Dámy, letos jsem se zařekla, že se nenechám na vánoce rozhodit a nebudu mít na sebe přehnané nároky a stejně jsem dnes bouchla dveřmi a hystericky křičela, že se můžu na letošní vánoce vys***. Jsem v 6. měsíci, zařídila jsem komplet dárky pro celou rodinu, zabalila je, zabalila a rozvezla dárky za peníze od babiček, upekla cukroví, vyzdobila dům, vyrobila kostým na školní besídku. Nevadí mi tohle všechno, dělám to ráda. Co mě vytočilo je to, že já celý prosinec lítám bez řečí a když jsem dnes přišla s tím, že je načase zapojit se do příprav, aby jsme vůbec měli přes bordel kam dát stromeček, tak se všichni tvářili, že je to vlastně všechno velice obtěžuje. Dcera měla hysterák kolem uklízení a manžel pořád nějaké průpovídky, až mi bouchly saze po celém dopoledni hloupých keců. To si toho vážně neumí rodina vážit? Vážně si všichni myslí, že se vše zařídí a oni si jen sednou k hotovému? Nebo je vánoční pohodička jen u nás? 😒
A během roku se do úklidu zapojují? Jestli ne, tak se asi diví, co to po nich najednou chceš a ještě jsi vystresovaná...
Zjevně o to nestojí. Dělej tolik, kolik zvládneš a co TY SAMA chceš. Chceš výzdobu? Udělej si ji. Nestihneš ji? Pokud o ni někdo stojí, tak uvidíš, jak se přidají - nebo jim o to možná nejde.
Já si jen vybavuji jedny Vánoce, které jsme chtěli fakt v klidu. Tak jsme makali, aby vše bylo den předem - a pak máma na Štědrý den přišla s tím, že doma vždycky mívali ještě štrůdl a že se ještě musí upéct a nadávala, že jí s tím nechceme pomoci.
Jinak já objevila tajemství adventního úklidu - nedělám předvánoční úklid, ale předadventní. Co se nestihne do začátku adventu, to se odloží na leden. Pak už se dělá jenom průběžný úklid, nic víc. Takže v průběhu adventu se nemyjí okna, nepřerovnávají poličky, aby se umyly pod věcmi, nepřebírají potraviny ve skříňkách (není-li to za účelem pečení cukroví), nevytírá se pod gaučem či za lednicí. Nic takového.
Syn je zatím malý, takže většina úklidu je spíše ještě kalamita, ale třeba do pečení jsem ho rovnou zahrnula - a opět - druhy limituji spíše časem, který tomu chcí věnovat. Dneska dokončuji, víc toho dělat nebudu. Co se nestihlo, to nebude.
Cílem je, že JÁ SAMA si to doma DĚLÁM HEZKÝ, neuklízím, DĚLÁM si to HEZKÝ - tak, jak chci a zvládám. Ostatním umožním se přidat - nebo aspoň neškodit. A pokud oni sami něco chtějí, tak tam trvám na pomoci s tím, o co oni sami stojí. Chcete cukroví? Pomožte s cukrovím nebo se rovnou pojiďme domluvit, co uděláte místo toho.
Snad jsem to řekla srozumitelně. V 6. měsíci těhotenství bych se zeptala, zda chtějí stromeček. Nenadávala, zeptala se, zda ho chtějí. A pokud máš dost staré děti, na které to jde delegovat, tak bych to na ně delegovala. A neřešila. Pokud pochopí, že to řešit nebudeš, tak věřím, že nejpozději 24.12. odpoledne se tam ten stromek objeví. A pokud budou chtít mít pod stromečkem dárky, tak tam na ně musí být místo = jen jim řekni, že na špinavé oblečení (či co to tam mají) jim dárky dávat nebudeš (a že je klidně schováš na nejbližší narozeniny).
Držím palce, ať se ti to vydaří.
No, moje matka taky vždycky chtěla tu svoji vánoční pohodu, což znamenalo, že nas od rada do večera peskovala a byla permanentně podrážděná. Čímž samozřejmě docílila jen toho, že nams tatou celé vanoce totálně znechutila. Jo a taky očekávala vděk za věci, o které se jí nikdo neprosil a byla naštvaná, když se nedostavil. Udržuj vánoční pohodu, nebuď jako moje (tvoje) matka. Koneckonců Ježíšek se narodil do stáje a jako největší dárek dostal kadidlo 😘
Já se divím ze se to v dnešníl dobe pořád tak hroti...já chodím do práce, asi jako všichni, ale cukroví jsem objednala, uklízím normalne a dárky přes internet, během listopadu. S detma jsem upekla jen pernicky. A je to.
