Dobrý den,
je mi 23 let a chodím pravidelně na prohlídky ke stomatologovi - letos jsem byla v lednu a bylo vše v pořádku, ani žádný kaz po zhotovení RTG snímku.
Na dentální hygienu také chodím pravidelně a nebyly žádné problémy.
Před 4 lety mi sundali fixní rovnátka a ted mám rovnátka pouze na noc, ale nenosím je úplně pravidelně.
Začala jsem mit pocit, ze se mi zuby viklají. Sla jsem tedy k zrcadlu, chytla nejaky zub do ruky a jemně cítila ze se kyve. Je to normální a fyziologické? Mate s tím někdo zkušenosti.
Jsem z toho vynervovaná, že by mi mohl vypadnout zub. Opravdu když ho vezmu mezi prsty, tak cítím ze se hýbe, dokonce to je vidět i v zrcadle když na něj poklepu. Dásně nemam červené, oteklé, neplivu krev ani mne nebolí.
V prosinci jdu k dentální hygieničce, tak se ji na to zeptám.
Presto bych se chtěla zeptat, zda s tímto máte nějaké zkušenosti a je to normální.
Děkuju za všechny odpovědi.
Normální to není a jedině jít k zubnímu lékaři. Do kompetence dentální hygienistky nepatří posuzovat onemocnění parodontu, to vyhodnocuje a léčbu navrhuje pouze zubní lékař.
Že zub má kousek vůli pohybu v pořádku je. Ale obvykle musíš dost silou zabrat, abys s ním hnula. Žádné "poklepu". To už mi ok nepřijde. fakt se ozvi zubaři (A do tý doby s nima nevyklej... ale taky třeba odlož ty rovnátka.)
Za prvé: hygienistka není lékař, ta s vámi nic neudělá, za druhé: zpravidla se po sundání rovnátek nasazuje retainer, aby se zuby fixovaly a za třetí: když se zub hýbe, není to dobre., jedná se o parodontitidu a tu musí řešit váš lékař nebo parodontolog
Já bych si zavolala svému zubaři, co s tím.