Vánoční úklid

honatko092
21. pro 2024

Musím napsat všem ženám, které dělají vánoční nebo jakýkoliv úklid / pečení / výzdobu / balení dárků a jiné...s dítětem nebo dětmi bez pomoci - klaním se vám! Pokud jste to dneska ještě neudělaly, pochvalte se, jak to všechno zvládáte a co všechno jste dneska udělaly, odměňte se něčím 🙏

Já jsem dneska dopoledne měla doma jen nachlazeného syna, babička vzala dceru do herničky. Odpoledne přišla druhá babička se švagrovou, donesly napečené cukroví (děláme to takto každý rok, my jin zařizujeme stromek a rybu) a celé odpoledne si hrály s dětmi, abychom s mužem udělali z toho chlívku tady normální domácnost. A i tak jsem unavená, takže nechápu, jak to vy ženy, bez pomoci můžete zvládat. Navíc u spoustu z vás nepomáhá ani ten manžel 😱 Já mám pomoci opravdu hodně a každý den jsem za ni neskutečně vděčná, za ty naše krásné rodinné vztahy.

Posílám sílu, klidně si tady postěžujte nebo jen načerpejte energii. Přeji Vám klidné a pohodové Vánoce a myslete v tom novém roce i na sebe 🙏

evellin123
21. pro 2024

@honatko092 ahojky ,to jsi moc krásné napsala 🤗. Já měla dneska v plánu spoustu věcí ,ale.... Syn 3 roky od pátku zánět středního ucha a horečky 39 až 40 a dceři 1 rok 3 měsíce rostou poslední stoličky a ještě se přidal kašel ,takže máme s manželem vystaráno. Na úklid kašlu ,radši budu mazlit nemocné dítě , na Štědrý den jsem poprosila mamku o salát ,rybu zvládnu a cukrovi máme od babičky . V tuto chvíli je pro nás nejdůležitější zdraví a štěstí našich dětí ,to prostě pak člověk pochopí ,že Vánoce nejsou o úklidu ani o dárkách ,ale o tom ,aby jsme byli všichni zdraví a měli doma rodinou pohodu ❤️

honatko092
autor
21. pro 2024

@evellin123 Držím palce, ať jste doma brzo fit 🥰

me_druhe_ja
21. pro 2024

Vánoční úklid jsem osobně nikdy nepochopila. Generální úklid lze dělat kdykoliv během roku a je to podle mě daleko lepší než se stresovat tímto na vánoce. Já teda osobně žádnej generální úklid nedělám nikdy. 😀 beznej úklid pravidelně a takový ty speciální věci jak je potřeba a čas. 🙂 fakt mě nikdy nenapadlo, že by mi mělo vadit, že jsou 24/12 neumyty okna a neutreny prach ve skříních. 😀
Cukroví mám tři druhy, jedna dávka každého a bejt v ČR, dělám jen perníky s dětma a zbytek koupím. Letos budou český vánoce, takže salát a řízek. Obalíme 3 řízky (děti jeden napůl) a salát z kila brambor. 23 nebo 24 vysaju podlahu a fertig. 😀
Stromek už máme dýl a žádnou jinou výzdobu ne, nějak mě na to neužije.
Bohužel hodně stresu si děláme hlavně my samy ženy. Bohužel i v dnešní době spousta z nás (nemluvím o tobě, jen obecná úvaha) máme pocit, že na Vánoce musí být byt jak z katalogu, bez 15 druhů cukroví to není ono a minimálně 30 řízků a 10kg salatu že. Přitom to tak vůbec není . 🙂

jirovapa
21. pro 2024

@honatko092 mám 3 děti a za tu dobu, co jsou na světě, jsem pochopila, že si musím vše naplánovat a rozvrhnout. Jako každý týden 3 druhy cukroví, každý týden udělám navíc ten a ten úklid. Jinak normální údržba domácnosti. A když se to nepovede, tak se nic nestane. Hlavně, že jsme všichni zdraví a v pohodě ☺️. Žádný stres. Ono to nějak dopadne, hlavně, když jsou děti spokojený. ♥️

bessinka
Včera v 06:06

@honatko092 moc hezky napsané ♡ ván.úklid neřeším.budu ráda,když vyluxuju.léčím se od 1.9.z meningitidy a denně mě hodně bolí hlava mimo jiné.zvládla jsem 3 nepečené cukroví,syn má od včera horečky,v noci vstával po půl h.jsem ko z toho všeho.dneska asi udělám vánočku,zítra salát a 2 polévky.ještě že mám alespoň zabalené dárky.ale letos nemám vůbec vánoční náladu.přeji tobě i tvé rodině hezké svátky ♡

bessinka
Včera v 06:08

@evellin123 ať jsou děti brzy fit

chemisterka
Včera v 07:52

Já teda vánoční úklid nějak neprožívám. Myslím si, že hezky a uklizeno tu máme pořád a z nějakých drobností se nehroutim. Pro mě je důležitější pohoda než to, jestli je hotový generální úklid. Co se týče cukroví, mám hotové 4 druhy, které vím, že nám chutnají a v množství takovém, aby měly holky na besídku ve školce a ve škole. A zbytek sníme tak do 25.12. Ten stres okolo Vánoc si děláme my sami, nemůžeme dovolit, aby se z pohody a klidu stalo odbobí stresu, hádek a nervů.

honatko092
autor
Včera v 08:23

Holky, já naším vánočním úklidem myslela klasický úklid - prach, podlahy, záchod, koupelnu. Mám aktuálně 2 práce, do nové jsem nastoupila 16. 12., takže nebylo moc času ani na základní úklid. Úklid v šuplících a skříních dělám průběžně během roku jak je potřeba a okna myje manžel na jaře. Tak jen pro upřesnění 🙂 Úklidy a další dělám přes den, po večerech pracuju, tak bych asi nezvládla ani to pečení, mám nespolupracující děti.

evellin123
Včera v 08:49

@bessinka moc děkuji ,také přeji brzké uzdravení 🍀

dura175
Včera v 08:49

Cukroví jsem stihla udělat už v prvním prosincovém týdnu, protože pak jsem měla jet služebně do zahraničí a na to navazovala dovolená. Nakonec jsem místo do ciziny jela do nemocnice na akutní operaci, takže jsem ráda, že jsem na Vánoce doma. Jako bordel tu vyloženě nemáme, ale úplně uklizeno podle mých představ tu taky není. No co už. Manžel pofackuje to nejnutnější a já maximálně umyju nádobí, hlavně že jsem doma.

elis16
Včera v 08:53

@honatko092 co jsem po rd zpět v pracovním procesu, tak nějaké extra přípravy a úklidy neřeším. Dneska jsem do 13 hod v praci a zítra nejspíš do večera. Z cukroví mám jen perníčky, zbytek dodají babičky. S běžným úklidem mi včera pomohla dcera, abych toho neměla moc, když musím do práce 😊 z výzdoby máme na oknech akorát obrázky a stromek má na starost přítel. Akorát musím nějak zabalit dárky 🤣 vidím to na 23.12. Večer až děti usnou.

konidana
Včera ve 12:45

@honatko092 no ja mam doma postpubertacku (kdyz je doma tak celkem pomaha, ale vic je fuc, nez doma) a pubertaka, ktery taky pomaha, ale ty jeho reci.... a moje nervy🤪. A to delam jen bezny uklid. A vecer bude velke vybalovani celeho narvaneho auta(transporter) domu do bytu, az manzel prijede po 5 dnech z trhu. Vse bude mit zavlhle a mokre.... Nez odjel, tak jsme s vypjetim vsech sil udelali z bytu opet trochu obyvatelny byt, protoze cely rok to je vic dilna nez byt🤪😅. Takze klidne a vesele😂 teda spis jen vesele🤣🤣🤣