Tak o to asi nestojí a umí si ty Vánoce představit jinak, než ty. Nicméně dítě snad uklízí běžně a není třeba na Vánoce zabrat. Výzdobu ne každý musí. Já ji mám ráda, dělám ji, ostatním členům rodiny nevadí, ale kdyby nebyla, taky by jim to nevadilo. Však nikdo nikoho nenutí lítat sám jak debil a dělat Vánoce tak, jak si sám myslí, že mají být.
Tak jak si to uděláme, takové to máme. Syn je malý, ale zapojujeme ho. Manžel funguje zcela normálně - my jsme manželé a partneři a né já jeho hospodyně.
Co se týče plánování, tak tam to mám v merku já. To znamená v průběhu listopadu uklízím - ale beru to z gruntu. Jediný měsíc v roce, kdy opravdu vezmu každou věc a buďto ji dám pryč nebo nechám.
Cukroví pečeme společně - perníčky a půlku lineckého udělali kluci, já zbytek cukroví. S manželem máme společnou spolupráci u úlků - já vyklepávám, on plní a lepí piškot. Cukroví si zdobím sama, miluju to.
Výzdoba - tam se defakto angažuji já, manžel věsí světýlka, sundá a pověsí záclony+závěsy. Letos bylo na něm umýt okna.
Dárky - ty balím já. Ale né proto, že mne to otravuje, ale užívám si to. To samé tvoření přání je na mne, ale protože je chcu vyrábět. Tak i jmenovky. Manžel balí dárky samozřejmě pro mě. Dárky balím v průběhu adventu večer - 4-6dárků. Nedělám to nikdy najednou.
Stromeček - zatím je překvapením pro syna - budou mu 3, takže máme náš rituál - pustíme si polární express a zdobíme společně.
Salát a řízky děláme opět společně. On většinou porcuje brambory a cibuli, já zbytek.
Letos máme pozvané rodiče na Vánoce - takže naši dojedou zítra a třeba na nákup jede manžel s mamkou a já budu dělat doma. V úterý dojedou manžela rodiče do hotového.
My Vánoce prožíváme společně a ani by mě nebo manžela nenapadlo, že to necháme na tom druhém. Oba máme rádi Vánoce, oba to chceme doma hezké a tak spoujeme síly. Ale pro nás to není nic nového - děláme to tak celoročně. Manžel i občas uvaří - někdy sám od sebe, někdy mu řeknu já - miluji od něj jídla. Syn, ikdyž je prcek a občas úřaduje, umí si i uklidit hračky. A třeba utírá u sebe prach sám, chce pomáhat. To samé vysávání.
Já nikdy nechápu ženské, jak se honí jak prdlý a jsou vyflusaný. Pokud se to rozplánuje, tak žádný stres v tom nevidím.
Mám pohodu, jak jsou holky velký, úkoluju je průběžně - ale to celoročně, negruntuju před vánoci extra velký úklid, to uděláme jaro/podzim. Nakupy objednávám, strom dovezl manžel, holka nazdobila, cukroví jsem dělala 3-4 odpoledne, par druhů.
@klokanka31 nešlo o žádný velký úklid. Šlo o úplně běžný úklid, který nelze dělat předem. Jako vytřít, vysát, utřít plochy, umýt koupelnu, odnosit všechny krámy na svá místa, umýt kuchyň po pečení. Ve velkém domě to zabere dost času. Není to práce na jedno dopoledne. Žádný velký vánoční úklid nedělám jako někdo umývá okna, utírá všude prach a gruntuje zběsile dům. Tohle je běžný provozní bordel, který se kvůli vánoční výrobě a pečení nastřádal.
@ines76 ano, dcera se normálně zapojuje. Dokud nemá hotové své povinnosti, není zábava. Je jí jen 5, takže hodně věcí s asistencí, ale dělá je. Manžel ne, ten chodí dlouho z práce a někdy i víkendy. Kdybych po něm měla chtít ještě úklid, tak už nemáme společný čas vůbec žádný.
