1. screening - zvýšené NT (šíjové projasnění)

zuzanaa23
19. říj 2017

Ahoj, procitam si zpravy z vysetreni atd. A narazila jsem na moji zpravu z 1screeningu. No a opet jsem strasne nervozni i kdyz uz je to dlouho od vysetreni.
Ve zprave mam napsano hodnoty NT (sijove projasneni ) -3,2mm,
Uterine artery Pl 2,20 Ekvivalentni k 1,430MoM a pak jeste riziko preeklampsie pred 37tt 1:98.
Potom mi moje Dr rekla ze cely test vysel negativni. Byl mi nasazen jen stacyl 100mg kvuli te preeklampsii. UZ ve 20 tt v poradku a ve 30tt taky v poradku.. ale vubec nevim zda nekdo kontroloval to NT .. ☹ u nas se lekari stale stridaji a pokazdy nekdo jiny ☹ a tak jsem strasne nervozni jestli se to vubec zkontrolovalo a je vse v poradku.... konkretne mi dela starost to NT. Ma bry byt pod 3mm a to uz je hranicni...
Ze ja jsem se na uz ve 30tt nezeptala na to.. ted jsem z toho strasne nervozni... ☹ nevite jestli se to na velkem Uz ve 30 tt kontroluje ? Jak to vyslo vam ? Taky jste to mela nektera tak ? ☹ jsem z toho zase vyplasena. ☹

zdenkaell
19. říj 2017

Nt se meri jen na 1.screeningu

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzanaa23
autor
19. říj 2017

@ttm A kontrolovali ti to po tom jeste ?. Ja taky vse ostatni v poradku krom toho co zminuju vyse, ale co je uterine artery to ani nevim... ale jak ctu ruzne diskuze atd.tak vsechny pisou ze meli treba 2,8mm a uz je hnali na genetiku. Snad by si na to lekari dali pozor, zejo ? A kdyz mi rekli na uz ve 20tt a 30tt ze vse v poradku tak snad ano. Mrzi me ze sem jim tam tu zpravu neukazala a nezeptala se. ☹ jsem hned ze vseho vynervovana. ☹

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzanaa23
autor
19. říj 2017

@ttm to jsem nevedela, ze se to merit uz neda. Moc dekuji za uklidneni. 🙂

luu_ca
19. říj 2017

Ja mela na 1. SCR také tuším 3.2mm, zaplatili jsme si tedy geneticky test, který potvrdil screening=negativní. Na druhem screeningu se na sojové projasneni divali, bylo to opět kolem 3mm, ale v tomto 20. týdnu už je to prý normalni a otok splaskl. Řekli nam,ze miminko nevykazuje žádné fyzické známky postižení, kterých je u Downa asi celkem dost, takže pokud neshledali při tvém 2. screeningu nic neobvykleho, věřím, že je vše v pořádku. Ja veškeré velké screeningu absolvovala v Profema a mohu jedině doporučit, opravdu precizní práce. Nyní mě čeká screening ve 30. týdnu kvůli mírné nedomykavosti chlopně a opět tam.

alishka111
19. říj 2017

@zuzanaa23 u dcery nt 4.2, u dcery 3.9, vše jinak v pořádku, takže screening vlastně negativní. Přesto poprvé odběr choriových klků, podruhé free cell dna test z krve. Všechno v pořádku, máme dvě zdravé děti. Hodnota nt sama o sobě nic neznamená, jde o kombinaci více údajů a 3.2 není žádná hrozná hodnota, tak klid ;)

lisianne
19. říj 2017

neboj, my měli 2.8 a taky jsem pěkně plašila a máme zdravého kluka jak buka. Prý je to vyšší u větších dětí někdy - malý se narodil 4,5 kg 🙂

zuzanaa23
autor
19. říj 2017

@lisianne tak to je zajimavy. Ja pry budu mit mensi mimco. Ve 30+0 mala vazila 1300g. Jsem zvedava na priste kolik bude vazit.

lisianne
19. říj 2017

@zuzanaa23 měření je taky kapitola sama o sobě, mě se gyn. sekla pár týdnů před porodem o kilo. S tou velikostí to je názor, který se ke mě dostal, když jsem pátrala po info kde se dalo. Něco na tom asi pravda může být, protože malý, když se narodil, tak byl celkově větší než ostatní - i hlavička, krček a s tím může souviset i to větší projasnění. Navíc je asi taky rozdíl, ve kt. tt ti to dělali. Nám snad snad skoro nejpozději kdy to bylo možné, tuším, že to bylo 13+3. Nabízí se úvaha - čím později, tím mimi větší, tím více tekutiny. Krev jsme měli dobrou. Hlavně klid ted, na dálší testy je už pozdě a mimi trpí, když se stresuješ. Bude to dobrý, uvidíš a pak si budeš vyčítat, že ses stresovala.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru