Ahoj holky chtěla bych se zeptat byla jse mna 1 screeeningu a tam mi vyšlo šíjové projasnění 1mm a doktor mi pak řekl že je to hraniční ale závěr je negativní a ryziko je populační 1:1053 a upravené je 1:10675 mám nějak strašit protože to slovo hraniční mě hrozně moc straší ☹
a ještě tady přímo článek o hodnotách NT https://www.modrykonik.cz/hodnoty-nt/
@lucy_89 tak proč mi dr říkal že je hraniční ? hrozně mě tím vyděsil :-/
To ti řekl nějakou kravinu-hraniční je kolem 2,5mm...Takhle to máš parádní. Moje mimi mělo 1,5 a na genetice mi to lékařka chválila jak je to pěkné.
@8slunicko6 mno tak se dr asi blbě podíval nebo to prostě zblbnul ale každopádně já už si chtěla žádat o odběr plodové vody abych věděla na čem sem ☹ již mám jednu 4 letou dcerku ale tohle mě dokáže rozhodit i při druhém těhu
@straznovska To je zbytečné brát plodovku. Máš krásný výsledek. Na plodovku se posílá když je pravděpodobnost 1:300. Takže buď v pohodě a užívej si miminka...
@8slunicko6 děkuji uklidnila jsi mě mě to vrtalo hlavou od 13tt co je špatně a tak jsem ráda že je teda vše ok
@straznovska hele, a nemyslel jako hraniční tu hodnotu rizika 1:1053 ??? V tom článku, co jsem ti posílala, o tom něco píšou.
@lucy_89 mno podle toho jestli to berou podle věku nebo upravené ryziko podle vyšetření to nwm
píšou tam že se počítá pozitivní výsleden u 1:300
@straznovska "Za negativní výsledek je považováno vypočítané riziko nižší než 1:1300. " (to znamená, že pokud máš hodnotu pod 1300, tak je to hraniční) a ty máš 1:1053 - takže to myslel možná hraniční. (takže hraniční budou v rozmezí od 1:1300 - 1:300 a od 1:300 do 1:1 je už pozitivní) - ale to je jen to vzhledem k věku, takže pak ti to ten NT screening upřesnil na 1:10675 - což je jasně negativní. Takže bych v žádném případě neměla strach 🙂
@straznovska Takže čistě teoreticky: pokud bys porodila 10675 dětí, tak jedno z nich by mělo postižení Downův syndrom nebo ty další trizomie, na které se tento test provádí.
Aha tak děkuji za vysvětlení asi mám delší vedení ale ted jsem to konečně opravdu pochopila ty čísla mi jinak nedávali moc smisl takže ještě jednou mooooooc děkuji te´d již jsem klidná 😀 🙂 😉
@8slunicko6 mám 1:103 věk 40let, šíjové projasnění 1,6hcg 113,9 papp-a 2,187 a děsný strach ale na odběr plodovky nechci bojím se
@prdelka1979 Určitě to bude dobré-prý je vždy důležitější ta hodnota šíjového projasnění než výsledky tripl testů. Přesto se nechá udělat ještě nějaký větší screening z krve (podobný dběru plodovky) který je mnohem přesnější než tripl, ale prý se připlácí. Už o tom pár holek co na to šly psalo... Jen nevím jak se to přesně jmenuje... Zkus se zeptat na blogu, určitě někdo napíše... Jinak, někteří doktoři už ani tripl nedělají a spokojí se jen s tím šíj, projasněním protože prý často vychází blbě i když je mimi OK...
@prdelka1979 Ahoj, asi tě moc neuklidním, ale utz není všemocný, i když vše vypadá ok...a samozřejmě VĚTŠINOU to vše dobře dopadne, ale je otázka, jestli na sebe vezmeš to riziko, že bys nedejbože ta z mála, co si vytáhne krátkou sirku...já jsem teď 29tt a je mi 40...výsledky všech screeningů jsem měla podobné jako ty - utz byly v pořádku, ale haprovala mi krev a triple nic moc, takže mě honili po genetických konzultacích. Plodovku jsem brala až jako poslední možnost..dali jsme s manželem přednost Panorama testu (jsou i jiné - Prenascan atd...plus ínus je to to samé, liší se většinou laboratoří, která to zpracovává...něco se posílá do Číny a něco do Itálie)..Panorama se mi líbila v tom, že na ní má licenci laboratoř v Plzni, takže vzorek necestuje nikam daleko, je z těch testů relativně nejmodernější metoda s velikou spolehlivostí. Cena byla 12tis (je to hodně podobné i u těch ostatních testů). Bohužel jsem jedna z mála, které to nešlo nakonec udělat. Mám málo mimiDNA v krvi a to ti pak výsledky neudělají, protože za ně neručí. Dělají se až 3 odběry (platíš jen jednou). Nezbylo mi než plodovka - i když jsem to obrečela, ale nechtěla jsem být ta s krátkou sirkou a jiná možnost než plodovku nebo to risknout u porodu už nebyla. Dělali mi ji v motole a bylo to ok, jsou tam opravdu opatrní a profíci a to jsem hodně riziková a pak striktně pár dní jen ležela. Navíc jsem na ní šla s holčinou, která na ní musela (bylo jí 35), protože před 3mi lety přivedla na svět holčičku s downem, ačkoliv prodělala všechny možné screeningy, které ale nic neodhalily. Dokonce jí prý říkali, že má všechny výsledky jak dvacítka (taky tak fyzicky vypadala) a stejně to pro ni nedopadlo dobře. Což byl pro mě trošičku šok no...ale brala jsem to jako signál, že jsem nakonec udělala dobře než spoléhat na to, že budu v té VĚTŠINĚ, kdy to dobře skončí..
@vrabcak0007 tak koukám maminka šla protože ač měla všemožné screeningy a stejně přivedla na svět holčičku s downem? tak se nebudu stresovat spoustou vyšetření, jak vidno vše v pořádku a stejně postižená, v uterý jdu na konzultaci, známá v nemocnici mi o tom take řekla svoje tak jsem už víc v klidu. jinak mám tři zdravé děti a miminko bych tedy ani kdyby nevím co bylo pryč nedala.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
já myslím, že ta hotnota NT je úplně ukázková. Tady máš odkaz, přečti si to tam, je to vše podrobně popsáno https://www.modrykonik.cz/nt/