Nevytvářej si zbytečně stres ze svátků. Uklízím tak jako normálně, žádný velký úklid. Pečení věnuji 2 večery a tím končím. A dárky kupuju už v listopadu a dost jsme upustili od nakupování hromady dárků. Jeden večer u televize to zabalím a víc neřeším. Ale třeba moje kamarádka furt jak se těší na vánoce a pak mi píše jak nic nemá, jak peče a po krámech litá a neví co dřív. Včera byla u nás a že na ni padá depka, že už mám všechno hotovo i strom a ona neví co dřív. 🤷🏼♀️ Říkám nemám všechno hotový, mám ty podstatný věci a víc nehrotím. Pamatuji si na mojí mámu, ta byla pořád v nervech, nesmělo se jíst cukroví do štědrého dne a pořád měla a něčím problém. A my děti bysme spíš ocenily kdyby si s námi sedla k televizi k pohádce, dala cukroví na stůl a byla v pohodě.
Nevím, jak máš šikovnou dceru, ale já mám syna, co mu za chvíli bude 6 a "uklízí" se mnou spíše aby si na to zvykl, jinak sama to mám rychleji než společně s ním. Představa, že samostatně vyklidí nějaký kout pokoje a nebude z toho kalamita, mi přijde z kategorie sci-fi.
@merope já se právě nehoním za žádným velkým úklidem. Okna nebo police mě netrápí. Ale skrz cukroví se dost zanedbal i běžný úklid. Po pečení s 5 letým dítětem je kuchyň v katastrofálním stavu. Máme velký dům, běžný úklid všech místností trvá celý den. Šlo mi jen čistě o to, ne o zbytečnou buzeraci a nesmyslný úklid. 😔
A čemu se divis, když je do práci standardně nezapojujes a delas ze sebe domaciho otroka?? Sorry,ale jinak to nejde říct. Znam x takovych jako jsi ty a vždycky brečí, že to nikdo neoceni. Ne,neoceni. Pokud si to každý clen rodiny nezkusi na vlastní kůži (uklid,peceni,vymysleni a nakupování vánočních dárků,baleni),tak te nikdy nikdo neoceni. Promin, můj názor.
Není nic horšího než to hrotit...nebudeš z toho mít radost a požitek ani ty, ani rodina. Uber, však Vánoce jsou svátky klidu, nestojí to za ten uměle vyvolaný stres.
No tak to bych je hnala svinským krokem ať pomáhají.
Tak s pětiletým dítětem a v 6. měsíci těhotenství bych uklidila tu kuchyň a obývák (kout se stromkem, na fotky) a na zbytek se vykašlala. Pětiletá ti s tím úklidem moc nepomůže. A tipuji, že podle chlapa je doma skvěle uklizeno.
Dělat věci SPOLEČNĚ a PRŮBĚŽNĚ během roku... Pokud to tak není, je jasné, že zrovna o Vánocích se to SAMO nezmění. ❤️
Nedávno jsem viděla na FB, že Vánoce jsou oficiálně zahájeny, když matka prohlásí, že se na to může vysrat. Tak šťastné a veselé 😀 !
Naše děti se taky vzpírají, a to jsou starší. Ale muž stojí za mnou a zapojili se nakonec všichni.
Jako i při jiných příležitostech dělám to, co mi přijde důležitý. Na Vánoce jsou to dárky a stromek. Uklízíme průběžně, zásuvky a poličky neřeším. Dárky jsem víc řešila já, ale manžel taky část zařídil, balím je já, manžela to nebaví. Stromek měl na povel on, málem jsem to zazdila já, protože jsem v inkriminovaný den šla vypomoct do práce a místo ve tři jsem přišla v půl šestý dost zdechlá a nikam jsme nejeli. Není nic horšího než vytvořit si vlastní vánoční peklo a pak jím terorizovat zbytek rodiny. To byl vždycky styl mý mámy a já se fakt vědomě snažím se tomu vyhýbat.
Já to teda vůbec nehrotim. Nemám ráda stres. Do 23.ještě chodím do práce, cukroví je objednané, vyzvedneme zítra, dárky balím postupně, úklid celý rok jak je potřeba, stromek máme už od prvního adventu, výzdobu taky. Takže letos fakt pohodička. Tříletá dcera sice nadělá bordel v obýváku, ale no a co, prostě to společně zameteme a vysajeme.
Manžel taky ještě chodí do práce, holky byly nemocné, tak jsme se střídali.
Na Štědrý den, bude manžel spát po noční, my půjdeme do zoo jako každý rok. Pak jen dám péct lososa a usmazim pár řízků. Salát udělá starší dcera až přijdu 23. z práce. Nakoupeno už mám.
A když bude někde neuklizeno, tak bude.
Já teda vyznávám vánoce, kde je opravdu pohoda, klid, bez stresu a dobré jídlo pro všechny.
