku v podstatě vse pri starem co se týče hry a později uz se začalo zapojovat mladší. ted uz jsou velký, sice se občas servou, ale maj se hrozně rádi, nadherne si spolu vyhrajou a drzej basu. Je to sice trochu náročnější ze začátku, ale pak je radost se koukat jak se maj rádi a drží spolu. A je to i jednodušší pro mě - někdy me vyhodi z pokojíku at je laskavě nechám hrát o samotě 😀 Takže se neboj, urco to zvládneš, a bude to krásný 🙂
@voleskap určitě ma smysl. Takhle malý decko toho moc neutape. My jsme měli dvojceci, teutonii, byla super, ale dost široká - v Čechách jsem mela problém se vejít. Takze ted bych šla do typu s korbickou a sedackou za sebou. Ale tedy zkušenost s jinym nemam. Sourozenecky bugaboo ma na muj vkus děsně pitavou korbicku.
Ahoj já mám děcka 16 měsíců od sebe a záhul to pro mě byl velký, bohužel ve stejnou dobu znovu udeřila zákeřná nemoc u mé maminky tkže přibyla starost i o maminku.Pomoc z rodiny žádná.Ale zvládli jsme to smanželem a neměnili bychom.Dětem je 6 a necelých 5 a jsou to supr parťáci. 🙂 🙂
Rodila sem v cervenci 2015 a v srpnu cekame čtvrté ditko 😉 takže taky necelých 13m od sebe..
Starší kluci sou od sebe sedm let a je to strašně moc ☹ takže když sme zjistili na kontrole po šestinedělí že asi nejde o přechod 😀 první co sme brali v potaz bylo že budou prdelky vyrůstat spolu.bydlime na polosamote a sama vím jak je mi celé dny smutno..doufam že z nich budou parťáci jak píší holky a ačkoliv si pěkně maknu snad do roka se nak sehrajem a bude jen dobře 😉
Ahoj, mám děti od sebe 14 měsíců. Vždy jsme s manželem chtěli děti hned po sobe, takže to bylo plánované. Sice jsem po prvním porodu měla poporodní deprese takový, že me manžel nechtěl nechavat samotnou s dítětem doma, ale stejně se šli do dalšího. U druhého porodu jsem byla připravena na případný návrat deprese. I přes různé problémy bych nikdy neměnila, krásně si s spolu vyhrajou. A přídě mi to snadnější jak s jedním, mladší mi příde stejně vyspělé jak starší😃
Kočár jsme kupovali iCandy peach Blossom a naprostá spokojenost i ovladatelnost.
Ahoooj, nam se narodil vasik v lednu 2015....uz nevim presne kdy jsem se dozvedela ze jsem tehotna...taky jsme zvazovali potrat,ale kdyz jsem koukla na syna, rekla jsem si, ze to malicky, co ve me roste, proste dat pryc nemuzu! a nelituju... v breznu 2016 se narodil filipek. ze zacatku pomahala se starsim tchyne a ja jsem si davala za vinu, ze se mu malo venuju,ale on ma babicku rad a mozna ze mu nebylo ani smuno... ted je to dva mesice a obcas si rikam, ze to je fuska,ale nebude to tak naporad... deti vyrostou tak rychle, ze si budu rikat prooooc tak rychle vyrostli....samozrejme, ze starsi zarli, kdyz se venuju filipkovi (prebalovani, kojeni), ale az malej usne, hraju si s vasikem...
Taky se přidám. ☺ Mám od sebe první dvě dcery o 16 měsíců. Obavy jsem tehdy také měla, ale bylo to zbytečne. Nedají na sebe dopustit a jsou jak dvojčata. Vztah mají krásný. Dneska jim je 11 a 10 let. 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
13 mesicu po porodu prvorozeneho jsem porodila dvojcata. Ted maji ctyri nejstarsi a dvojcata tri roky, nikdy me nepotkalo vetsi stesti nez tohle. Neboj, ono to vypada desive, ale v realu to tak neni. Jsou super tym, brani jeden druheho, zadaji kokino i pro ostatni atd. Nejstarsi na zacatku vzdycky resil, ze tam a tam pojedeme s dvojcatama a ze je chce s sebou 😉