Ztráta chuti a čichu. Měl někdo při zánětu dutin?

qistyna
22. pro 2024

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda někdo při zánětu dutin přišel o čich i chuť… Vím, prvotní bývá covid, ale domácí testy mám negativní, kdežto rýmu mám a dutiny mě bolí, nad levým okem opravdu hodně.
Začínalo to suchým kašlem a zvýšenou teplotou. Měla jaem to samé v říjnu, doktor mi na to dal antibiotika, že zánět průdušek, ale mě se to prostě nezdá a vezme mě teď až v lednu nebo mám jít na pohotovost, na to to ale není. Ta ztráta chuti mě hodně tíží a přemýšlím, zda by mi někdo nepomohl (neprožil to také) jak omezit tyto příznaky? Zítra budu vařit štědrovečerní jídlo, no netuším jak to dopadne když necítilm opravdu vůbec nic.
Děkuji za nějaké tipy.

marianarem
22. pro 2024

@qistyna Stalo sa mi to uz davno pred covidom a bolo to velmi neprijemne. Nedalo sa ale nic robit, len pockat, preslo to.

rnika
22. pro 2024

Ano...teď mám totalka ucpaný dutiny, týden jsem neměla čich. Víc mě trápi zalehnuty uši- nemůžu se toho zbavit.

dejvitka
22. pro 2024

@qistyna mela jsem v listopadu. Covid test jsem mela negativni. Nejdriv suchy kasel, vodnata ryma, pak jsem citila jak mi to slezlo na prudusky. Zacala mi husta ryma, vlhky kasel, ale bez teplot, bez bolesti hlavy (dutin).
Pak jsem uplne ztratila chut i cich na cely 4 dny (za celou dobu se mi to neuvolnilo, ani naznak cichu). I kdyz jsem mela nos pruchodnej, ze jsem mohla dychat, tak mi to sedelo nekde hloubs v dutinach. CRP jsem mela negativni, takze celkova ATB jsem nemela. Tahlo se mi to cele pres mesic. Dostala jsem ATB kapky, kortikoidove kapky (po tech jsem zaznamenala prvni ulevu). Nejvic mi asi pomahal vyplach nosu konvickou a inhalator s Vincentkou 3x denne. Pokud tvuj lekar neordinuje a nema zaskok, tak bych si s bolesti dutin na pohotovost osobne zasla, to zas neni uplne drobnost. Preji brzke uzdraveni, na Vanoce je to hodne neprijemne.

qistyna
autor
23. pro 2024

@dejvitka dekuji, presne, i kdyz mam “volny” nos ani naznak cichu a chuti, ani po vysmrkani, proste uplne mrtvo

miryp
23. pro 2024

Se ztrátou chuti neporadím, to jsem měla jen jednou a pomohl jen čas, ale ztrátu čichu mívám při každém zánětu dutin a pomohlo mi koupit si prázdné čichací tyčinky, nakapu si do nich EO (jedna na tea tree, jedna na borovici, jedna na eukalyptus, jedna na směs na imunitu či dýchací cesty) a x-krát denně dělám čichový trénink. Fakt mi to zkracuje dobu, kdy necítím vůbec nic.
Jinak pokud tě bolí dutiny, tak já bych doporučila na nic nečekat a jít na jakékoliv ORL. Řešila jsem rýmu a kašel loni od října až do ledna letošního roku, pak už jsem to nevydržela a šla na ORL. Poslali mě na rtg a tam mi potvrdili zánět dutin. Nezabrala mi antibiotika, inhalace, denní odsávání dutin sondou, olejové kapky, máčení loktů, no prostě nic. Nakonec mi MUDr. předepsala lokální kortikoidy a ty vyřešily problém do 72 hodin. Od té doby si na to dávám pozor a jakmile je náznak zánětu dutin, okamžitě to řeším...

dejvitka
23. pro 2024

@miryp kde se, prosim, daji koupit ty prazdne tycinky ? Ja znam jen ty uz s esenceme, jako jsou napr. Hapčí. A ty efekt nemaji.

miryp
24. pro 2024

@dejvitka třeba na ekokoze ;)