Žádné stání celý den u plotny a stresovat se a nadávat, jak to bylo u našich rodičů, když jsme byli malí.
Dokud tu práci nedělají sami, tak ne, nevidí. Po letech doma jsem první Vánoce na zkráceném úvazku zpět v práci, teď v prosinci hodně času proti předchozím měsícům. Ale přesto jsem většinu věcí kolem Vánoc zařídila já. A dneska ráno jsem se dozvěděla takové věci, že jsem si připadala jak ve špatném vtipu.
A když nebude vyluxovano a vytreno, tak vanoce nebudou nebo jak?
Já Tě úplně chápu.Podle mne normální vysát a vytřít.Není to žádný vánoční úklid.Nekdy se toho nahromadí víc a člověk bouchne.Zitra bude líp ❤️❤️❤️
@merope to nepomůže, spíš naopak. Jak píšeš, ví že se zapojovat musí a uklízí, ale pošlu jí posbírat věci do herního koutku, rozkaz zní posbírat úplně vše ze země a ona uklidí sotva půlku a vítězně prohlásí, že má hotovo. 😀 Musím nad ní stát a říkat jí, kterou hračku má sebrat a kam ji dát, pak uklízí, sama toho není schopna. A ano, manžel by nic neřešil. Je mu úplně jedno, jestli máme doma vyzdobu nebo ne. Kdybych měsíc nevytřela, možná by si ani nevšiml, že máme černé ponožky ze spodu. 😎
@squezy otroka ze sebe nedělám. Máme vysoké výdaje, to obnáší i hodně práce, protože bez práce nejsou koláče. Jsme tak domluvení a spokojení. Já dělám na poloviční úvazek a věnuji se dětem, domu, zahradě. Manžel je živitel rodiny. Když přijde muž v 6 z práce, chci aby se věnoval mě a dceři. A že by přišel dřív z práce a vytřel by podlahu, to je sice pěkný, ale účty nám to nezaplatí. 😉
@korin taky jsem to myslím viděla. Na videu je to vtipnější než doma. 😀
Podle mě to nevidí a všimnou si teprve, až to nebude, takže co máš dělat (vlastně nedělat) víš😉.
@palja já i dcera máme alergii na lepek. Jednou jsem zkoušela cukroví objednat, nebylo vůbec dobré a cena byla šílená. Tím jsem tu možnost objednání zavrhla. Mouku jsem objednala ve slevě na Grizzly za ceny klasické mouky a ty poměry, jak nahrazovat, už mám za ty roky nakoukáné. Dcera je i náchylná k exému, takže používám minimum klasického cukru. A nechci aby na každé návštěvě seděla a koukala na ostatní, jak se cpou a ona nemůže nic... Pečení je u nás nutné. Jinak máme v rodině hned 2 ženy, které pečou na zakázku, ale je to škoda, jejich služby nemůžeme využít. 😔
Já se v tom asi ztrácím. Stěžuješ si, že ti rodina nepomáhá, ale pokud to chápu dobře, tak rodina = pětiletá dcera a manžel? Pětileté dítě ti toho moc nepoklidí a hysterie při požadavku na pomoc není nic, co by ti mělo trhat žíly, děti v tomto věku neumí pracovat s emocemi a vytržení z vlastních zájmů vždy nesou s nelibostí. No a manžela celý rok držíš v tom, že jeho jedinou úlohou je vydělávat peníze a že doma nic nemusí, no a to se přeci příchodem Vánoc nemění. Tím chci říct, že za to, že vše je na tvých bedrech, si vlastně můžeš sama. Buď pochopíš, že nemůžeš donekonečna dělat všechno jen ty a nastavíte si nová pravidla, nebo si budeš muset najímat paní na úklid či to dělat nadále sama.
Byla jsem jako ty, už dávno nejsem. Přenastavit manžela zabralo trochu času, musela jsem nakonec přistoupit i k tomu, že neměl vypráno, vyžehleno a navařeno, aby pochopil, že se věci nedělají samy, ale díky tomu už nejsem doma služkou a o domácnost pečují všichni, kterým patří a i o věci kolem Vánoc jsme se podělili, letos díky mému nachlazení toho dokonce manžel dělá více než já...
A kolik je dceři? Já velký vánoční úklid mám dávno hotový, takhle těsně před Vánoci chci mít už klídek. Vím že je to těžký, nenervuj se, ale zapojit se musí i ostatní, a ještě když jsi těhotná...